Η Γερμανία επιστρέφει στο Καμερούν κλεμμένο άγαλμα

Η Γερμανία επιστρέφει στο Καμερούν άγαλμα θεότητας που είχε κλαπεί πριν από 120 χρόνια, ενημέρωσε το Ίδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πρωσίας.

Η φιγούρα της γυναικείας θεότητας, γνωστή και ως Ngonnso, θα επιστραφεί στο βασίλειο του Nso στο βορειοδυτικό Καμερούν.

Είχε κλαπεί κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας από τον τότε αξιωματούχο Kurt von Pavel και είχε δωριστεί στο Εθνολογικό Μουσείο του Βερολίνου το 1903.

«Επιστρέψτε την Ngonnso»: ήταν το αίτημα που εξέφραζαν ντόπιοι εδώ και χρόνια. Οι κάτοικοι του Nso, μάλιστα, καταγγέλλουν πως βιώνουν πολλά δεινά, που τα αποδίδουν στην κλοπή.

«Η Ngonnso έχει κεντρικό ρόλο στο Nso, καθώς θεωρείται μητρική θεότητα» αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των Γερμανών.

Σημειώθηκε, ακόμα, ότι επιστρέφονται 23 έργα στη Ναμίμπια και είναι σε εξέλιξη συμφωνία και με την Τανζανία.

Η Γερμανία, η οποία έχασε όλα τα αποικιακά της εδάφη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν η τρίτη μεγαλύτερη αποικιοκρατική δύναμη, μετά τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Ωστόσο, το αποικιακό της παρελθόν αγνοήθηκε για δεκαετίες καθώς ιστορικοί και οι πολιτικοί επικεντρώνονταν στα ναζιστικά εγκλήματα και το Ολοκαύτωμα.

Πέρσι, η χώρα είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να επιστρέψει κλεμμένα έργα στη Νιγηρία και απολογήθηκε για τον ρόλο της στη σφαγή των φυλών Herero και Nama στη Ναμίμπια πριν από έναν αιώνα.

Αλλά, τα μουσεία της εξακολουθούν να φιλοξενούν πολλά διάσημα αντικείμενα, όπως τμήματα της πύλης της Βαβυλώνας του Ιράκ.

Με πληροφορίες από CNN

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.