Μετά Covid εποχή: Αυξάνεται ο τζίρος στα εστιατόρια στη Γερμανία

Σε ποιους τομείς λείπουν εξειδικευμένοι εργαζόμενοι στη Γερμανία;

Ο τομέας της γαστρονομίας στις μεγάλες γερμανικές πόλεις διανύει επιτέλους καλύτερες στιγμές, παρά τις πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη του Ινστιτούτου Ifo…

Η μελέτη δείχνει ότι τα έσοδα των εστιατορίων έχουν ανακάμψει στο Βερολίνο, το Αμβούργο, το Μόναχο, τη Στουτγάρδη και τη Δρέσδη, με τα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό στοιχεία να ξεπερνούν ακόμη και τα προ της πανδημίας επίπεδα.

“Υπάρχει μια ανάκαμψη στον τομέα της γαστρονομίας μετά την πανδημία Covid-19, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό”, δήλωσε ο Simon Krause, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι πόλεις που εξετάστηκαν έχουν ιδιαίτερα εύπορους πληθυσμούς.

Οι αγροτικές περιοχές ενδέχεται να μην έχουν την ίδια ανάκαμψη, ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον τζίρο τουριστών, ο οποίος παραμένει κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Αναλύοντας τους τελευταίους έξι μήνες, συμπεριλαμβανομένου του τέταρτου τριμήνου του 2022 και του πρώτου τριμήνου του 2023, η μελέτη δείχνει σταθερή αύξηση τουλάχιστον 20% σε σύγκριση με το 2019 σε όλες τις πόλεις.

Το Μόναχο και το Αμβούργο κατέγραψαν ακόμη υψηλότερους αριθμούς, ενώ το Βερολίνο παρουσίασε σημαντική αύξηση.

Η Carla Krolage, άλλη συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε: “Τα καταστήματα κατάφεραν να μετακυλήσουν στους καταναλωτές μέρος του αυξημένου κόστους προσωπικού, τροφίμων και ενέργειας χωρίς να χάσουν την πελατειακή τους βάση”.

Οι τιμές των εστιατορίων αυξήθηκαν περισσότερο από το συνολικό ποσοστό πληθωρισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Οι ερευνητές του Ifo παρατήρησαν επίσης μια αλλαγή στο τοπίο της γαστρονομίας.

Οι επιχειρήσεις στα συνήθως χαμηλότερου εισοδήματος προάστια αυξήθηκαν αναλογικά περισσότερο από ό,τι στα κέντρα των πόλεων.

Τα Σάββατα και οι Κυριακές σημείωσαν αυξήσεις πάνω από το μέσο όρο, ενδεχομένως επηρεασμένες από την αυξημένη επικράτηση της εξ αποστάσεως εργασίας, με περισσότερους ανθρώπους να τρώνε έξω στις περιοχές κατοικίας τους.

Η Γερμανική Ένωση Ξενοδοχείων και Εστιατορίων (Dehoga) εξέφρασε πρόσφατα μια λιγότερο αισιόδοξη άποψη για την κατάσταση των μελών της.

Ανέφεραν ότι οι θερινές επιχειρήσεις ήταν χειρότερες από ό,τι αναμενόταν, αν και η περίοδος αυτή δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της μελέτης του Ifo.

Η Dehoga εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την αύξηση του κόστους και ζήτησε τη συνέχιση της μείωσης του φόρου προστιθέμενης αξίας για τον κλάδο τους.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης