Μετανάστευση από το εξωτερικό στη Γερμανία: Τι θα πρέπει να προσέξετε

Μεταναστεύετε από την Ελλάδα ή άλλη χώρα του εξωτερικού στη Γερμανία; Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε, να κάνετε και να προσέξετε σχετικά με τη μετανάστευση στη Γερμανία.

Τόπος διαμονής

Αναζήτηση σπιτιού

Κατά τη μετανάστευση στη Γερμανία μπορείτε εύκολα να αναζητήσετε ένα διαμέρισμα μέσα από πολλές πύλες ακινήτων, τα οποία ονομάζονται επίσης ανταλλαγές διαμονής.

Εδώ θα βρείτε μια ποικιλία από ανταλλαγές διαμονής, οι οποίες προσφέρουν αναζήτηση διαμονής σε όλη τη Γερμανία:

Στην ανταλλαγή διαμονής η τιμή του ενοικίου δηλώνεται συνήθως με το “βασικό ενοίκιο”. Ένα βασικό μίσθωμα περιλαμβάνει μόνον τα έξοδα εκείνα, που καταβάλλονται στην παραχώρηση χρήσης διαμερίσματος.

Το πραγματικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί από το μισθωτή προς τον εκμισθωτή, ονομάζεται ενοίκιο μαζί με τη θέρμανση.

Σε αυτό το ενοίκιο, εν τούτοις, περιλαμβάνεται εκτός από το βασικό μίσθωμα και τα λειτουργικά κόστη (μερικές φορές αποκαλούνται και κοινόχρηστα).

Με το μίσθωμα που εμπεριέχει τη θέρμανση καταβάλλονται π.χ. το κόστος του νερού, το κόστος διάθεσης των αποβλήτων και άλλες δαπάνες που συνδέονται με τη συντήρηση του κτιρίου.

Αλλά προσοχή: συχνά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας δεν συνυπολογίζεται στα λειτουργικά κόστη! Ως εκ τούτου, θα πρέπει πάντα να διευκρινίζεται εκ των προτέρων ποια κόστη περιλαμβάνονται στο μηνιαίο μίσθωμα.

Μισθωτήριο ενοικίασης

Μία μίσθωση εκθέτει γραπτώς τα καταγραφόμενα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του εκμισθωτή και του μισθωτή.

Σε μια μίσθωση ο ιδιοκτήτης και ο ενοικιαστής πρέπει να αναφέρουν ονομαστικά, τόσο όλα τα εμπλεκόμενα βοηθητικά δωμάτια του ενοικίου (για παράδειγμα, γκαράζ, πάρκινγκ …) όσο και ενοικιαζόμενα αντικείμενα.

Επιπλέον, πρέπει να δηλώνεται το ποσό του ενοικίου (καθαρό ενοίκιο και κοινόχρηστα), και στην ορισμένη μίσθωση και η περίοδος ενοικίασης.

Ξενοικιάζω ένα διαμέρισμα

Το συμβόλαιο ενοικίασης μπορεί να διακοπεί τόσο από τον ενοικιαστή όσο και από τον ιδιοκτήτη.

Και για τους δύο ισχύουν οι νόμιμες προδιαγεγραμμένες προθεσμίες, οι οποίες πρέπει να τηρούνται κατά τη διακοπή του μισθωτηρίου.

Για τις τυπικές συμβάσεις μίσθωσης απεριόριστης διάρκειας η προθεσμία διακοπής του ενοικιαστή είναι 3 μήνες. Για τον ιδιοκτήτη ισχύουν προθεσμίες, οι οποίες εξαρτώνται από τη διάρκεια του συμβολαίου.

Σε μια διάρκεια μίσθωσης μέχρι και 5 έτη, η προθεσμία διακοπής του εκμισθωτή είναι 3 μήνες, στα 5 έτη της μίσθωσης είναι 6 μήνες και στα 8 έτη μίσθωσης 9 μήνες.

Εδώ θα βρεις μία πρότυπη επιστολή για την διακοπή της μίσθωσης: www.immobilienscout24.de

Εγγραφή στην υπηρεσία καταχώρησης κατοίκων

Όποιος ζει στη Γερμανία θα πρέπει να εγγραφεί στην υπηρεσία καταχώρησης κατοίκων. Η εγγραφή είναι υποχρεωτική.

Στα περισσότερα ομόσπονδα κρατίδια η εγγραφή είναι δωρεάν, αλλά μερικές φορές επιβάλλονται χαμηλά τέλη.

Έγγραφα, τα οποία είναι απαραίτητα για την εγγραφή:

 • Δελτίο ταυτότητας ή διαβατηρίου, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης
 • Έντυπο εγγραφής της υπηρεσίας καταχώρησης κατοίκων (διαθέσιμη στην υπηρεσία καταχώρησης κατοίκων ή το κοινοτικό γραφείο. Σε πολλές πόλεις επίσης διαθέσιμο για εκτύπωση στο διαδίκτυο)
 • Ταυτότητα των παιδιών ή πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών με τα οποία εμπλέκονται
 • ενδεχομένως, τη μίσθωση ή τη συμφωνία αγοράς
 • Εξουσιοδότηση μετακόμισης του ενοικιαστή (σε περίπτωση που δεν αναφέρεται στη μίσθωση)
 • ενδεχομένως πιστοποιητικό γάμου

Τηλέφωνο & ίντερνετ, κινητό

Συχνά το τηλέφωνο και η σύνδεση στο Internet είναι διαθέσιμη από τον ίδιο τον προμηθευτή. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς σχετικούς συνδέσμους:

Σε περίπτωση που θες να διακόψεις τη μίσθωση με τον προμηθευτή σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα παρακάτω πρότυπα κείμενα: www.kostenlose-vordrucke.de

Προσοχή Αν θέλεις να διατηρήσεις τον παλιό σου αριθμό, πρέπει να το επισημάνεις στο κείμενο. Επίσης πρέπει να λάβει γνώση και ο νέος προμηθευτής!

Ρεύμα & αέριο

Εάν μετακομίσετε σε ένα διαμέρισμα, θα πρέπει να εγγραφείτε ξανά στις υπηρεσίες ρεύματος. Εδώ θα πρέπει να προσέξετε τις ορισμένες προθεσμίες.

Εάν δεν έχετε επιλέξει κανένα πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, θα τακτοποιηθεί από τον βασικό πάροχο αυτόματα.

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των πωλητών.

Εν τούτοις, η μετάβαση από έναν πάροχο σε έναν άλλο είναι αρκετά απλή: το μόνο που χρειάζεται να κλείσετε το τρέχον δασμολόγιο, τα υπόλοιπα τα τακτοποιεί συνήθως ο νέος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας για σας.

Προσοχή Κατά τη μετακόμιση πρέπει να σταματήσετε και τη σύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος!

Σύγκριση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας: www.toptarif.de

Σε περίπτωση που το διαμέρισμα, στο οποίο θέλετε να μετακομίσετε, τροφοδοτείται με αέριο, θα πρέπει εγκαίρως να εγγραφείτε στις υπηρεσίες του φυσικού αερίου.

Οι προμηθευτές φυσικού αερίου σήμερα κάνουν δυνατή την εύκολη εγγραφή στις ιστοσελίδες τους στο ίντερνετ.

Όταν αποσυνδεθείτε από τις υπηρεσίες φυσικού αερίου θα πρέπει να προσέξετε να ενημερώσετε τον προμηθευτή του φυσικού αερίου εκ των προτέρων, για το γεγονός ότι από μια συγκεκριμένη ημέρα και έπειτα δε θα χρειαστείτε τις υπηρεσίες του πλέον.

Προσοχή Κατά τη μετακόμιση πρέπει να σταματήσετε και τη σύνδεση του φυσικού αερίου!

Σύγκριση τιμής φυσικού αερίου: www.toptarif.de

Ραδιοφωνικά τέλη

Τα ραδιοφωνικά τέλη πρέπει να καταβληθούν από την 1.1.2013 ενιαία ανά νοικοκυριό, ανεξάρτητα από το αν έχετε στην κατοχή σας ραδιοφωνικές συσκευές (ραδιόφωνο, τηλεόραση, υπολογιστής).

Από το 2013, τα τέλη για κάθε νοικοκυριό είναι 17,98 € το μήνα.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε παρακάτω: www.rundfunkbeitrag.de

Ταξινόμηση απορριμμάτων

Η Γερμανία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης στον κόσμο.

Τα απόβλητα διαχωρίζονται σχολαστικά από τη συντριπτική πλειοψηφία των γερμανικών νοικοκυριών.

Δεδομένου ότι υπάρχουν περιφερειακές διαφορές στο διαχωρισμό των αποβλήτων, θα πρέπει να ενημερωθείτε σχετικά με αυτό στη δημοτική ή κοινοτική διοίκηση.

Η μη συμμόρφωση με τους κανόνες σχετικά με το διαχωρισμό των αποβλήτων μπορεί να οδηγήσει σε μηνύσεις και τα πρόστιμα.

Παλαιά χαρτικά στον μεγάλο μπλε κάδο: σε αυτόν τον κάδο μπαίνουν χαρτικά, χαρτόνια, εφημερίδες, κατάλογοι, βιβλία και περιοδικά.

Γυαλί στον κάδο για άδεια μπουκάλια και βάζα Το γυαλί, όμως, πρέπει να ταξινομηθεί από πριν ανάλογα με το χρώμα. Πρέπει να διαχωριστεί το άσπρο, πράσινο και καφέ γυαλί. Τα καπάκια των γυαλιών πρέπει να απομακρυνθούν από προηγουμένως – ανήκουν στον κίτρινο κάδο. Τα επιστρεφόμενα μπουκάλια δεν ανήκουν στον κάδο για άδεια μπουκάλια και βάζα.

Οι συσκευασίες στον κίτρινο κάδο ή στον κίτρινο σάκο: στον κίτρινο κάδο ανήκουν συσκευασίες από πλαστική ύλη (πλαστικά μπουκάλια, πλαστική μεμβράνη, πλαστική ύλη…), συνθετικά υλικά (Tetrapack, συσκευασίες καφέ, χαρτόνια γάλακτος…), από μέταλλο (κονσέρβες, αλουμινόχαρτο…) και βιδωτά καπάκια από μπουκάλια και γυαλιά.

Συλλογή ρύπων ξεχωριστά: Οι ρύποι πρέπει να παραδοθούν χωριστά, καθώς μία λανθασμένη διάθεση αποβλήτων μπορεί να βλάψει έντονα το περιβάλλον. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι μπαταρίες, λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, φάρμακα, βερνίκια, φυτοφάρμακα. Αυτά τα υλικά μπορούν είτε να παραδοθούν είτε στο κατάστημα, από όπου αγοράστηκαν, είτε στο κέντρο ανακύκλωσης.

Βιοαπόβλητα στον κάδο οργανικών απορριμάτων: στον κάδο οργανικών απορριμάτων (μπορεί να είναι ανάλογα με το ομόσπονδο κρατίδιο π.χ. καφέ ή πράσινο) ανήκουν απορρίματα φρούτων και λαχανικών, φρουτιέρες, απορρίματα καφέ και φακελάκια τσαγιού, απορρίματα κήπου και χαρτοπετσέτες.

Όλα τα άλλα μπαίνουν στον κάδο απορριμάτων: ανάλογα με το ομόσπονδο κρατίδιο μπορεί να είναι είτε ένα μαύρο ή γκρι κάδοι. Εδώ συλλέγονται όλα τα υπόλοιπα απόβλητα, όπως υπολείμματα από καουτσούκ, στάχτες και αποτσίγαρα, τα δερμάτινα προϊόντα, προϊόντα υγιεινής, πάνες …

Εργασία

Αναζήτηση εργασίας

Για όποιον θέλει να εργαστεί ως πολίτης των κρατών μελών της ΕΕ στη Γερμανία, δεν απαιτείται κατά κανόνα άδεια εργασίας.

Μία εξαίρεση εδώ είναι οι κανόνες μετάβασης για τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Οι υπήκοοι τρίτων χωρών χρειάζονται απεναντίας άδεια παραμονής, καθώς και την έγκριση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης .

Σύνδεσμοι για την αναζήτηση εργασίας κατά τη μετανάστευση σας στη Γερμανία:

Πρότυπα για ένα καλό βιογραφικό:

Σύμβαση εργασίας

Η σύμβαση εργασίας συνάπτεται από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, ούτως ώστε να δεσμεύσει τον εργαζόμενο να παράσχει την υπεσχημένη εργασία και τον εργοδότη να καταβάλει τους μισθούς.

Στη σύμβαση εργασίας καταγράφονται οι υποχρεώσεις για τον εργοδότη και τον εργαζομένου. Βασικά, η σύμβαση μπορεί να γίνει άτυπα, αλλά ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα για γραπτή καταγραφή των βασικών όρων της εργασίας.

Τόσο ο εργαζόμενος, όσο και ο εργοδότης έχουν το δικαίωμα να καταγγείλουν τη σύμβαση εργασίας. Η παραίτηση πρέπει να γίνεται εγγράφως.

Η προθεσμία προειδοποίησης παραίτησης για τους εργαζόμενους είναι 28 ημέρες και η παραίτηση είναι πάντα στις 15ο ή στο τέλος του μήνα.

Σύνδεσμος για δωρεάν μορφή καταγγελίας: www.kostenlose-vordrucke.de

Europass

Το Europass είναι μια δωρεάν υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία θα πρέπει να υποστηριχθεί η ευρωπαϊκή κινητικότητα.

Με το Europass μπορεί κανείς να παρουσιάσει κατανοητά τα προσόντα, τις δεξιότητες και τις ικανότητές του σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το Europass χρησιμεύει ως βοήθημα στη μελέτη και στην εκπαίδευση ή στην αναζήτηση εργασίας.

Είναι διαθέσιμα ενιαία έγγραφα του Europass: Europass CV, Europass Διαβατήριο Γλωσσών, Europass παράρτημα πιστοποιητικού, Europass κινητικότητα και Europass παράρτημα Διπλώματος.

Για το Europass: www.europass-info.de

Μορφές εργασίας

Εκτός από την εργασία πλήρους απασχόλησης, υπάρχει επίσης μια σειρά από άλλες μορφές εργασίας που είναι χρήσιμο να γνωρίζετε κατά τη μετανάστευση σας στη Γερμανία.

Εργασία μερικής απασχόλησης: Οι εργαζόμενοι που ακολουθούν εργασία μερικής απασχόλησης έχουν συνήθως μικρότερη εβδομάδα εργασίας από τους εργαζομένους με πλήρη απασχόληση. Αυτή η μορφή εργασίας πραγματοποιείται από τη συμφωνία μεταξύ του εργαζομένου και του εργοδότη. Βασικά οι μητέρες και οι πατέρες σε γονική άδεια έχουν το δικαίωμα της εργασίας μερικής απασχόλησης.

Εργασία με μειωμένο ωράριο: Η εργασία μειωμένου ωραρίου είναι η προσωρινή μείωση του κανονικού ωραρίου εργασίας λόγω σημαντικής απώλειας της εργασίας στην επιχείρηση. Μπορεί να επηρεάσει το σύνολο ή ορισμένους μόνο από τους εργαζόμενους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ενδιαφερόμενος υπάλληλος μπορεί να υποβάλλει αίτηση για την καταβολή αποζημίωσης από την ασφάλιση ανεργίας.

Ελάχιστη απασχόληση: Η ελάχιστη απασχόληση καλείται επίσης ‘Mini-εργασία’, ‘Mikro-εργασία’ ή ακόμη ‘400-ευρώ-εργασία’ . Αυτό αφορά από τη μία τη σχέση απασχόλησης με χαμηλό επίπεδο μισθών και από την άλλη τη βραχυπρόθεσμη απασχόληση. Από την 1η Ιανουαρίου 2013 ισχύει το ελάχιστο όριο μισθού για την απασχόληση στα 450 ευρώ.

Ευέλικτη εργασία: Παρακάτω επεξηγούνται αυτές οι μορφές εργασίας, των οποίων διαφέρει η θέση και η διάρκεια του χρόνου εργασίας ημερησίως, εβδομαδιαίως ή μηνιαίως σε σχέση με τις κανονικές ώρες εργασίας.

Αυτοαπασχόληση: Η έναρξη των αυτοαπασχολούμενων εργασιών καθορίζεται επίσης ως νεοσύστατη επιχείρηση. Εδώ πρόκειται για μία ίδρυση μίας προσωπικής επιχείρησης. Η νεοσύστατη επιχείρηση υποστηρίζεται από την ομοσπονδία και τα κρατίδια με δάνεια και επιχορηγήσεις.

Βοήθεια για νεοσύστατες επιχειρήσεις:

Οικογένεια και παιδιά

Η σχολική εκπαίδευση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εκπαίδευση κατά τη μετανάστευση σας στη Γερμανία.

Στη Γερμανία, τα επιμέρους κρατίδια είναι υπεύθυνα για το σχολείο. Ως εκ τούτου, τα μέρη του εκπαιδευτικού συστήματος διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία. Ωστόσο, το εκπαιδευτικό σύστημα ακολουθεί ένα ριζικά παρόμοιο πλαίσιο.

Η υποχρεωτική εκπαίδευση αρχίζει στην Γερμανία μετά το νηπιαγωγείο ή την προσχολική εκπαίδευση με την υποχρεωτική πρωτοβάθμια εκπαίδευση (9-10 ετών πλήρους υποχρεωτικής εκπαίδευσης).

Μετά ακολουθεί η υποχρεωτική επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τη φοίτηση σε επαγγελματικό σχολείο, που συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης, είτε με τη φοίτηση σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ι ή ΙΙ. Η υποχρεωτική επαγγελματική εκπαίδευση τελειώνει συνήθως μετά την 12η τάξη.

Μετά από αυτό ακολουθούν οι τριτοβάθμιοι και τεταρτοβάθμιοι τομείς, στους οποίους ανήκουν κυρίως οι ευκαιρίες κατάρτισης (για παράδειγμα ανοιχτό πανεπιστήμιο).

Δομή του γερμανικού σχολικού συστήματος

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση: από την 1η έως την 4η τάξη τα παιδιά πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο. Συνήθως τα μαθήματα γίνονται πρωινά και στα περισσότερα ομόσπονδα κρατίδια απονέμονται ήδη βαθμοί.

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ι: από την 5η έως την 10η τάξη οι μαθητές φοιτούν σε διαφορετικούς τύπους του σχολείου. Εδώ ανήκουν τα πεντατάξια σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα σχολεία μέσης εκπαίδευσης που τελειώνουν με τη 10η τάξη, τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα ενιαία σχολεία μέσης εκπαίδευσης. Ανάλογα με το ομόσπονδο κρατίδιο και τον τύπο του σχολείου, ο μαθητής μπορεί να αφήσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μετά την 9η ή 10η τάξη.

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ΙΙ: Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση ΙΙ μπορεί να ολοκληρωθεί μετά από τη 12η ή τη 13η τάξη με ένα απολυτήριο λυκείου ή με την ανώτατη σχολή (μετά την 12η ή 11η τάξη). Αυτές περιλαμβάνουν και τους επαγγελματικούς τύπους σχολείου, επαγγελματικές σχολές, τεχνικές σχολές ή σχολές επαγγελματικής κατάρτισης.

Νυχτερινό σχολείο: αυτό περιλαμβάνει απογευματινά σχολεία και κολέγια, όπου μπορεί κανείς να πάρει απολυτήριο λυκείου ή απολυτήριο πεντατάξιου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Δικαίωμα σε επίδομα τέκνου

Βασικά, όλοι οι γονείς δικαιούνται επίδομα τέκνου για τα παιδιά τους. Αυτό ισχύει τόσο για τους Γερμανούς υπηκόους, πολίτες της ΕΕ που κατοικούν στη Γερμανία, καθώς και για τους πολίτες εκτός της ΕΕ με άδεια διαμονής ή άδεια παραμονής στη Γερμανία.

Το επίδομα τέκνου καταβάλλεται μέχρι την ηλικία των 18 ετών, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη περισσότερο. Συνήθως το επίδομα τέκνου μπορεί να υποβληθεί μόνο στο αρμόδιο οικογενειακό ταμείο.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ: www.arbeitsagentur.de

Σπουδές και περαιτέρω εκπαίδευση

Απαιτήσεις για τους ξένους φοιτητές

Όποιος θέλει να σπουδάσει στη Γερμανία, θα πρέπει να έχετε το λεγόμενο δικαίωμα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (HZB).

Πρόκειται για ένα απολυτήριο που αντιστοιχεί στο γερμανικό Abitur. Το HZB υποβάλλει αίτηση άμεσα στην ανώτατη σχολή.

Οι προϋποθέσεις εισαγωγής και η διαδικασία επιλογής διαφέρουν τόσο μεταξύ των ανώτατων σχολών όσο και μεταξύ των προγραμμάτων σπουδών.

Ο σωστός σύμβουλος για τις σχετικές ερωτήσεις είναι είναι το Ακαδημαϊκό Διεθνές Γραφείο / Διεθνές γραφείο του επιλεγμένου πανεπιστημίου.

Ορισμένες σχολές απαιτούν για τους αλλοδαπούς υποψήφιους μία πρόσθετη δοκιμασία επάρκειας ή ένα τεστ της γενικής σχολικής ικανότητας. Με καλά αποτελέσματα του τεστ, οι υποψήφιοι μπορούν να βελτιώσει τις πιθανότητές τους για την εισαγωγή στις σπουδές: www.testas.de.

Αν το απολυτήριό σας δεν είναι επαρκές για τις σπουδές στη Γερμανία, μπορείτε να δώσετε μία εξέταση αξιολόγησης. Στο κολλέγιο μπορείτε να προετοιμαστείτε για αυτό: www.studienkollegs.de

Γλωσσικές γνώσεις

Η γλώσσα διδασκαλίας στα περισσότερα προγράμματα σπουδών στη Γερμανία είναι η γερμανική. Απαιτείται εκ των προτέρων γνώση της γερμανικής γλώσσας σε επίπεδο Β2 / C1.

Οι δύο πιο σημαντικές γλωσσικές εξετάσεις, οι οποίες αναγνωρίζονται από όλα τα πανεπιστήμια, είναι η εξέταση της Γερμανικής ως Ξένης Γλώσσας (TestDaF) και η εξέταση γερμανικής γλώσσας για εισαγωγή των αλλοδαπών υποψηφίων σε πανεπιστήμιο (DSH).

Προσοχή Υπάρχουν επίσης ορισμένες εξαιρέσεις στις οποίες δεν απαιτείται καμία εξέταση γλώσσας (για παράδειγμα, το Abitur σε γερμανικό σχολείο στο εξωτερικό ή το νέο Goethe-Zertifikat C2). Ενημερωθείτε εγκαίρως σχετικά με τις απαιτήσεις του επιλεγμένου πανεπιστημίου!

Με την TestDaF- προπαρασκευαστική δοκιμασία μπορείτε να εκτιμήσετε τις πιθανότητές σας.

Από την πύλη αποδεικτικών γλωσσικής επάρκειας μπορείτε να ερευνήσετε τις γλωσσικές απαιτήσεις στο επιλεγμένο πανεπιστήμιο.

Έξοδα των σπουδών στη Γερμανία

Το κόστος των σπουδών στη Γερμανία είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι μαθητές έχουν στη διάθεσή τους κατά μέσο όρο περίπου 800 ευρώ ανά μήνα.

Για τις σπουδές στη Γερμανία θα πρέπει να υπολογίσετε τις ακόλουθες δαπάνες:

 • Δίδακτρα σπουδών
 • Συνεισφορά σπουδών
 • Άλλα έξοδα σπουδών
 • Κόστη για την ασφάλεια υγείας
 • Γενικές δαπάνες

Δίδακτρα σπουδών: Κάθε γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο αποφασίζει ανεξάρτητα για τα δίδακτρα σπουδών. Την τρέχουσα τιμή των διδάκτρων θα τη βρείτε εδώ. Στα πανεπιστήμια, όπου πρέπει να πληρώνονται δίδακτρα, ανέρχονται αυτά περίπου στα 500 ευρώ ανά εξάμηνο. Οι φοιτητές ERASMUS συνήθως δεν πληρώνουν δίδακτρα. Αντίθετα, τα έξοδα στα ανεξάρτητα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και στα διεθνή προγραμμάτα σπουδών σε ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι υποχρεωτικά σχεδόν παντού.

Συνεισφορά εξαμήνου: Η συνεισφορά εξαμήνου συνήθως επιβάλλεται σε όλα τα γερμανικά πανεπιστήμια. Με αυτά, για παράδειγμα, χρηματοδοτούνται διοικητικές δαπάνες, φοιτητικές εστίες ή το εστιατόριο. Επιπλέον, σε πολλά πανεπιστήμια χρηματοδοτείται και το φοιτητικό εισιτήριο για τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς. Οι συνεισφορές εξαμήνου κοστίζουν ανάλογα με το πανεπιστήμιο μεταξύ 25 και 150 ευρώ ανά εξάμηνο.

Άλλα έξοδα σπουδών: Οι μαθητές θα πρέπει να υπολογίσουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και άλλες δαπάνες. Πρόκειται για δαπάνες για την απόκτηση βιβλίων, για εκδρομές ή για τον εξοπλισμό του υπολογιστή.

Έξοδα για την ασφάλιση υγείας: Όσοι σπουδάζουν στη Γερμανία πρέπει να έχουν ασφάλιση υγείας. Μέχρι την ηλικία των 30 και μέχρι το 14ο εξάμηνο οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να συμπεριλάβουν τους φοιτητές σε χαμηλότερη κλίμακα τιμών. Αυτή η συνεισφορά είναι περίπου 80 ευρώ το μήνα.

Προσοχή Ελέγξτε εκ των προτέρων αν η ασφάλιση υγείας σας είναι έγκυρη στη Γερμανία. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να έχετε μια επιβεβαίωση ότι απαλλάσσεστε από την γερμανική υποχρεωτική ασφάλιση. Οι πολίτες της ΕΕ έχουν ασφαλιστική κάλυψη με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας (ΕΚΑΑ) στη Γερμανία.

Γενικές δαπάνες: Στα γενικά έξοδα συμπεριλαμβάνονται τα παρεπόμενα έξοδα για τα τρόφιμα και τα είδη ένδυσης και τα έξοδα διαμονής που κατά μέσο όρο αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των δαπανών στις σπουδές. Για τους φοιτητές, υπάρχουν διάφορες επιλογές διαμονής, με οικονομικότερη λύση τη διαμονή συνήθως σε μια φοιτητική εστία ή στο WG.

Στην εστία θα κοστίσει ένα μονόκλινο δωμάτιο μεταξύ 120 και 200 ευρώ, ένα μικρό διαμέρισμα 250 έως 370 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της στέγασης στις εστίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της φοιτητικής ένωσης της περιοχής του πανεπιστημίου σας: www.studentenwerke.de

Οι Γερμανοί φοιτητές προτιμούν να ζουν σε μία συγκατοίκηση (WG). Κάθε συγκάτοικος έχει το δικό του δωμάτιο, το μπάνιο και η κουζίνα είναι κοινόχρηστα. Το κόστος ενός δωματίου WG βρίσκεται μεταξύ 150 και 300 ευρώ. Βρείτε ένα WG στο Διαδίκτυο:

Όποιος θέλει να ζήσει σε ένα δικό του διαμέρισμα, θα πρέπει να αναζητήσει εγκαίρως πριν την έναρξη των σπουδών για ένα διαμέρισμα.

Το κόστος ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος, επίπεδο και θέση, αλλά μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να βρείτε ένα διαμέρισμα κάτω από € 250 βασικό ενοίκιο.

Σε δικό σας διαμέρισμα θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε εγγραφεί για την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, το τηλέφωνο και το internet.

Ο ιδιοκτήτης μπορεί προαιρετικά επίσης να απαιτήσει απόδειξη του εισοδήματος ή εγγυήσεις σας. Ο ευκολότερος τρόπος για να βρείτε κατάλληλα διαμερίσματα είναι online:

Αν είστε ήδη στη Γερμανία, αλλά δεν έχετε βρει ακόμη κατάλυμα, μπορείτε σαν μία ενδιάμεση λύση να νοικιάσετε προσωρινά ένα δωμάτιο σε έναν ξενώνα, ένα ξενώνα για νέους ή σε ένα φοιτητικό ξενοδοχείο της φοιτητικής ένωσης.

Φοιτητικό ξενοδοχείο της φοιτητικής ένωσης: www.studentenwerke.de

Σύνδεσμοι για ξενώνες:

Πακέτα υπηρεσιών για διεθνείς φοιτητές: Για τους αλλοδαπούς υποψηφίους, μερικές φοιτητικές ενώσεις προσφέρουν ακόμη πακέτα υπηρεσιών. Περιλαμβάνουν δωμάτιο, ασφάλιση υγείας, διατροφή, συνεισφορά εξαμήνου και ακόμη πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μερικές φοιτητικές ενώσεις προσφέρουν επιπροσθέτως και ποδήλατο, ηλεκτρονικό υπολογιστή, πιατικά ή μαθήματα εκμάθησης γλώσσας. Αυτή η υπηρεσία μπορεί να διαρκέσει ένα ή δύο εξάμηνα. Ενημερωθείτε σχετικά στην ένωση φοιτητών του Πανεπιστημίου σας.

Προσοχή Ως φοιτητής έχετε στη Γερμανία μια σειρά από εκπτώσεις, για παράδειγμα, σε μουσεία, κινηματογράφους ή πισίνες. Επίσης, σε τιμολόγια τηλεφώνου, εισιτήρια τρένων ή συνδρομές εφημερίδων μπορεί να δοθούν εκπτώσεις. Ενημερωθείτε σχετικά!

Δυνατότητες χρηματοδότησης των σπουδών

Στη σελίδα της Ακαδημαϊκής Γερμανικής Υπηρεσίας για Ανταλλαγή φοιτητών (DAAD) θα βρείτε τρόπους για να χρηματοδοτήσετε τις σπουδές σας με μια υποτροφία.

Πολλές πληροφορίες για τις σπουδές στη Γερμανία θα βρείτε επίσης στη σελίδα Σπουδές στη Γερμανία.

Δυνατότητες μετεκπαίδευσης

Η δια βίου μάθηση έχει στη γερμανική εκπαιδευτική πολιτική μια πολύ σημαντική θέση. Η επαγγελματική μετεκπαίδευση έχει σκοπό να βοηθήσει από τη μία την αντιμετώπιση της επιταχυνόμενης τεχνικής και οικονομικής αλλαγής και από την άλλη την αντιμετώπιση των ποικίλων κοινωνικών αλλαγών.

Μπορείτε να ενημερωθείτε εύκολα για τις ευκαιρίες μετεκπαίδευσής σας στο Διαδίκτυο:

Γερμανικά πανεπιστήμια

Τοποθεσίες πανεπιστημίων στη Γερμανία με μία ματιά: http://studieren.de

Aachen

RWTH (Rheinisch- Westfälische Technische Hochschule)

Augsburg

Universität

Bamberg

Otto-Friedrich-Universität

Bayreuth

Universität

Berlin

Freie Universität (FUB)
Humboldt-Universität (HUB)
Technische Universität (TUB)

Bielefeld

Universität

Bochum

Ruhr-Universität

Bonn

Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität

Bonn – Alfter

Alanus Hochschule für Kunst und Gesellschaft

Braunschweig

Technische Universität

Bremen

Universität
Hochschule Bremen

Bremerhafen

Hochschule Bremerhaven

Chemnitz

Technische Universität Chemnitz

Clausthal

Technische Universität

Cottbus

Brandenburgische Technische Universität

Darmstadt

Technische Universität Dramstadt

Dortmund

Universität

Dresden

Hochschule für Technik und Wirtschaft
Technische Universität

Düsseldorf

Heinrich-Heine-Universität

Duisburg

Gerhard-Mercator-Universität – Gesamthochschule

Eichstätt

Kath. Universität Eichstätt

Erfurt

Universität Erfurt
Pädagogische Hochschule Erfurt

Erlangen-Nürnberg

Universität

Essen

Universität Gesamthochschule
Folkwang-Hochschule Essen

Esslingen

Hochschule für Sozialwesen Esslingen

Flensburg

Bildungswissenschaftliche Hochschule Flensburg

Frankfurt am Main

Johann Wolfgang Goethe Universität
Hochschule für Bankwirtschaft
Philosophisch-Theologische Hochschule Sankt Georgen Frankfurt (a.M.)

Frankfurt (Oder)

Europa-Universität Viadrina Frankfurt (Oder)

Freiberg (Sachsen)

Technische Universität Bergakademie

Freiburg im Breisgau

Universität

Gießen

Universität

Göttingen

Georg-August-Universität

Greifswald

Ernst-Moritz-Arndt-Universität

Hagen

FernUniversität

Halle

Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg

Hamburg

Technische Universität Hamburg-Harburg (TUHH)
Universität
Universität der Bundeswehr

Hannover

Universität
Medizinische Hochschule
Tierärztliche Hochschule

Heidelberg

Universität

Hildesheim

Universität

Hohenheim

Universität

Ilmenau

Technische Universität

Jena

Universität

Kaiserslautern

Universität

Karlsruhe

Universität
Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe

Kassel

Universität

Kiel

Universität

Koblenz

Universität
Wissenschaftliche Hochschule für Unternehmensführung

Konstanz

Universität

Köln

Universität

Leipzig

Universität
Leipzig Hochschule für Grafik und Buchkunst
Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur

Lübeck

Medizinische Universität

Ludwigsburg

Pädagogische Hochschule

Lüneburg

Universität

Magdeburg

Otto-von-Guericke-Universität

Mainz

Johannes Gutenberg-Universität

Mannheim

Universität

Marburg

Philipps-Universität

München

Ludwig-Maximilians-Universität
Technische Universität
Universität der Bundeswehr
Hochschule für Philosophie München

Münster

Westfälische Wilhelms-Universität

Nürnberg-Erlangen

Universität

Oestrich-Winkel

European Business School Schloß Reichartshausen (ebs)

Oldenburg

Carl von Ossietzky Universität

Osnabrück

Universität

Paderborn

Universität-Gesamthochschule

Passau

Universität

Potsdam

Universität

Regensburg

Universität

Rostock

Universität

Saarbrücken

Hochschule für Technik und Wirtschaft des Saarlandes
Universität des Saarlandes

Siegen

Universität Siegen

Speyer

Hochschule für Verwaltungswissenschaften

Stuttgart

Universität Stuttgart

Stuttgart-Hohenheim

Universität Hohenheim

Trier

Universität

Tübingen

Eberhard-Karls-Universität

Ulm

Universität

Vechta

Universität Vechta

Weimar

Bauhaus – Universität Weimar

Weingarten

Pädagogische Hochschule

Witten-Herdecke

Privat-Universität Witten-Herdecke

Wuppertal

Bergische Universität

Würzburg

Bayerische Julius-Maximilians-Universität

Χρήματα και φόροι

Φόρος εισοδήματος

Η δήλωση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να υποβληθεί από όλα τα ιδιωτικώς φορολογούμενα πρόσωπα.

Εξυπηρετεί για τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος. Εάν κατά το προηγούμενο έτος καταβλήθηκε ένας υψηλότερος φόρος , αφότου υπολογιστεί με τη φορολογική δήλωση, η διαφορά θα επιστραφεί.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δήλωση φόρου εισοδήματος πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαΐου του επόμενου έτος.

Η φορολογική δήλωση μπορεί να συμπληρωθεί και να υποβληθεί online, π.χ. εδώ: www.elster.de

Άνοιγμα λογαριασμού τραπέζης

Τυπικά, κάθε ενήλικο άτομο, που μπορεί να αποδείξει την ταυτότητά του, μπορεί να ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό. Συχνά αναφέρονται πρόσθετοι όροι από τις τράπεζες, π.χ. μια υπάρχουσα σύμβαση εργασίας.

Οι ανήλικοι μπορούν να ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό με τη συγκατάθεση του κηδεμόνα.

Σε περίπτωση που η δημιουργία ενός κανονικού τραπεζικού λογαριασμού δεν γίνεται δεκτό, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ανοίξει το πιστωτικό λογαριασμό. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο ταμιευτήριο, σε λαϊκές τράπεζες ή στο κέντρο καταναλωτών.

Κατά τη δημιουργία λογαριασμού οι πελάτες έχουν δυνατότητα επιλογής μεταξύ εμπορικής τράπεζας και τράπεζας άμεσης εξυπηρέτησης.

Οι τράπεζες άμεσης εξυπηρέτησης έχουν συχνά ευνοϊκές συνθήκες, ωστόσο, ο τρεχούμενος λογαριασμός συνήθως διαχειρίζεται ως online λογαριασμός. Στις εμπορικές τράπεζες, ωστόσο, ο πελάτης έχει έναν προσωπικό σύμβουλο και στην τιμή συμπεριλαμβάνονται και άλλα πρόσθετα.

Schufa

Η Schufa είναι το δημοφιλέστερο τμήμα πιστωτικής διασφάλισης (ή πιστωτικό γραφείο) στη Γερμανία.

Από τη μία πλευρά προστατεύει το συμβαλλόμενο μέρος από καθυστερήσεις στην εξόφληση των πιστώσεων, από την άλλη, θα συμβάλει επίσης στην προστασία των καταναλωτών από την υπερχρέωση. Η Schufa διαθέτει δεδομένα των 75% των ανθρώπων στη Γερμανία.

Όποιος παίρνει στη Γερμανία ένα δάνειο, συμπεριλαμβανομένου τόσο ενός τραπεζικού δανείου καθώς και αγοράς με δόσεις, καταγράφεται στη βάση δεδομένων του γραφείου που παρέχει πληροφορίες για την πιστοληπτική ικανότητα κάποιου.

Από τα στοιχεία του (που αποτελείται από το όνομα, τη διεύθυνση, προηγούμενη διεύθυνση, το επάγγελμα, τον εργοδότη, το εισόδημα, το χρέος και ακόμα από άλλες παραμέτρους) υπολογίζει η Schufa μια τιμή βαθμολογίας που δίνει πληροφορίες σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα του προσώπου.

Όποιος θέλει να γνωρίζει ποια δεδομένα αποθηκεύονται γι ‘αυτόν στη βάση δεδομένων, μπορεί να ζητήσει πληροφορίες απευθείας από το Schufa .

Ασφάλεια υγείας

Στη Γερμανία υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ δημόσια και ιδιωτικής ασφάλισης υγείας. Και οι δύο τύποι των ασφαλιστικών έχουν τα οφέλη τους: στην ιδιωτική ασφάλιση περιλαμβάνονται συχνά ακριβότερες υπηρεσίες στην τιμή (για παράδειγμα, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ή θεραπείες από τους φυσικοθεραπευτές), στη δημόσια ασφάλιση υγείας, ωστόσο, η εισφορά που πρέπει να καταβληθεί εξαρτάται από το εισόδημα. Έτσι, αν κάποιος βγάζει λιγότερα χρήματα, πληρώνει λιγότερο.

Η ηλικία του ασφαλισμένου, ωστόσο, δεν παίζει κανένα ρόλο. Από την άλλη πλευρά, οι συμβολές στις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης υγείας μπορεί να αυξηθούν σημαντικά κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Προσοχή Μία μεταβίβαση από την ιδιωτική στη δημόσια ασφάλιση υγείας είναι δυνατή μόνο για τους ασφαλισμένους που με το εισόδημά τους βρίσκονται μέσα στο υποχρεωτικό όριο ασφάλισης. Ως εκ τούτου, η απόφαση επιλογής της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, είναι συνήθως μια απόφαση για τη ζωή.

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.