Γερμανία: Οι πολίτες καλούνται να μην αγοράζουν πανικόβλητοι

Οι άνθρωποι στη Γερμανία καλούνται να μην αποθηκεύουν είδη σούπερ μάρκετ όπως το ηλιέλαιο και το αλεύρι λόγω των ανησυχιών για ελλείψεις λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τι συμβαίνει;

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, οι εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα εφοδιασμού για συγκεκριμένα είδη – όπως το ηλιέλαιο και το αλεύρι – και ότι οι τιμές καταναλωτών θα αυξηθούν.

Έκτοτε έχουν εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από άδεια ράφια, σηματοδοτώντας ότι ο κόσμος αγοράζει πανικόβλητος.

Τα σούπερ μάρκετ λένε επίσης ότι παρατηρούν αυξημένη ζήτηση για μαγειρικά έλαια και έχουν εισαγάγει μέτρα όπως ο προσωρινός περιορισμός των πωλήσεων σε ένα ή δύο μπουκάλια ανά πελάτη.

Ποια είναι η αντίδραση;

Η Ομοσπονδιακή Ένωση του Γερμανικού Εμπορίου Τροφίμων (BVLH) απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Γερμανίας να αποφύγουν τη συσσώρευση ειδών.

Οι φωτογραφίες των άδειων ραφιών θυμίζουν τις πρώτες ημέρες της πανδημίας το 2020, όταν οι άνθρωποι στη Γερμανία (και σε ολόκληρο τον κόσμο) άδειασαν τα σούπερ μάρκετ από είδη όπως ρολό υγείας, αλεύρι, ζυμαρικά και προϊόντα υγιεινής.

Όπως συνέβη και στην αρχή της κρίσης του κορωναϊού, οι πελάτες θα πρέπει “να δείξουν αλληλεγγύη μεταξύ τους και να αγοράζουν προϊόντα μόνο σε οικιακές ποσότητες”, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της ένωσης Christian Böttcher.

Υπάρχει πράγματι έλλειψη μαγειρικού λαδιού και άλλων προϊόντων;

Ο Böttcher δήλωσε ότι ο εμπορικός σύλλογος δεν έχει ακόμη καμία πληροφορία για έλλειψη ηλιέλαιου στο γερμανικό λιανεμπόριο.

Ωστόσο, η Ουκρανία είναι σημαντικός προμηθευτής πρώτων υλών ηλιέλαιου – και η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς του.

Η Ουκρανία “αντιπροσωπεύει το 51% της ποσότητας που διατίθεται στην παγκόσμια αγορά και είναι μία από τις σημαντικότερες χώρες εισαγωγής για τη Γερμανία”, δήλωσε ο Böttcher.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν επίσης περίπου το 30 τοις εκατό των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού. Καθώς και οι δύο χώρες είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό εκτός λειτουργίας ως προμηθευτές λόγω του πολέμου, οι ειδικοί προειδοποιούν για αύξηση των τιμών και ελλείψεις.

Ο Böttcher δήλωσε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στη γερμανική αγορά, εάν συνεχίσουν να επηρεάζονται σημαντικοί προμηθευτές. Αλλά μένει να δούμε “σε ποιο βαθμό η αύξηση του κόστους στα προκαταρκτικά στάδια ως αποτέλεσμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας θα μεταφερθεί μέσω της αλυσίδας”, είπε.

“Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, υποθέτουν ότι ο γενικός πληθωρισμός στα τρόφιμα θα συνεχιστεί προς το παρόν”, δήλωσε ο Böttcher. Μακροπρόθεσμες προβλέψεις δεν είναι δυνατές λόγω της αναταραχής στις αγορές, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η Ένωση Βιομηχανιών Επεξεργασίας Ελαιούχων Σπόρων στη Γερμανία (OVID) δήλωσε στο DPA ότι το ηλιέλαιο θα μπορούσε να γίνει σπάνιο είδος στη Γερμανία μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ωστόσο, οι ελλείψεις και οι αυξήσεις των τιμών δεν οφείλονται μόνο στον πόλεμο. Οι αποτυχημένες συγκομιδές και η πανδημία έχουν συμβάλει στο πρόβλημα τους τελευταίους μήνες.

Τι λένε οι έμποροι λιανικής πώλησης;

Η Hanna Koll, εκπρόσωπος του σούπερ μάρκετ Edeka δήλωσε στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) ότι, γενικά, “εξασφαλίζεται επαρκής προμήθεια όλων των προϊόντων για τις καθημερινές ανάγκες”.

“Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξουν βραχυπρόθεσμες δυσκολίες στον εφοδιασμό ορισμένων προϊόντων”, πρόσθεσε η ίδια. “Αυτό ισχύει ιδίως για τα μαγειρικά έλαια, ορισμένα από τα οποία προέρχονται επίσης από την Ουκρανία”.

“Στην ALDI Nord, δεν υπάρχουν επί του παρόντος γενικοί περιορισμοί πωλήσεων στη γκάμα των προϊόντων, αν και γενικά ζητάμε από τους πελάτες μας να αγοράζουν μόνο σε ποσότητες που ανταποκρίνονται στα οικιακά πρότυπα”, δήλωσε εκπρόσωπος.

Η πώληση ορισμένων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των μαγειρικών ελαίων, παρουσιάζει επί του παρόντος διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα. Ως αποτέλεσμα, ορισμένα είδη ενδέχεται να είναι εκτός αποθέματος για μικρό χρονικό διάστημα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Εκπρόσωπος του Netto δήλωσε στο RND ότι η τοπική προμήθεια όλων των προϊόντων για τις καθημερινές ανάγκες είναι εγγυημένη.

“Τις τελευταίες εβδομάδες, η ζήτηση σε ορισμένες σειρές προϊόντων ήταν βασικά σε υψηλό επίπεδο, αλλά έχουμε προσαρμοστεί σε αυτό”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

“Σε περίπτωση που υπάρξουν βραχυπρόθεσμες εμπλοκές στον εφοδιασμό ορισμένων προϊόντων σε μεμονωμένες περιπτώσεις – όπως συμβαίνει ιδίως με τα μαγειρικά έλαια που προέρχονται από την Ουκρανία – οι πελάτες μας μπορούν γενικά να επωφεληθούν από τη γκάμα μας που περιλαμβάνει περίπου 5.000 είδη και μπορούν να καταφύγουν σε ιδιωτικές ετικέτες και επώνυμα είδη ως εναλλακτικές λύσεις προϊόντων”, δήλωσε η εκπρόσωπος, προτρέποντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αποθήκευση.

Εκπρόσωπος της Lidl δήλωσε επίσης ότι ο εφοδιασμός των καταστημάτων με προϊόντα είναι εγγυημένος.

“Μόνο μεμονωμένα προϊόντα μπορεί να παρουσιάσουν καθυστερήσεις στην παράδοση”, δήλωσε. “Δεδομένου ότι προσφέρουμε στους πελάτες μας μια ποικίλη γκάμα σε ελκυστικές τιμές, υπάρχουν πάντα αρκετές διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις”.

Ανεξάρτητα από την τρέχουσα κατάσταση, η Lidl πωλεί αγαθά σε οικιακές ποσότητες, δήλωσε η εκπρόσωπος.

Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου (HDE) δήλωσε πρόσφατα ότι δεν αναμένει εμπλοκές στον εφοδιασμό σε είδη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Γερμανία, όπως και η Ουκρανία, είναι εξαγωγέας τροφίμων κρέατος, σιταριού και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας, Cem Özdemir, δήλωσε επίσης ότι θεωρεί τον εφοδιασμό “εξασφαλισμένο”, αλλά προειδοποίησε για αυξήσεις τιμών.

Ενώ ο αντίκτυπος στη Γερμανία είναι πιθανό να είναι περιορισμένος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε πρόσφατα για έναν “τυφώνα πείνας” παγκοσμίως. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει για να αποτρέψει μια “κατάρρευση του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων”, δήλωσε.

Το ξέρατε;

Το λεγόμενο Hamsterkauf είναι μια γερμανική λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πανικόβλητη αγορά ή συσσώρευση αγαθών που συμβαίνει σε περιόδους ευρέως διαδεδομένου φόβου ή ανησυχίας.

Προέρχεται από το ρήμα hamstern, επειδή τα χάμστερ είναι γνωστά για το γέμισμα των μάγουλών τους με φαγητό.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

 

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.