Γερμανία: Ξανά στα ύψη οι τιμές καυσίμων κίνησης

Ο Σεπτέμβριος ξεκινά με άσχημα νέα για τους οδηγούς στη Γερμανία. Μετά από τρεις μήνες μειωμένων τιμών στα καύσιμα κίνησης, οι τιμές τους επιστρέφουν σε υψηλά επίπεδα, μετά την παρέλευση της έκπτωσης στον φόρο καυσίμων που είχε επιβληθεί για ένα τρίμηνο στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ήδη από τα μεσάνυχτα η άνοδος των τιμών στην αμόλυβδη βενζίνη και το ντίζελ ήταν αισθητή ανά τη Γερμανία, σύμφωνα με μια πρώτη αξιολόγηση της Γερμανικής Λέσχης Αυτοκινήτων ADAC σε 400 γερμανικά πρατήρια από το Αμβούργο και το Βερολίνο μέχρι το Μόναχο.

Συγκεκριμένα από σήμερα, η τιμή της βενζίνης, απλής και σούπερ, ξεπερνά εκ νέου τα δύο ευρώ, ενώ η τιμή του ντίζελ κυμαίνεται από 2,10 έως 2,30 ευρώ.

Αν και ακόμη παραμένουν εμφανή στην αγορά καυσίμων τα πλεονεκτήματα της τρίμηνης φορολογικής έκπτωσης των 35 σεντ, ειδικοί αναμένουν μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές καυσίμων τις επόμενες μέρες για παράδειγμα γύρω στα 17 σεντ για την αμόλυβδη βενζίνη.

Κίνδυνος αισχροκέρδειας και αθέμιτου ανταγωνισμού

Στο μεταξύ εκπρόσωποι του κλάδου των πρατηρίων βενζίνης κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου για κρούσματα αισχροκέρδειας, αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλων αλυσίδων και μικρών πρατηρίων καυσίμων.

Την ίδια ώρα οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η επιστροφή στα ακριβότερα καύσιμα κίνησης σε συνδυασμό με το τέλος της τρίμηνης κάρτας μετακινήσεων των 9 ευρώ σε όλη τη Γερμανία ο πληθωρισμός ενδέχεται να σκαρφαλώσει εκ νέου στα ύψη.

H ADAC συμβουλεύει πάντως τους οδηγούς στη Γερμανία να συγκρίνουν τις τιμές καυσίμων σε περισσότερα πρατήρια πριν αγοράσουν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για μια «δυναμική εξέλιξη στον τομέα των τιμών καυσίμων κίνησης» προσεχώς.

Πηγή: Δήμητρα Κυρανούδη | DW

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.