6 Δεκεμβρίου: Ημέρα του Αγίου Νικολάου στη Γερμανία

Η Ημέρα του Αγίου Νικολάου στη Γερμανία δεν είναι δημόσια αργία  – ακόμα κι αν είναι στο επίκεντρο για πολλά παιδιά επειδή τα επισκέπτεται ο Άγιος Νικόλαος.

Nikolaus von Myra: “Προστάτης για τους φτωχούς”

Αναφέρεται ότι ο Νικόλαος γεννήθηκε στην Πάτρα (Ελλάδα) γύρω στο 280 μ.Χ. και χειροτονήθηκε επίσκοπος στα 300 μ.Χ. στη Μύρα (σημερινή Τουρκία).

Σύμφωνα με σύγχρονες πηγές, το 325 παρακολούθησε το πρώτο οικουμενικό συμβούλιο στην ιστορία της εκκλησίας, το Συμβούλιο της Νίκαιας. Λέγεται ότι πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου.

Ο Νικόλαος λέγεται ότι ήταν «υποστηρικτής των φτωχών» κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο θρύλος λέει ότι έσωσε τρία φτωχά κορίτσια τα οποία ο πατέρας τους ήθελε να εξαναγκάσει στην πορνεία λόγω της οικονομικής του ανάγκης.

Ο Νικόλαος έδωσε στο καθένα ένα χρυσό μήλο και με αυτήν την προίκα εξασφάλισε στις τρεις τους τη δυνατότητα ενός καλού γάμου. Ο Νικόλαος λέγεται ότι έσωσε τις ζωές αθώων ανθρώπων και έσωσε την πατρίδα του από την πείνα.

Ένας άλλος Άγιος Βασίλης

Σύμφωνα με τον μύθο, μετά τον θάνατό του ο Νίκολας περιπλανιόταν στη Μύρα κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα για να τοποθετήσει επιχρυσωμένα μήλα και ξηρούς καρπούς μπροστά στις καλύβες των φτωχών.

Αλλά υπάρχει επίσης η θεωρία ότι δύο ιστορικά πρόσωπα συγχωνεύονται στη μορφή του Νικολάου: Δηλαδή ο Νικόλαος των Μύρων και ένας άλλος Νικόλαος, ηγούμενος του Σιόν, Επίσκοπος της Πινόρας (πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου 564, επίσης στη Λυκία).

Ο μύθος του Νικολάου λέγεται ότι αναπτύχθηκε από αυτές τις ιστορικές προσωπικότητες από τον 6ο αιώνα και μετά.

Ο Knecht Ruprecht και τα Krampus

Όμως ο Νικόλαος είναι γνωστό ότι φέρνει δώρα σε παιδιά από το 1555. Αυτός και ο βοηθός του, ο Knecht Ruprecht, γεμίζουν κρυφά κάλτσες και παπούτσια με γλυκά.

Από τον 17ο αιώνα, ο Άγιος Νικόλαος αρχίζει επίσης να κάνει δώρα στα φανερά όλο και πιο συχνά. Μπαίνει στα σπίτια και κάνει τα παιδιά να γουρλώνουν τα μάτια.

Μερικές φορές ακόμα και από τον φόβο, γιατί αυτός ο Νικόλαος όχι μόνο επαινεί, αλλά τιμωρεί επίσης. Ο άγιος έχει πλέον και ρόλο εκπαιδευτικό. Και δεν έρχεται πάντα μόνος…

Το τιμωρητικό μέρος του παιδαγωγού Νικολάου έπαιρνε συχνά μια δεύτερη μορφή: τον σύντροφό του, Knecht Ruprecht. Έχει μαζί του το φοβερό ραβδί και στο σάκο του δεν υπάρχουν μόνο μήλα, αλλά και παιδιά που έχει πάρει μαζί του, για να απειλήσει τα μικρά.

Στη Βαυαρία, ο Νικόλαος είναι πιο πιθανό να συνοδεύεται από τον Κράμπους, ο οποίος μοιάζει με τον Κνέχτ Ρούπρεχτ, αλλά μερικές φορές ο κακός κυκλοφορεί χωρίς τον Άγιο Νικόλαο.

Και ένας νέος γενειοφόρος Άγιος παρουσιάζεται

Ο Άγιος Βασίλης με λευκή γενειάδα και κόκκινη ρόμπα, που παραδίδει τα δώρα στα παιδιά σε κάποια μέρη την παραμονή των Χριστουγέννων, επιστρέφει στο ολλανδικό “Sinterklaas”( Θρυλική φιγούρα που βασίζεται στον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των παιδιών).

Στο τέλος του αιώνα, η εταιρεία “Coca Cola” φρόντισε να κάνει γνωστή παγκόσμια  αυτή τη εικόνας του Αγίου Νικολάου και την χρησιμοποίησε για διαφήμιση στα χρώματα της εταιρείας τους.

Δώρα του Nikolaus: φρούτα, ξηροί καρποί και σοκολάτα

Τα καρύδια ήταν ανέκαθεν ένα από τα δώρα του Αγίου Νικολάου. Δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και εξαιρετικά θρεπτικά.

Υπάρχει φυσικά ένας συγκεκριμένος συμβολισμός πίσω από αυτό: Οι ξηροί καρποί είναι ένα πολύτιμο καλοκαιρινό δώρο που υποτίθεται ότι διατηρεί τους ανθρώπους υγιείς κατά τη διάρκεια του σκληρού χειμώνα.

Όπως και τα μήλα, τα οποία παραδοσιακά συγκαταλέγονται μεταξύ των δώρων του Αγίου Νικολάου. Η σοκολάτα προστέθηκε αργότερα.

Αγίου Νικολάου στη Γερμανία
Ημέρα του Αγίου Νικολάου στη Γερμανία

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

Ημέρα του Αγίου Νικολάου στη Γερμανία – Video