Το FDP ζητά την πρόσληψη μη γερμανόφωνου προσωπικού σε Kita

360.000 κενές θέσεις εργασίας στον γερμανικό δημόσιο τομέα

Για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργαζομένων στη χώρα, οι πολιτικοί του FDP κάλεσαν την κυβέρνηση να μειώσει τις απαιτήσεις για τη γερμανική γλώσσα για τα άτομα που εργάζονται στην παιδική μέριμνα…

Το FDP προτείνει να μαθαίνει το προσωπικό των Kita γερμανικά στην εργασία του

Η κοινοβουλευτική ομάδα του FDP της Γερμανίας καλεί την κυβέρνηση συνασπισμού SPD-FDP-Πράσινων να μειώσει τις απαιτήσεις για τη γερμανική γλώσσα για τους εργαζόμενους που εργάζονται σε γερμανικές μονάδες φροντίδας παιδιών.

Επί του παρόντος, οι μετανάστες πρέπει να φτάσουν στο επίπεδο Γ1 των γερμανικών για να μπορούν να εργαστούν στα περισσότερα Κitas. (σημείωση grland.info:

Σε πολλές περιοχές είναι αρκετό και το B2 και σε ορισμένες περιπτώσεις για ένα χρονικό διάστημα από την πρόσληψη και το B1)

Στο έγγραφο, το οποίο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από την εφημερίδα Tagesspiegel, η κοινοβουλευτική ομάδα υποστηρίζει ότι το σύστημα αυτό δεν είναι βιώσιμο, ενώ η Γερμανία βρίσκεται στη δίνη μιας έλλειψης εργαζομένων που αποτελεί ρεκόρ.

Το FDP προτείνει οι εργαζόμενοι στην παιδική φροντίδα να αναπτύσσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες ενώ εργάζονται με παιδιά, καθώς το σημερινό μοντέλο – σύμφωνα με το οποίο οι υποψήφιοι πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουν επίσημα τις προχωρημένες γνώσεις τους στα γερμανικά – είναι “χρονοβόρο και περίπλοκο”.

Οι ελλείψεις προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς ασκούν τεράστια πίεση στον δημόσιο τομέα τα τελευταία χρόνια.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Γερμανικό Συνέδριο Διευθυντών Παιδικών Σταθμών αποκάλυψε ότι το 64% των διευθυντών των Kita ανέφεραν έλλειψη προσωπικού κατά τη διάρκεια του 20% του 2022.

Οι ελλείψεις αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στον ήδη μειωμένο αριθμό των διαθέσιμων θέσεων φροντίδας παιδιών- σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ιδρύματος Bertelsmann, υπάρχει έλλειψη περίπου 384.000 θέσεων σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Οι πολύγλωσσοι εργαζόμενοι στην παιδική φροντίδα θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε κοινότητες μεταναστών

Για τους επικριτές που ανησυχούν για το πώς η νέα πολιτική θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της γερμανικής γλώσσας των παιδιών, ιδίως των παιδιών που δεν μιλούν γερμανικά στο σπίτι, το FDP λέει ότι οι μη γερμανόφωνοι θα υποστηρίζονται από γερμανόφωνους συναδέλφους και θα τοποθετούνται σε Κitas που έχουν στενούς δεσμούς με το δικό τους μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Για παράδειγμα, ένας Έλληνας παιδαγωγός που μαθαίνει γερμανικά κατά τη διάρκεια της εργασίας του θα τοποθετείται σε έναν παιδικό σταθμό (Kita) που θα έχει πολλά παιδιά από ελληνικές οικογένειες και αρκετό προσωπικό που έχει ως μητρική γλώσσα τη γερμανική.

Το FDP ισχυρίζεται ότι αυτή η πολυγλωσσία θα εξυπηρετούσε “την αντιμετώπιση των οικογενειών που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από άποψη εκπαίδευσης και τη μείωση των επιφυλάξεων σχετικά με την προσφερόμενη φροντίδα και εκπαίδευση”.

Το FDP λέει ότι οι εκπαιδευόμενοι στην παιδική φροντίδα θα πρέπει να λαμβάνουν επίδομα σπουδών

Στο έγγραφό του, το FDP κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ένα άλλο πρόβλημα: ότι ο δρόμος προς την εργασία στον γερμανικό τομέα της παιδικής μέριμνας δεν είναι επί του παρόντος οικονομικά βιώσιμος για πολλούς ή αρκετά επιθυμητός ώστε να προσελκύσει τους αναγκαίους εργαζόμενους.

Εκτός από τη μείωση των εμποδίων σε προχωρημένο γλωσσικό επίπεδο, η κοινοβουλευτική ομάδα ζήτησε να καταβάλλεται στους εκπαιδευόμενους εκπαιδευτικούς Kita ένα επίδομα κατά τη διάρκεια της ολοκλήρωσης των σπουδών τους.

Προς το παρόν, οι φοιτητές που σπουδάζουν για να γίνουν παιδαγωγοί (Erzieher*innen) πρέπει να πληρώνουν δίδακτρα για να ολοκληρώσουν την επαγγελματική τους κατάρτιση (Ausbildung).

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης