Η κυβέρνηση εμποδίζει την έρευνα φορολογικής απάτης του Scholz

Όλαφ Σολτς, Υπουργός οικονομικών Γερμανία

Οι Γερμανοί νομοθέτες μπλόκαραν την Τετάρτη την έρευνα κατά του καγκελάριου Όλαφ Σολτς σχετικά με την πιθανή εμπλοκή του ως δήμαρχος του Αμβούργου σε μια φορολογική απάτη που κόστισε εκατομμύρια ευρώ…

Η έρευνα, για την οποία πίεζαν βουλευτές της συντηρητικής αντιπολίτευσης CDU και CSU, θα διερευνούσε αν πολιτικά πρόσωπα βοήθησαν την ιδιωτική τράπεζα M.M. Warburg να αποφύγει την επιστροφή των ψευδώς ζητηθέντων φόρων στο Αμβούργο.

Οι βουλευτές των κομμάτων του συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένων των Σοσιαλδημοκρατών του Scholz, των Πρασίνων και του φιλοεπιχειρηματικού FDP, ενέκριναν πρόταση απόρριψης των σχεδίων.

Το CDU και το CSU δήλωσαν ότι τα δικαιώματά τους ως κοινοβουλευτική αντιπολίτευση δεν έγιναν σεβαστά και έδωσαν σήμα ότι θα ασκήσουν έφεση στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο.

Ο Σολτς, ο οποίος ήταν δήμαρχος του Αμβούργου από το 2011 έως το 2018, έχει επανειλημμένα αναγκαστεί να απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι συμμετείχε στην απόφαση να αφήσει την τράπεζα ελεύθερη.

Ο καγκελάριος βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με παρόμοια κοινοβουλευτική έρευνα στο Αμβούργο, ένα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας.

Η επιτροπή του Αμβούργου διερευνά γιατί οι τοπικές οικονομικές αρχές το 2016 απέσυραν μια αίτηση για την ανάκτηση φόρων ύψους 47 εκατομμυρίων ευρώ (48 εκατομμυρίων δολαρίων) από τη Warburg για τις λεγόμενες συναλλαγές cum-ex.

Το σκάνδαλο “cum-ex”, που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2017, αφορούσε πολυάριθμους συμμετέχοντες που αντάλλασσαν ταχύτατα μετοχές εταιρειών μεταξύ τους γύρω από την ημέρα καταβολής των μερισμάτων, για να διεκδικήσουν πολλαπλές εκπτώσεις φόρων για μία μόνο πληρωμή.

Χρησιμοποιημένο σε όλη την Ευρώπη, το φορολογικό σύστημα εκτιμάται ότι άφησε τρύπα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας.

Για την απάτη έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε δεκάδες άτομα στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων τραπεζίτες, χρηματιστές, δικηγόροι και οικονομικοί σύμβουλοι.

Η Warburg αναγκάστηκε τελικά να επιστρέψει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ υπό την πίεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπό την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης