Γερμανία: Πτώση των τιμών ρεύματος πάνω από 50% σε 3 ημέρες

Newsroom

Γερμανία: Πτώση των τιμών ρεύματος πάνω από 50% σε 3 ημέρες

Πάνω από το μισό από τα επίπεδα ρεκόρ έχει μειωθεί η τιμή της ευρωπαϊκής ηλεκτρικής ενέργειας μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, λόγω των ενδείξεων για αποφασιστικότητα και συντονισμό των υπευθύνων για την ανακούφιση της επιδεινούμενης ενεργειακής κρίσης.

Τα γερμανικά futures ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος υποχώρησαν έως και 54% από το ανώτατο όριο της Δευτέρας πάνω από τα 1.000 ευρώ την μεγαβατώρα, καθώς η EE εξετάζει διάφορα μέτρα για να παρέμβει στην αγορά και να μειώσει το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος που «τσακίζει» τις οικονομίες σε ολόκληρη την ήπειρο.

Οι αυξανόμενες τιμές έχουν οδηγήσει σε περικοπές στη βιομηχανική παραγωγή, από τους παραγωγούς χάλυβα έως τους παραγωγούς λιπασμάτων, με ελάχιστες ενδείξεις ότι η ενεργειακή κρίση θα χαλαρώσει σύντομα.

«Η αναμενόμενη παρέμβαση της ΕΕ στην αγορά για τον περιορισμό των τιμών ερμηνεύτηκε πολύ bearish, παρόλο που εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει η ΕΕ και πώς θα τις δούμε λεπτομερώς», έγραψαν αναλυτές της Energi Danmark σε σημείωμα τους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το γερμανικό συμβόλαιο για το επόμενο έτος έπεσε στα 486 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Πέμπτη. Η τρέχουσα τιμή εξακολουθεί να είναι περίπου 10 φορές ο εποχικός μέσος όρος της τελευταίας δεκαετίας.

Όλα τα μάτια στραμμένα στην ΕΕ

Όλα τα μάτια είναι πλέον στραμμένα στην ΕΕ για τις παρεμβάσεις που θα κάνει στην αγορά ρεύματος. Η Mechthild Woersdoerfer, στέλεχος της Κομισιόν, δήλωσε σήμερα ότι στις παρεμβάσεις μπορεί να περιλαμβάνεται κάποιο πλαφόν στις τιμές ή η φορολόγηση των κερδών των εταιρειών ρεύματος.

«Στο παρελθόν υπήρξε μία πολύ επιφυλακτική συζήτηση για το αν είναι λογικό να θίξουμε τον σχεδιασμό της αγοράς ενέργειας. Αυτές οι επιφυλάξεις έχουν ξεπεραστεί και όλοι συμφωνούν.

Η πίεση είναι τόσο μεγάλη, ώστε πιστεύω πραγματικά ότι μπορεί να γίνει γρήγορα», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.