Η γερμανική κυβέρνηση κόβει χρήματα από οικογένειες για την Άμυνα

Η γερμανική κυβέρνηση κόβει χρήματα από οικογένειες για την Άμυνα

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας δημοσίευσε τώρα το σχέδιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της για το 2024. Τα κονδύλια είναι κατά 30 δισεκατομμύρια ευρώ πιο σφιχτά από πέρυσι και ο στρατιωτικός αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Η γερμανική κυβέρνηση δημοσιεύει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού της που δημοσιεύθηκε στις 4 Ιουλίου, η γερμανική κυβέρνηση αναμένει να δαπανήσει 445,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, 30 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα από ό,τι τα τελευταία χρόνια.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, προσδιόρισε τον δανεισμό του 2024 στα 16,6 δισεκατομμύρια ευρώ και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί προσεκτικά τις δαπάνες τα επόμενα χρόνια, μετά από δύο χρόνια έκτακτων δαπανών για να αμβλύνει το πλήγμα της πανδημίας του κοροναϊού και της ενεργειακής κρίσης.

Το σχέδιο του Λίντνερ για δανεισμό 16,6 δισεκατομμυρίων είναι σύμφωνο με το γερμανικό φρένο χρέους (Schuldenbremse), έναν δημοσιονομικό κανόνα που υιοθετήθηκε στον Βασικό Νόμο (Grundgesetz) το 2009 για τον περιορισμό του κρατικού δανεισμού σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 0,35% του ΑΕΠ.

Πρόκειται για σημαντική περικοπή σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2023, ο οποίος προέβλεπε δανεισμό ύψους 45,6 δισεκατομμυρίων.

Αν και είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα, το Schuldenbremse έχει ανασταλεί από το 2020, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να δανείζεται για τη χρηματοδότηση πολιτικών έκτακτης ανάγκης.

Το σχέδιο πολιτικής του Λίντνερ έχει κάνει περικοπές σε ορισμένους τομείς για να διασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός είναι συμβατός με το γερμανικό Shuldenbremse- η άμυνα και η πολιτική για το κλίμα έχουν δοθεί προτεραιότητα, αλλά η κρατική χρηματοδότηση για τις οικογένειες έχει περικοπεί.

Σε τι θα ξοδέψει χρήματα η γερμανική κυβέρνηση το 2024;

Ο δρόμος για την κατάρτιση του προϋπολογισμού ήταν μακρύς, αλλά το τελικό σχέδιο έχει πλέον εγκριθεί επίσημα – το σχέδιο αναμένεται να περάσει από την Μπούντεσταγκ στις αρχές Δεκεμβρίου.

Μέχρι τότε, ενδέχεται να γίνουν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθεί ο προϋπολογισμός.

Προς το παρόν όμως, αυτές είναι μερικές από τις πιο σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να κατανείμει τα κονδύλια το 2024:

Οι αμυντικές δαπάνες θα φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ

Από 50 δισεκατομμύρια το 2023, η γερμανική κυβέρνηση έχει διαθέσει 51,8 δισεκατομμύρια για τη στρατιωτική άμυνα το 2024, επιτυγχάνοντας τον στόχο που έχει θέσει το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον οποίο τα κράτη μέλη θα δίνουν το 2% του ετήσιου ΑΕΠ στη συμμαχία.

Είναι η πρώτη φορά που η γερμανική κυβέρνηση θα επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Τμήματα της αμυντικής χρηματοδότησης πρόκειται επίσης να διατεθούν για την αγορά στρατιωτικών οχημάτων μάχης, όπως το αεροσκάφος stealth F-35, και για τη δημιουργία ασφαλέστερου εναέριου και επίγειου χώρου της Γερμανία.

Η χρηματοδότηση για την πολιτική για το κλίμα θα περικοπεί

Αν και το σχέδιο προϋπολογισμού υποστηρίζει ότι η άμυνα, η ψηφιοποίηση, η κλιματική πολιτική και η δημογραφική ανάπτυξη έχουν προτεραιότητα, μόνο το Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας μπορεί να περιμένει περισσότερα χρήματα το 2024 από ό,τι το 2023.

Η χρηματοδότηση για την πολιτική για το κλίμα θα μειωθεί πιθανότατα κατά 5,8%, από 14,568 εκατ. ευρώ το 2023 σε 10,995 εκατ. ευρώ το 2024.

Ο προϋπολογισμός των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει προγραμματιστεί για τις εξελίξεις της Deutsche Bahn έως το 2027, ο οποίος ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση τον Μάρτιο, θα καλυφθεί πλέον μόνο “στο βαθμό που αυτό είναι οικονομικά εφικτό”, πράγμα που σημαίνει ότι η μεγάλη αναβάθμιση που έχει σχεδιαστεί για την ανανέωση της γερασμένης υποδομής της παγγερμανικής σιδηροδρομικής εταιρείας θα είναι πιο αργή.

Ένα ποσό χρηματοδότησης έως και 34 δισ. ευρώ προβάλλεται τώρα ως πιθανότερο.

Ανεξάρτητα από τον προϋπολογισμό, το Ταμείο Μετασχηματισμού για το Κλίμα (KTF) της Γερμανίας, το οποίο συγκεντρώνει κεφάλαια από την εμπορία εκπομπών και την τιμολόγηση του CO2, αναμένεται να παράσχει χρηματοδότηση ύψους 15 δισεκατομμυρίων για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το όριο εισοδήματος Elterngeld θα μειωθεί στο μισό

Μία από τις σημαντικότερες περικοπές του προϋπολογισμού είναι τα σχέδια του Λίντνερ να μειώσει στο μισό το εισοδηματικό όριο για τα ζευγάρια που δικαιούνται να λάβουν Elterngeld (γονικό επίδομα).

Επί του παρόντος, όλοι οι νέοι γονείς που είναι πολίτες της ΕΕ, Γερμανοί πολίτες ή κάτοικοι Γερμανίας, οι οποίοι φροντίζουν το παιδί τους και εργάζονται όχι περισσότερο από 32 ώρες την εβδομάδα, δικαιούνται το επίδομα κοινωνικής ασφάλισης, εφόσον το συνολικό ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ προ φόρων.

Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό, το χρηματικό ποσό που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι γονείς από το Elterngeld δεν θα αλλάξει, αλλά το όριο του συνδυασμένου εισοδήματος για την επιλεξιμότητα θα μειωθεί κατά το ήμισυ σε 150.000 ευρώ προ φόρων ετησίως.

Οι επικριτές δήλωσαν ότι η νέα πολιτική θα σημάνει ότι ο ισότιμος καταμερισμός της εργασίας για τη φροντίδα των παιδιών θα είναι δυσκολότερος εάν ο ένας γονέας κερδίζει σημαντικά περισσότερα και ότι η περικοπή μπορεί να αποτελέσει δυσάρεστη έκπληξη για τους γονείς που περιμένουν παιδιά στο εγγύς μέλλον.

Συνολικά το γερμανικό Υπουργείο Οικογένειας, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νέων αναμένεται να δει περικοπή προϋπολογισμού 218 εκατομμυρίων ευρώ.

Η χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης θα μειωθεί

Μετά την υψηλή χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια των ετών της κοροναϊού, οι δαπάνες για την υγεία και τη νοσηλευτική περίθαλψη θα συρρικνωθούν από 24.483 εκατ. ευρώ το 2023 σε 16.221 εκατ. ευρώ το 2024.

Σημαντική είναι η περικοπή του προϋπολογισμού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την ασφάλιση μακροχρόνιας φροντίδας (Pflegeversicherung), αν και ο υπουργός Υγείας του SPD Karl Lauterbach υποστηρίζει ότι οι περικοπές αυτές δεν θα οδηγήσουν σε μείωση των παροχών, καθώς το κενό θα καλυφθεί από τα αυξημένα ποσοστά εισφορών που υιοθετήθηκαν από την 1η Ιουλίου 2023.

Οι κρατικές επιχορηγήσεις για την υποχρεωτική ασφάλιση υγείας θα είναι χαμηλότερες το 2023, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυξημένοι συντελεστές εισφορών καθίστανται πιο πιθανοί.

Περισσότερα χρήματα για τη συνταξιοδοτική ασφάλιση και το Bürgergeld

Η χρηματοδότηση για την εργασία και τις κοινωνικές υποθέσεις είναι μακράν το μεγαλύτερο κονδύλι του προϋπολογισμού, καθώς καταλαμβάνει πάνω από το ένα τρίτο των 445,7 δισεκατομμυρίων κονδυλίων.

Από τα 166 δισεκατομμύρια που θα διατεθούν για την εργασία και τις κοινωνικές υποθέσεις το 2024, τα 127 δισεκατομμύρια θα διατεθούν για τη συνταξιοδοτική ασφάλιση (Rentenversicherung).

Καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και η Γερμανία αντιμετωπίζει έλλειψη εργατικού δυναμικού σε επίπεδο ρεκόρ, το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, σύμφωνα με το οποίο οι νεότεροι, εργαζόμενοι χρηματοδοτούν τις συντάξεις των συνταξιούχων, γίνεται όλο και πιο ανισόρροπο.

Η χρηματοδότηση για το Bürgergeld (επίδομα εισοδήματος των πολιτών) πρόκειται επίσης να αυξηθεί από 23,8 δισεκατομμύρια το 2023 σε 24,3 δισεκατομμύρια το επόμενο έτος.

Γερμανικός κρατικός προϋπολογισμός 2024

Ο προϋπολογισμός του 2024 έχει πλέον εγκριθεί επίσημα, αλλά μπορεί ακόμη να τροποποιηθεί. Αναμένεται να περάσει από την Μπούντεσταγκ τον Δεκέμβριο του 2023.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης