Η Γερμανία αναστέλλει την υποδοχή προσφύγων από την Ιταλία

Newsroom

Μεταναστευτικό Προσφυγικό Ευρώπη Ελλάδα Τουρκία Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση ανέστειλε την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ιταλία που αφορούσε την εθελοντική υποδοχή προσφύγων, επειδή η Ρώμη δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Κανονισμό του Δουβλίνου, ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Το Βερολίνο ενημέρωσε τη Ρώμη για αυτήν την απόφαση «στα τέλη Αυγούστου», είπε ο ίδιος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτή η «μέχρι νεωτέρας» αναστολή αφορά τον «εθελοντικό μηχανισμό ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που οργανώνει τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από τις χώρες άφιξής τους στην ΕΕ σε άλλες, ώστε να χαλαρώσουν οι πιέσεις σε χώρες όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα, που αποτελούν τις «πύλες εισόδου» των μεταναστών στην Ευρώπη.

Με βάση αυτό το πρόγραμμα, η Γερμανία είχε δεσμευτεί να βοηθήσει αυτές τις χώρες μέλη της ΕΕ υποδεχόμενη 3.500 ανθρώπους. Μέχρι στιγμής, μέσω αυτού του μηχανισμού, έχει παραλάβει 1.731 ανθρώπους από άλλες χώρες της ΕΕ, εκ των οποίων οι 1.043 από την Ιταλία.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΣ Μαξιμίλιαν Καλ είπε ότι η Ιταλία έχει «εδώ και κάποιο διάστημα» σταματήσει να δέχεται τους ανθρώπους που επαναπροωθεί η Γερμανία σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, που απαιτεί τα αιτήματα χορήγησης ασύλου να τα διαχειρίζεται η χώρα όπου υποβλήθηκαν για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, αυτό ισχύει για περισσότερους από 12.400 ανθρώπους μέχρι στιγμής και μόνο οι 10 από αυτούς έχουν επαναπροωθηθεί στην Ιταλία.

Μόλις η ιταλική κυβέρνηση αρχίσει να τηρεί τον Κανονισμό, ο μηχανισμός αλληλεγγύης μπορεί να επαναλειτουργήσει, πρόσθεσε.

Η εφημερίδα Die Welt γράφει ότι η ιταλική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι δεν παραλαμβάνει πλέον τους αιτούντες άσυλο που θέλουν να της επαναπροωθήσουν άλλες χώρες, καθώς έχει δηλώσει από τον Δεκέμβριο του 2022 στους εταίρους της στην ΕΕ ότι η Ιταλία δεν έχει πλέον επαρκείς δυνατότητες για τη φιλοξενία τους.

Το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα πολύ ευαίσθητο και για τη Γερμανία, με φόντο την άνοδο της ακροδεξιάς στις δημοσκοπήσεις.

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια πολύ τεταμένη κατάσταση σε πολλές κοινότητες της Γερμανίας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης