Γερμανία: Αλλαγή της νομοθεσίας για την πανδημία

Σε κλίμα αντιπαράθεσης πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στη βουλή για την ψήφιση τροποποιήσεων του νόμου περί επιδημιολογίας.

Το νομοσχέδιο κατέθεσαν τα τρία κόμματα που προτίθεται να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση – Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι.

Το σκεπτικό των τροποποιήσεων είναι ότι από τη στιγμή που σχεδόν το 70% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, δεν μπορεί πλέον νομικά να τεκμηριωθεί η επιβολή περιορισμών ανεξαιρέτως για όλους και για όλη τη χώρα.

Για αυτό το λόγο δεν μπορεί να παραταθεί η ισχύουσα ρύθμιση «επιδημιολογική κατάσταση εθνικής εμβέλειας».

Την παράταση αυτής της ρύθμισης υποστήριξαν τα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU, παραπέμποντας στους ραγδαίους ρυθμούς εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στοχευμένα μέτρα

Με τη νέα νομοθεσία καθιερώνονται ρυθμίσεις που θα αφορούν στοχευμένα κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Για παράδειγμα, εργαζόμενοι και ταξιδιώτες σε τρένα πρέπει να διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης είτε αρνητικό τεστ.

Όπου είναι δυνατό, η εργασία από το σπίτι (home office) θα είναι υποχρεωτική.

Πέραν αυτού τα κρατίδια θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν ως προϋπόθεση για την πρόσβαση σε εκδηλώσεις το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, όπως και να περιορίζουν τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Όπως τόνισαν οι εισηγητές της πλειοψηφίας, τα κρατίδια θα μπορούν να απαγορεύουν την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, σε περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση το επιβάλει.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 398 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 36 λευκά. Για να τεθούν σε ισχύ οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, θα πρέπει να ψηφιστούν την Παρασκευή και από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, τη βουλή των γερμανικών κρατιδίων.

Χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο, το νομοσχέδιο να μη συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Σε αυτή την περίπτωση το γερμανικό Σύνταγμα προβλέπει τη σύσταση διαμεσολαβητικής επιτροπής της βουλής και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.

Διάσκεψη Μέρκελ-κρατιδίων

Παράλληλα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 γερμανικών κρατιδίων.

Αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η επίτευξη συμφωνίας για ενιαία μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Επίμαχα θέματα ήταν μεταξύ άλλων ο καθορισμός ενός ποσοστού νοσηλείας στα νοσοκομεία.

Από τη στιγμή που θα ξεπεραστεί αυτό το όριο, θα πρέπει και οι εμβολιασμένοι και αναρρώσαντες να υποβληθούν σε υποχρεωτικό τεστ, για να έχουν πρόσβαση σε εκδηλώσεις.

Κρατίδια με χριστιανοδημοκράτες πρωθυπουργούς αλλά και η Βάδη-Βυρτεμβέργη, που κυβερνάται από Πράσινους και Χριστιανοδημοκράτες, ζήτησαν την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού για το προσωπικό σε γηροκομεία, νοσηλευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία.

Επίσης, εισηγήθηκαν την καθιέρωση της ρύθμισης «εμβολιασμένος ή αναρρώσαντας» για τους τομείς αθλητισμός, πολιτισμός, εστίαση, ξενοδοχεία, κλειστές εκδηλώσεις, κομμωτήρια και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες.

Πηγή: Παναγιώτης Κουπαράνης | DW

Δείτε επίσης

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.