Δικαστική πλάνη: Γερμανός αθωώθηκε μετά από 13 χρόνια στη φυλακή

Δικαστική πλάνη: Γερμανός αθωώθηκε μετά από 13 χρόνια στη φυλακή

Γερμανικό δικαστήριο απάλλαξε την Παρασκευή έναν πρώην επιστάτη, ο οποίος είχε περάσει περισσότερα από 13 χρόνια στη φυλακή για την υποτιθέμενη δολοφονία μιας ηλικιωμένης γυναίκας που βρέθηκε σε μια μπανιέρα.

Στον Μάνφρεντ Γκεντίτσκι είχε επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης επειδή φέρεται να σκότωσε μια 87χρονη ένοικο του κτιρίου όπου εργαζόταν το 2008, χτυπώντας την στο κεφάλι κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης και στη συνέχεια πνίγοντάς την.

Ο Genditzki είχε σταθερά αρνηθεί τη δολοφονία της γυναίκας κατά τη διάρκεια μιας μακράς δικαστικής διαμάχης.

Σε ένα δικαστικό σκάνδαλο που έγινε πρωτοσέλιδο σε εθνικό επίπεδο, οι δικαστές του περιφερειακού δικαστηρίου του Μονάχου έκριναν ότι ο Genditzki είχε καταδικαστεί άδικα και διέταξαν αποζημίωση ύψους σχεδόν 369.000 ευρώ (402.000 δολάρια).

“Δεν επρόκειτο για φόνο, απαλλάσσεται και άρα είναι αθώος”, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου, αναφερόμενος σε νέα στοιχεία που δείχνουν ότι ο θάνατος ήταν ατύχημα.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Γκεντίτσκι καθόταν απαθής κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, ενώ πολλοί από τους υποστηρικτές του έκλαιγαν στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο 63χρονος σήμερα Genditzki, ο οποίος εργαζόταν σε ένα μεγάλο συγκρότημα κατοικιών στη νότια πόλη Rottach-Egern, είχε ήδη αμφισβητήσει με επιτυχία την καταδίκη του ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου, αλλά κρίθηκε και πάλι ένοχος από δικαστήριο του Μονάχου το 2012.

“Μια τραγωδία”

Σε μια τρίτη δίκη που βασίστηκε στις προόδους της ιατροδικαστικής επιστήμης, η συνήγορος υπεράσπισής του Regina Rick κατάφερε να προσκομίσει νέα στοιχεία που έδειχναν ότι η θερμοκρασία του νερού στην μπανιέρα όπου βρέθηκε η γυναίκα έδειχνε πολύ διαφορετικό χρόνο θανάτου από αυτόν που είχε αρχικά υποτεθεί.

Μια δεύτερη επιστημονική έκθεση που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο χρησιμοποίησε προσομοίωση σε υπολογιστή για να αποδείξει ότι ο θάνατός της ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα ατυχήματος.

Η Rick κέρδισε την προσωρινή αποφυλάκιση του πελάτη της τον περασμένο Αύγουστο με βάση αυτά τα στοιχεία, δεδομένων των αυξανόμενων αμφιβολιών για την ενοχή του και του προηγουμένως καθαρού ποινικού μητρώου του Genditzki.

Μετά από περισσότερα από 13 χρόνια κράτησης, επέστρεψε στην οικογένειά του και άρχισε να εργάζεται ως οδηγός σε τυροκομείο, ενώ το περιφερειακό δικαστήριο ενέκρινε νέα δίκη.

Η αθωωτική απόφαση της Παρασκευής, την οποία υποστήριξε τελικά ακόμη και η εισαγγελία, “προέκυψε βάσει εκθέσεων εμπειρογνωμόνων που χρησιμοποίησαν τις πιο σύγχρονες μεθόδους, οι οποίες δεν ήταν διαθέσιμες την εποχή των προηγούμενων καταδικαστικών αποφάσεων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Αφού πέρασε 4.915 ημέρες άδικα φυλακισμένος, κατά τις οποίες έχασε να συμμετάσχει στην ανατροφή των παιδιών του ή να παρακολουθήσει τη γέννηση των εγγονών του, ο Γκεντίτσκι αθωώνεται τώρα, είπε.

“Πρόκειται για μια τραγωδία που δύσκολα μπορεί να εκφραστεί με λόγια”, πρόσθεσε.

Το δικαστήριο διέταξε να καταβληθούν στον Genditzki 75 ευρώ για κάθε ημέρα που πέρασε στη φυλακή, ποσό που ανέρχεται σε λίγο πάνω από 368.000 ευρώ.

Μπορεί επίσης να είναι σε θέση να διεκδικήσει πρόσθετη αποζημίωση για το χαμένο εισόδημα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης