Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2023

Από το τέλος της υποχρέωσης χρήσης μάσκας Covid στα τρένα μέχρι τις αυξημένες τιμές στη μπύρα, δείτε τι αλλάζει στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2023.

Τέλος οι μάσκες Covid στα γερμανικά τρένα

Είναι ένας από τους λίγους εναπομείναντες κανόνες Covid που επηρεάζει ακόμα την καθημερινή ζωή των περισσότερων ανθρώπων στη Γερμανία – και πρόκειται να λήξει στις 2 Φεβρουαρίου.

Τον Ιανουάριο, ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) δήλωσε ότι θα τερματίσει τον κανόνα για τη χρήση μάσκας στα υπεραστικά τρένα και λεωφορεία μερικούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Η κίνηση αυτή συμβαδίζει με την απόφαση πολλών ομοσπονδιακών κρατιδίων να καταργήσουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα τοπικά μέσα μεταφοράς περίπου την ίδια περίοδο.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, οι κάτοικοι του Βερολίνου, του Βρανδεμβούργου, της Θουριγγίας, του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας και της Σαξονίας δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να έχουν μαζί τους μάσκα FFP2 όταν χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αρκετά άλλα κρατίδια – μεταξύ των οποίων η Βαυαρία, η Έσση και το Σλέσβιχ-Χολστάιν – είχαν ήδη λάβει το ίδιο μέτρο τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Στη Θουριγγία (3 Φεβρουαρίου), τη Βρέμη, την Κάτω Σαξονία (2 Φεβρουαρίου) και το Αμβούργο (1 Φεβρουαρίου), θα καταργηθεί επίσης η υποχρέωση απομόνωσης κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης Covid.

Τέλος των μέτρων προστασίας των εργαζομένων κατά του Covid

Παράλληλα με τις μάσκες Covid στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ένας από τους κανονισμούς για το Covid που εξακολουθούν να ισχύουν είναι ο λεγόμενος Arbeitsschutzverordnung, ή κανονισμός για την προστασία της εργασίας.

Αυτός υποχρεώνει τους εργοδότες να εφαρμόζουν μια πολιτική υγιεινής στο χώρο εργασίας – άρα πράγματα όπως το απολυμαντικό χεριών και ο επαρκής εξαερισμός – καθώς και να υποστηρίζουν τους εργαζόμενους που θέλουν να εμβολιαστούν.

Ο κανονισμός αυτός πρόκειται να λήξει μερικούς μήνες νωρίτερα, στις 2 Φεβρουαρίου. Στη θέση του, θα υπάρξουν συστάσεις από την κυβέρνηση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο προστασίας των εργαζομένων από το Covid.

Τα καλά νέα για τους εργαζόμενους είναι ότι θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να πάρουν ένα ιατρικό σημείωμα ασθενείας μέσω τηλεφώνου, εάν χρειαστεί να πάρουν άδεια λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.

Ο ειδικός κανονισμός που επιτρέπει την τηλεφωνική “Krankschrieben” έως και επτά ημερών έχει παραταθεί έως τις 31 Μαρτίου.

Η βραχυχρόνια εργασία θα συνεχιστεί επίσης εάν τουλάχιστον το δέκα τοις εκατό του εργατικού δυναμικού επηρεάζεται από την απώλεια εργασίας.

Ο κανόνας αυτός θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 30 Ιουνίου.

Υποχρεωτικά τεστ για Κινέζους επισκέπτες στη Γερμανία

Στις αρχές Ιανουαρίου, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους επισκέπτες από την Κίνα, η οποία εφαρμόζεται τώρα στη Γερμανία.

Όλοι οι επισκέπτες που φθάνουν στη Γερμανία από την Κίνα θα χρειάζονται αρνητικό τεστ Covid για να εισέλθουν στη χώρα. Θα γίνονται επίσης τυχαίοι έλεγχοι στα σύνορα για πιθανές παραλλαγές του ιού.

Αν και η Γερμανία χαλάρωσε τους κανόνες της για την πανδημία πέρυσι, υπάρχουν φόβοι ότι το τρέχον κύμα Covid στην Κίνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες επικίνδυνες παραλλαγές που θα μπορούσαν στη συνέχεια να επικρατήσουν στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η Κίνα χαλάρωσε τους δικούς της ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις 8 Ιανουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι τουρίστες είναι πιθανό να την επισκεφθούν ξανά και οι κάτοικοι της Κίνας θα ταξιδεύουν επίσης στο εξωτερικό.

Ηλεκτρονικά σημειώματα ασθενείας για τους εργαζόμενους στη Γερμανία

Αν δεν είστε καλά τον Φεβρουάριο και χρειάζεστε ένα σημείωμα ασθενείας από τον γιατρό σας, τα πράγματα θα είναι λίγο πιο απλά.

Αντί να παίρνετε το κίτρινο χαρτί από τον γιατρό, η δημόσια ασφάλιση υγείας θα διαβιβάζει τα δεδομένα ηλεκτρονικά στον εργοδότη σας.

Δείτε ακόμα: Γερμανία: Πώς να δηλώσετε ασθένεια σωστά ως εργαζόμενος

Οι ιδιώτες ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ωστόσο ότι μόνο οι νόμιμοι ασφαλιστές θα το κάνουν αυτό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξακολουθείτε να προσέχετε καλά το μικρό κίτρινο έγγραφο.

Όπως αναφέραμε, οι άνθρωποι με αναπνευστικές λοιμώξεις μπορούν επίσης να λάβουν το σημείωμα ασθενείας τους μέσω τηλεφώνου για τους επόμενους μήνες – οπότε αυτή είναι πιθανώς η καλύτερη λύση αν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε Covid.

Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2023
Ηλεκτρονικά σημειώματα ασθενείας για τους εργαζόμενους στη Γερμανία

Μεγάλη ζυθοποιία θα αυξήσει τις τιμές της στη Γερμανία

H τιμή σε ορισμένες δημοφιλείς μάρκες μπύρας πρόκειται να αυξηθεί στη Γερμανία.

Για να το θέσουμε πιο συγκεκριμένα, οι περισσότερες από τις μεγάλες ζυθοποιίες έχουν ήδη αυξήσει τις τιμές χονδρικής τους για να καταπολεμήσουν το αυξημένο κόστος ενέργειας και εφοδιασμού τους τελευταίους μήνες.

Αλλά μία από τις λίγες που παραμένουν σταθερές – ο όμιλος Warsteiner της NRW – ανακοίνωσε τώρα μια σειρά από αυξήσεις τιμών που θα τεθούν σε ισχύ τον Φεβρουάριο.

Όπως αναφέρει η εμπορική εφημερίδα Getränke News, η τιμή της εμφιαλωμένης μπύρας πρόκειται να αυξηθεί κατά 6,80 ευρώ ανά εκατόλιτρο, ενώ η τιμή ενός βαρελιού βαρελίσιας μπύρας θα αυξηθεί κατά 20 ευρώ.

Εάν το κόστος μετακυλιστεί στους καταναλωτές (κάτι που φαίνεται πιθανό), θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι ακόλουθες μάρκες:

  • Warsteiner
  • Herford
  • Frankenheim
  • King Ludwig
  • Kaltenberg
  • Paderborn
  • Isenbeck

Οι άνω των 16 ετών στη Γερμανία θα μπορούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές

Στον επόμενο γύρο των ευρωεκλογών, η ηλικία ψήφου θα μειωθεί από τα 18 στα 16 έτη. Η σχετική νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο.

Δυστυχώς για τους νέους, δεν θα μπορούν να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα αμέσως: ο επόμενος γύρος των βουλευτικών εκλογών της ΕΕ είναι προγραμματισμένος για την άνοιξη του 2024, οπότε θα περάσει περίπου ένας χρόνος προτού οι 16χρονοι και οι 17χρονοι μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες.

Ταμείο δυσχερειών για συνταξιούχους της Γερμανίας

Σε αυτό το ειδικό ταμείο αντιμετώπισης δυσκολιών, που θα μπορούσε να αποτελέσει τεράστια βοήθεια για τους ανθρώπους που παλεύουν με χαμηλές συντάξεις, επιλεγμένες ομάδες συνταξιούχων θα μπορούν σύντομα να υποβάλουν αίτηση.

Από τον Φεβρουάριο έως τις 30 Σεπτεμβρίου, οι άνθρωποι που πλήττονται από την κρίση του κόστους ζωής μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μια ειδική εφάπαξ επιχορήγηση ύψους 2.500 ευρώ από το Ίδρυμα Härtefallfonds – ή Ταμείο Αντίξοων Καταστάσεων.

Δείτε ακόμα: Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;

Το ταμείο απευθύνεται κυρίως σε Εβραίους πρόσφυγες και όψιμους επαναπατρισθέντες ή σε άτομα που έχασαν μεγάλο μέρος της σύνταξής τους όταν επανενώθηκαν η Ανατολική και η Δυτική Γερμανία, αλλά και άλλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα:

  • Υπάλληλοι της Deutsche Reichsbahn, της Deutsche Post ή στον τομέα της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Φροντιστές μελών της οικογένειας που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους
  • Γερμανοί μετανάστες εθνοτικής καταγωγής (Spätausiedler)

Τα κρατίδια μπορούν επίσης να επιλέξουν να ενταχθούν στο Ίδρυμα και να συνδυάσουν το παρεχόμενο ταμείο για τις δυσκολίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι σε ορισμένα κρατίδια θα μπορούσαν να λάβουν έως και 5.000 ευρώ για να τους βοηθήσουν με τα έξοδα διαβίωσής τους.

Οι δικαιούχοι συνταξιούχοι μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση μέσω του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Διακόπτεται η λειτουργία των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας με υδράργυρο

Εδώ και περίπου 15 χρόνια, ο υδράργυρος έχει απαγορευτεί σχεδόν σε όλες τις μορφές ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού – αλλά υπήρξαν εξαιρέσεις για ορισμένους τύπους λαμπτήρων.

Αυτό πρόκειται τώρα να αλλάξει.

Δείτε ακόμα: Γερμανία: Έρχεται εφάπαξ επίδομα €502 για τις δαπάνες θέρμανσης

Από τον Φεβρουάριο, οι εταιρείες στην ΕΕ δεν θα επιτρέπεται πλέον να παράγουν λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας που χρησιμοποιούν υδράργυρο.

Αλλά μην εκπλαγείτε αν δείτε μερικούς λαμπτήρες να πωλούνται στα καταστήματα – προφανώς, το υπάρχον απόθεμα μπορεί ακόμα να πωλείται και να αγοράζεται, παρόλο που δεν μπορούν να κατασκευαστούν νέοι λαμπτήρες υδραργύρου.

Τα καινούρια αυτοκίνητα θα συνοδεύονται από νέα κιτ πρώτων βοηθειών

Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο από τον Φεβρουάριο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν νέοι κανόνες σχετικά με τα κουτιά πρώτων βοηθειών που πρέπει να περιλαμβάνονται.

Από αυτόν τον μήνα, το τριγωνικό κιτ πρώτων βοηθειών θα καταργηθεί και τα σετ που προβλέπονται για τους οδηγούς θα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον δύο μάσκες προσώπου.

Δείτε ακόμα: Σημαντικό για οδηγούς: Τι αλλάζει στο κουτί πρώτων βοηθειών;

Ωστόσο, αυτό δεν θα επηρεάσει τα παλαιότερα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην αγορά, οπότε δεν θα απαιτηθεί τροποποίηση τους.

Η νομοθεσία θα επηρεάσει μόνο τα νέα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά τον Φεβρουάριο.

Περισσότερες δημόσιες βρύσες πόσιμου νερού στη Γερμανία

Δεν είναι ο κατάλληλος καιρός για να βουτήξετε το πρόσωπό σας σε μια παγωμένη βρύση, αλλά αυτό θα μπορούσε σίγουρα να είναι ευπρόσδεκτο την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία της ΕΕ για το πόσιμο νερό, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να προσφέρουν περισσότερες βρύσες πόσιμου νερού σε πάρκα, εμπορικά κέντρα και άλλους δημόσιους χώρους – οπότε μην εκπλαγείτε αν δείτε μερικά ακόμη από αυτά να ξεφυτρώνουν από τον Φεβρουάριο.

Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2023
Περισσότερες δημόσιες βρύσες πόσιμου νερού στη Γερμανία

Επιτρέπονται οι οικόσιτοι γρύλοι στα τρόφιμα στην ΕΕ

Αυτό ακούγεται λίγο Ekelhaft (αηδιαστικό), αλλά μπορεί όλοι μας να καταναλώσουμε περισσότερα έντομα φέτος.

Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένοι τύποι εντόμων προστίθενται στον κατάλογο των αποδεκτών συστατικών που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε ακόμα: Ευρώπη: Δύο νέα βρώσιμα έντομα περιλαμβάνονται σε τρόφιμα

Πίσω στο 2021, το αποξηραμένο κίτρινο αλευροσκούληκο έγινε ένα ρυθμιζόμενο προϊόν διατροφής, και αυτό ακολουθήθηκε πιο πρόσφατα από τις προνύμφες σκαθαριών σιτηρών-μυκήτων και τον οικόσιτο γρύλο.

Η ΕΕ επισημαίνει ότι πολλοί πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο καταναλώνουν τακτικά έντομα και ότι μπορούν να αποτελέσουν βιώσιμη και θρεπτική πηγή πρωτεΐνης.

Δείτε ακόμα: Το γνωρίζατε; Ποιες εταιρείες χρησιμοποιούν ήδη έντομα σε τρόφιμα;

Αλλά αν θέλετε να τα αποφύγετε, μη φοβάστε: οι κανόνες αναφέρουν ότι οι εταιρείες τροφίμων πρέπει να αναφέρουν με σαφήνεια στον κατάλογο των συστατικών τους κάθε χρήση εντόμων και να περιλαμβάνουν επίσης πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα για άτομα που είναι αλλεργικά στα καρκινοειδή, τα μαλάκια και τα ακάρεα της οικιακής σκόνης.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.