Μήνυμα Σολτς: «You ´ll never walk alone»

Το δικό του Whatever it takes είπε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στέλνοντας μήνυμα στους Γερμανούς ότι το δημόσιο δεν θα αφήσει κανένα πολίτη στη μοίρα του σε καιρούς ενεργειακής κρίσης.

Χρησιμοποίησε μάλιστα τον τίτλο του τραγουδιού You ´ll never walk alone, συνώνυμο στήριξης και αλληλεγγύης και ύμνου της ποδοσφαιρικής ομάδας Λίβερπουλ, για να διατυπώσει πέραν πάσης αμφιβολίας την πρόθεσή του να σταθεί στο πλευρό των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών.

Το γεγονός ότι ο καγκελάριος διέκοψε τις ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές του για μια έκτακτη συνέντευξη τύπου με αντικείμενο τα ενεργειακά δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Η σημαντικότερη είδηση που προκύπτει από την συνέντευξη Τύπου είναι ότι το γερμανικό δημόσιο συμφώνησε να αγοράσει μερίδιο 30% των μετοχών του ενεργειακού κολοσσού Uniper, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου της Γερμανίας.

Το Βερολίνο θα στηρίξει την Uniper με συνολικά 15 δισεκατομμύρια, με το κόστος ανά μετοχή να ανέρχεται στα 1,70 ευρώ.

H Uniper βρίσκεται σε δεινή θέση από τότε που η Gazprom περιόρισε δραστικά την διοχέτευση φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την παροχή φυσικού αερίου ο ενεργειακός κολοσσός αναγκάζεται να αγοράσει ακριβότερο αέριο από άλλες πηγές σε πολύ υψηλότερες τιμές με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει πλέον σημαντικά προβλήματα ρευστότητας.

Lufthansa και Commerzbank επιβίωσαν χάρη στο γερμανικό δημόσιο

Όπως υπογράμμισε στην συνέντευξη Τύπου ο καγκελάριος η Uniper παίζει καθοριστικό ρόλο στην παροχή ενέργειας πολλές επιχειρήσεις και εκατοντάδες παρόχους και κατά συνέπεια μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Ας σημειωθεί ότι περίπου το 50% των γερμανικών νοικοκυριών θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

«Τώρα η εταιρία έχοντας διασφαλίσει την σταθερότητα που απαιτείται μπορεί να ατενίζει το μέλλον», υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς. Θυμίζουμε ότι η ίδια η Uniper είχε ζητήσει οικονομική στήριξη και βρίσκονταν το τελευταίο διάστημα σε διαπραγματεύσεις με το γερμανικό δημόσιο.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Όλαφ Σολτς κατέστησε σαφές ότι το γερμανικό δημόσιο δεν φιλοδοξεί σε καμία περίπτωση να δραστηριοποιηθεί ως επιχειρηματίας υπενθυμίζοντας ότι και το παρελθόν η Γερμανία έχει στηρίξει με επιτυχία παραπαίουσες επιχειρήσεις.

Προφανώς ο καγκελάριος αναφέρεται στην στήριξη του αερομεταφορέα Lufthansa, ο οποίος έλαβε γενναίες πιστώσεις από το γερμανικό δημόσιο για να επιβιώσει εν καιρώ πανδημίας.

Ένα παλαιότερο παράδειγμα είναι η διάσωση της Commerzbank κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Το γερμανικό δημόσιο κατέχει σήμερα το 15% των μετοχών.

Πηγή: Στέφανος Γεωργακόπουλος | DW

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.