Γερμανία: Οι τιμές εισαγωγών γύρισαν πίσω 50 χρόνια

Οι τιμές των γερμανικών εισαγωγών αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 50 ετών τον Νοέμβριο, προκαλώντας ανησυχίες για διόγκωση του κόστους για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές των εισαγωγών αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 24,7% τον περασμένο μήνα, τον ταχύτερο ρυθμό από το 1974, σύμφωνα με τη Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι του Reuters προέβλεπαν αύξηση 22%.

Στα ύψη οι τιμές των ακινήτων στη Γερμανία

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον ίδιο μήνα πέρυσι το ποσοστό ήταν αρνητικό.

Η απότομη αύξηση οφείλεται στις τιμές των εισαγωγών ενέργειας, αυξημένες κατά 160%, αντανακλώντας την αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου.

Αλλά ακόμη και χωρίς την ενέργεια, οι τιμές των εισαγωγών αυξήθηκαν 12% μετά τις αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, των μεταλλευμάτων και των γεωργικών προϊόντων.

Η απότομη άνοδος των τιμών των εισαγωγών αναμένεται να εγείρει ανησυχίες για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στη χώρα.

Τον Νοέμβριο, ο ρυθμός των τιμών καταναλωτή στη Γερμανία εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1992, συμπιέζοντας το πραγματικό εισόδημα.

Με την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 και τον υψηλό πληθωρισμό, οι αναλυτές αναμένουν τώρα ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί λιγότερο από 4% το 2022, από 4,4% που προέβλεπαν μόνο τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Consensus Economics, μια εταιρεία που παρακολουθεί τις οικονομικές προσδοκίες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.