Χριστούγεννα: Ήθη και έθιμα για την περίοδο Advent στη Γερμανία

Ήθη και έθιμα για την περίοδο Advent στη Γερμανία

Περίοδος των Χριστουγέννων: Τι σημαίνει στην πραγματικότητα η περίοδος Advent στη Γερμανία και γιατί υπάρχει αυτή η παράδοση;

“Advent, Advent, ein Lichtlein brennt. Erst ein, dann zwei, dann drei, dann vier, dann steht das Christkind vor der Tür.” (Advent, Advent, ένα μικρό φως καίει. Πρώτα ένα, μετά δύο, μετά τρία, μετά τέσσερα, μετά το Christkind είναι στην πόρτα)

Για πολλούς ανθρώπους, η περίοδος πριν από τα Χριστούγεννα είναι η πιο υπέροχη εποχή του χρόνου. Η Advent περίοδος στη Γερμανία σημαίνει φιλανθρωπία, γενναιοδωρία και συγχώρεση.

Κατά τη διάρκεια της Advent, τα παιδιά ανυπομονούν πάνω απ’ όλα για τα Χριστούγεννα, τα οποία πλησιάζουν κάθε μέρα της Advent.

Ήθη και έθιμα για την περίοδο Advent στη Γερμανία: Τι σημαίνει “Advent”;

Ο όρος “Advent” προέρχεται από τα λατινικά και μεταφράζεται ως “άφιξη” (λατ. adventus). Οι χριστιανοί γιορτάζουν την προετοιμασία για τη γέννηση του Ιησού κατά τη διάρκεια της Advent.

Όμως, η Advent έχει διπλή σημασία για τον Χριστιανισμό: από τη μία πλευρά, τιμά τη γέννηση του Ιησού, και από την άλλη πλευρά, οι τέσσερις Κυριακές της Advent αντιπροσωπεύουν την αναμονή της επιστροφής του Ιησού κατά τη Δευτέρα Παρουσία. Ως εκ τούτου, για τους πιστούς χριστιανούς, η μετάνοια και η προσευχή παίζουν καθοριστικό ρόλο στην περίοδο των Χριστουγέννων.

Η περίοδος των Εισοδίων χρονολογείται από τον Πάπα Γρηγόριο τον Μέγα (540-604). Οι τέσσερις Κυριακές συμβολίζουν τις τέσσερις χιλιετίες κατά τις οποίες, σύμφωνα με την άποψη της εποχής, οι άνθρωποι περίμεναν την άφιξη του Ιησού μετά την πτώση.

Πότε είναι η περίοδος Advent στη Γερμανία;
Πότε είναι η πρώτη Advent στη Γερμανία;

Κυριακές της Advent στη Γερμανία

Οι τέσσερις Κυριακές της Advent 2022 και η σημασία τους εξηγούνται λεπτομερέστερα παρακάτω. Πότε είναι η Advent 2022; Τι γιορτάζουμε κάθε Κυριακή της Advent?

Πότε είναι η πρώτη Advent το 2022 στη Γερμανία;

Η πρώτη Advent πραγματοποιείται την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022. Την πρώτη Advent, ανάβει το πρώτο από τα τέσσερα κεριά στο στεφάνι της Advent. Αυτό ονομάζεται επίσης “Κερί της Προφητείας”. Στην Καθολική και την Προτεσταντική εκκλησία, η πρώτη Advent σηματοδοτεί επίσης την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους.

Πότε είναι η Δεύτερη Advent το 2022 στη Γερμανία;

Φέτος, η Δεύτερη Advent πέφτει την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022. Δίπλα στο πρώτο κερί, το επόμενο κερί της ειρήνης ανάβει στις 4 Δεκεμβρίου ως σύμβολο της γέννησης του Ιησού. Τα κεριά που καίγονται δεν αντικρίζουν το ένα το άλλο, αλλά καίγονται το ένα δίπλα στο άλλο. Ο φωτισμός γίνεται δεξιόστροφα.

Πότε είναι η τρίτη Advent το 2022 στη Γερμανία;

Την Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022, θα εορταστεί η 3η Advent. Το κερί της χαράς ανάβει την τρίτη Advent.

Πότε είναι η τέταρτη Advent 2022 στη Γερμανία;

Η τελευταία και 4η Advent φέτος θα είναι στις 18 Δεκεμβρίου 2022. Η Τέταρτη Κυριακή είναι συνήθως η τελευταία πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων. Μερικές φορές η τέταρτη Advent πέφτει ακριβώς την παραμονή των Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου). Την τέταρτη Κυριακή της Advent, ανάβει το τελευταίο κερί του στεφανιού της Advent, το κερί της αγάπης.

Παραδόσεις κατά τη περίοδο Advent στη Γερμανία

Υπάρχουν πολλές παραδόσεις, ήθη και έθιμα κατά τη διάρκεια της περιόδου Advent στη Γερμανία. Με την έναρξη της Advent, η προσμονή των Χριστουγέννων αυξάνεται. Αυτά τα έθιμα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των Χριστουγέννων σε πολλές οικογένειες στη Γερμανία.

Στεφάνι Advent στη Γερμανία
Παραδόσεις κατά τη περίοδο Advent στη Γερμανία

Στεφάνι Advent στη Γερμανία

Το στεφάνι είναι μια από τις πιο γνωστές παραδόσεις της Advent. Το στεφάνι της Advent υπάρχει από το 1839, όταν ο προτεστάντης θεολόγος Johann Wichern έστησε ένα ξύλινο καντήλι στο σπίτι της νεολαίας στο Αμβούργο.

Με αυτό, ήθελε να χαρίσει στα παιδιά μια ωραία προ-Χριστουγεννιάτικη περίοδο και να κάνει πιο ζωντανές τις μέρες που απομένουν μέχρι τα Χριστούγεννα.

Εκείνη την εποχή, υπήρχαν είκοσι μικρά κόκκινα κεριά που αντιπροσώπευαν τις εργάσιμες ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα και τέσσερα μεγαλύτερα για τις Κυριακές της Advent.

Σήμερα, το στεφάνι της Advent αποτελείται συνήθως από κλαδιά ελάτης και τέσσερα πανομοιότυπα κεριά. Τα κεριά αντιπροσωπεύουν το φως που έφερε στον κόσμο ο Υιός του Θεού.

Ημερολόγιο Advent στη Γερμανία

Το ημερολόγιο των Χριστουγέννων (Adventskalender) έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στα παιδιά στη Γερμανία. Με 24 μικρές πόρτες, το ημερολόγιο των Χριστουγέννων όχι μόνο φωτίζει την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά και συντομεύει τον χρόνο αναμονής μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από ημερολόγια Advent – όλα όσα κάνουν την καρδιά ενός παιδιού να χτυπάει πιο γρήγορα. Εδώ τα παιδιά μαθαίνουν να έχουν υπομονή και προσμονή.

Αλλά και οι ενήλικες δίνουν μεγάλη χαρά στο σύντροφό τους, για παράδειγμα, ετοιμάζοντας ένα ημερολόγιο Advent με 24 μικρές εκπλήξεις.

Περισσότερα: Η πολιτιστική ιστορία του Adventskalender στη Γερμανία

Ημέρα του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου

Η παραδοσιακή ημέρα του Αγίου Νικολάου χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Εκεί, την παραμονή της 6ης Δεκεμβρίου, τα παιδιά έβαζαν ένα παπούτσι έξω από την εξώπορτά τους με την ελπίδα να πάρουν δώρα ή γλυκά από τον Άγιο Νικόλαο.

Ακόμη και σήμερα, τα παιδιά τοποθετούν την μπότα ή την κάλτσα τους μπροστά στην πόρτα και περιμένουν με ανυπομονησία να λάβουν μικρά δώρα.

Περισσότερα για το έθιμο: Ημέρα του Αγίου Νικολάου στη Γερμανία

Ψήσιμο μπισκότων

Για πολλούς ανθρώπους, το ψήσιμο μπισκότων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Είτε πρόκειται για κρουασάν βανίλιας, αστέρια κανέλας, χριστουγεννιάτικα Lebkuchen – υπάρχει κάτι για κάθε γούστο. Μπορείτε να βρείτε πολυάριθμες συνταγές στο διαδίκτυο ή σε βιβλία συνταγών.

Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία

Οι παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές, όπως αυτές του Μπαϊρόιτ ή της Νυρεμβέργης, υπάρχουν εδώ και περισσότερα από 400 χρόνια.

Οι σημερινές χριστουγεννιάτικες αγορές προσφέρουν μεγάλη ποικιλία από γλυκά, λιχουδιές, ζεστό κρασί, φιγούρες, χειροτεχνίες, φωτάκια και άλλα χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Διακοσμητικά πόρτας

Η τοποθέτηση κλαδιών γκι στην εξώπορτα είναι μια από τις παραδόσεις της Advent για πολλούς ανθρώπους. Το σύμβολο λέγεται ότι καλωσορίζει θερμά όλους τους επισκέπτες. Λέγεται επίσης ότι φέρνει καλή τύχη στα ζευγάρια αν φιληθούν κάτω από το γκι.

Σύμφωνα με την παράδοση, αν μια νεαρή γυναίκα στέκεται κάτω από το γκι, δεν μπορεί να αρνηθεί να τη φιλήσουν – αν αυτό εξακολουθεί να είναι σύμφωνο με την εποχή.

Ήθη και έθιμα για την περίοδο Advent στη Γερμανία
Ήθη και έθιμα για την περίοδο Advent στη Γερμανία

Roratemesse

Όσοι θέλουν να προβληματιστούν σχετικά με τις χριστιανικές παραδόσεις μπορούν να συμμετάσχουν σε μια Roratemesse.

Οι λειτουργίες πραγματοποιούνται νωρίς το πρωί και εκπέμπουν μια μοναδική ατμόσφαιρα μέσα από το ζεστό φως των κεριών. Επιπλέον, απαγγέλλονται ειδικά κείμενα και τραγουδιούνται ειδικά τραγούδια – όλα εδώ σχετίζονται με την προχριστουγεννιάτικη περίοδο.

Τραγούδια της Advent

Υπάρχουν πολλά τραγούδια κατά τη διάρκεια της Advent. Το τραγούδι μαζί με την οικογένεια έχει σκοπό να τονίσει την αγάπη, τη χαρά, την ηρεμία, την οικειότητα και τη ζεστασιά της εορταστικής περιόδου. Μεταξύ των πιο γνωστών τραγουδιών της Advent είναι:

“Lasst uns froh und munter sein”
“Alle Jahre wieder”
“Es ist ein Ros entsprungen”
“Leise rieselt der Schnee”
“Kommet ihr Hirten”
“Oh du fröhliche, oh du selige”
Weitere Weihnachtslieder finden Sie in unserem Beitrag.

Φως ειρήνης από τη Βηθλεέμ

Από το 1986, πρόσκοποι από διάφορες ενώσεις έχουν μεταφέρει το Φως της Ειρήνης από τη Βηθλεέμ σε εκκλησιαστικές κοινότητες. Αυτό γίνεται για να θυμίζει στους ανθρώπους τα λόγια του χριστουγεννιάτικου μηνύματος.

Adventsklopfen

Παλαιότερα, ήταν παράδοση τα παιδιά να γυρίζουν τα σπίτια κατά τη διάρκεια της Advent με ράβδους και σφυριά και να χτυπούν τις εξώπορτες των κατοίκων. Ενώ το έκαναν αυτό, τραγουδούσαν και ζητούσαν μπισκότα, ξηρούς καρπούς ή χρήματα. Ο όρος “Klopfertag” είναι γνωστός κυρίως στη νότια Γερμανία.

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα η περίοδος Advent στη Γερμανία και γιατί υπάρχει αυτή η παράδοση
Τι σημαίνει στην πραγματικότητα η περίοδος Advent στη Γερμανία και γιατί υπάρχει αυτή η παράδοση

Παροιμίες για την Advent στη Γερμανία

Σύμφωνα με την περίοδο των Advent στη Γερμανία, υπάρχουν όμορφα λόγια που θα σας βάλουν σε σκέψεις:

  • “In der Dankbarkeit bekommt jede Zeit ihre Chance.”
  • “Der Zauber der Hoffnung kennt unendlich viele Lichter, die sich nicht löschen lassen.”
  • “Zeit zu schweigen, zu lauschen, in sich zu gehen. Nur wer die Ruhe beherrscht, kann die Wunder noch sehen, die der Geist der Weihnacht’ den Menschen schenkt. Auch wenn’s so mancher anders denkt.”
  • “Nicht die Glücklichen sind dankbar. Es sind die Dankbaren, die glücklich sind.”
  • “Die Adventszeit ist eine Zeit, in der man Zeit hat, darüber nachzudenken, wofür es sich lohnt, sich Zeit zu nehmen.”
  • “Der Friede der Welt beginnt in den Herzen der Menschen.”
  • “Je weniger du brauchst, desto mehr hast du.”
  • “Die Ware Weihnacht ist nicht die wahre Weihnacht.”
  • “Ich will Weihnachten in meinem Herzen tragen und versuchen, es das ganze Jahr zu bewahren.”

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.