Κακή διάθεση μεταξύ των επιχειρήσεων στη Γερμανία;

Το κλίμα μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι καταστροφικό. Οι οικονομολόγοι δίνουν επίσης μια ζοφερή εικόνα ενόψει της ενεργειακής κρίσης: η γερμανική οικονομία θα περάσει δύσκολες στιγμές.

Το κλίμα στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι καταστροφικό, δήλωσε στην Deutsche Presse-Agentur ο Markus Jerger, εθνικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Γερμανικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

“Ο συνδυασμός των υψηλών τιμών των βασικών εμπορευμάτων, των ασταθών αλυσίδων εφοδιαστικής, της έλλειψης πρώτων υλών, των υψηλών τιμών της ενέργειας και της αύξησης των κατώτατων μισθών προκαλεί προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”, δήλωσε ο Jerger. Οι επιχειρήσεις στη Γερμανία αντιμετωπίζουν επίσης δύσκολες στιγμές, σύμφωνα με οικονομολόγους από κορυφαία οικονομικά ιδρύματα.

Οικονομολόγοι: “Μας περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας”

Η γερμανική οικονομία μόλις και μετά βίας συμμαζεύτηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν είναι αισιόδοξοι για το δεύτερο εξάμηνο του έτους και πέραν αυτού.

“Κοιτάζοντας τις πολλές αβεβαιότητες – νομίζω ότι έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα”, δήλωσε η οικονομολόγος Veronika Grimm σε έρευνα της Deutsche Presse-Agentur. Η Katharina Utermöhl από την Allianz περιέγραψε την κατάσταση ακόμη πιο δραστικά: “Προβλέπουμε σταθερή ύφεση”. Και δεν θα είναι ήπια.

Η επικεφαλής οικονομολόγος του κρατικού ομίλου KfW, Fritzi Köhler-Geib, βλέπει επίσης μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα: “Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα είδος αναταραχής, μια θεμελιώδη αναδιάταξη που ξεπερνά τις προηγούμενες κρίσεις. Αυτό θα αποτυπωθεί και στις πτωχεύσεις εταιρειών”, είπε. “Θα υπάρξουν ορισμένες εταιρείες που απλά δεν θα τα καταφέρουν πια”.

Πρόβλημα νούμερο ένα: υψηλές τιμές ενέργειας

Το κύριο πρόβλημα είναι οι υψηλές τιμές, ιδίως της ενέργειας. Με προσδοκίες πληθωρισμού έως και δέκα τοις εκατό και καλπάζουσες τιμές για το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, για παράδειγμα, οι καταναλωτές αναγκάζονται να εξοικονομήσουν.

Οι δαπάνες για άλλες αγορές πρέπει να αναβληθούν. “Η πρόσφατη ισχυρή αύξηση της ροπής προς αποταμίευση δείχνει πόσο μεγάλες είναι οι γραμμές ανησυχίας μεταξύ των καταναλωτών.

Η διαφαινόμενη απώλεια της πραγματικής αγοραστικής δύναμης – που προκαλείται κυρίως από τις υψηλές τιμές της ενέργειας – είναι πιθανό να αποτελέσει τον ισχυρότερο αντίξοο άνεμο”, δήλωσε ο Marc Schattenberg, οικονομολόγος και εμπειρογνώμονας της αγοράς εργασίας στην Deutsche Bank Research.

Οι επιχειρήσεις στη Γερμανία χρειάζονται μια ανάσα

Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν διάφορες κρίσεις και χρειάζονται μια “ανάσα”, λέει ο Markus Jerger, της Bundesverband Mittelständische Wirtschaft. Ενόψει της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας, οι επιχειρήσεις ζητούν υποστήριξη.

Σύμφωνα με τον Jerger, χρειάζεται ένα ταμείο αντιμετώπισης δυσκολιών παρόμοιο με το ταμείο πανδημίας για τις εταιρείες που πλήττονται ιδιαίτερα από τις τιμές της ενέργειας και δεν είναι πλέον ανταγωνιστικές διεθνώς.

Οι συνέπειες μιας απροκάλυπτης αύξησης των τιμών της ενέργειας είναι ανυπολόγιστες. “Ακόμη και η ισχυρότερη οικονομία δεν μπορεί να αντέξει τον διπλασιασμό ή τριπλασιασμό των τιμών της ενέργειας”.

Μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία

Οι εταιρείες προβλέπουν περαιτέρω υψηλές αυξήσεις των τιμών ενέργειας. Πολλές εταιρείες δεν θα είναι σε θέση να το μετακυλήσουν αυτό στους πελάτες τους. Επομένως, ο φόρος ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο επιτρεπόμενο από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Όπως και με το φυσικό αέριο, ο φόρος προστιθέμενης αξίας στην ηλεκτρική ενέργεια θα πρέπει να μειωθεί από 19 σε 7 τοις εκατό.

Ο Jerger συνέχισε λέγοντας: “Η απώλεια εμπιστοσύνης στο έργο της γερμανικής κυβέρνησης είναι μεγάλη. Υπάρχει έλλειψη γρήγορων και καλών μέτρων από την κυβέρνηση για το πώς θα βοηθηθούν ουσιαστικά τα ιδιωτικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις”.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει τρίτο πακέτο βοήθειας

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει επί του παρόντος ένα τρίτο πακέτο ανακούφισης των πολιτών. Σε πρώτη φάση, καταργήθηκε η εισφορά της EEG, αποφασίστηκε η επιδότηση των δαπανών θέρμανσης για τους δικαιούχους επιδόματος στέγασης και η φορολογική ελάφρυνση.

Δείτε τα μέτρα – Γερμανία: Γιγάντιο πακέτο ελαφρύνσεων υποσχέθηκε ο Olaf Scholz

Τα μέτρα ελάφρυνσης στο δεύτερο στάδιο περιλαμβάνουν το εισιτήριο των 9 ευρώ για τις τοπικές μεταφορές, το οποίο έληξε στο τέλος του Αυγούστου, την έκπτωση στη βενζίνη, το επίδομα 300 ευρώ για τους μισθωτούς που υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος, μια εφάπαξ καταβολή ανά παιδί ύψους 100 ευρώ και ύψους 200 ευρώ για τους δικαιούχους κοινωνικών παροχών.

Στην τρίτη δέσμη μέτρων, μεταξύ άλλων, η ομάδα των δικαιούχων στεγαστικών επιδομάτων πρόκειται να διευρυνθεί σημαντικά. Θα πρέπει επίσης να συνεχιστεί η υποστήριξη των ατόμων που εξαρτώνται από το αυτοκίνητό τους.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.