Γερμανία: Έρχεται εφάπαξ επίδομα €502 για τις δαπάνες θέρμανσης

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης της Γερμανίας προσφέρει σε όσους δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για μια εφάπαξ μηνιαία πληρωμή ύψους 502 ευρώ. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Κατά το τελευταίο έτος, η απότομη αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει καταστεί σημαντικό βάρος για τα νοικοκυριά στη Γερμανία.

Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, οι λογαριασμοί θέρμανσης για το 2022 δεν έχουν ακόμη φθάσει στους καταναλωτές, καθώς αυτοί συχνά έρχονται με τη μορφή Nachzahlung (αναδρομικής πληρωμής) στην αρχή του έτους.

Καθώς όμως ο υψηλός πληθωρισμός έχει καταναλώσει τα οικονομικά αποθέματα πολλών νοικοκυριών και καθώς ορισμένα από τα μέτρα ελάφρυνσης της κυβέρνησης -όπως το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου- δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ, πολλά νοικοκυριά στη Γερμανία ενδέχεται να καταλήξουν να δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης.

Τώρα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης της Γερμανίας (BA) παρενέβη, προσφέροντας μια εφάπαξ πληρωμή του λεγόμενου Bürgergeld ή εισοδήματος του πολίτη.

Ποιοι είναι οι όροι για το επίδομα των €502 στη Γερμανία;

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του BA, οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν εφάπαξ πληρωμή του επιδόματος πολιτών ύψους 502 ευρώ, εάν δεν μπορούν πλέον να παρέχουν στους εαυτούς τους τα απαραίτητα λόγω των υψηλών δαπανών θέρμανσης.

“Αυτό μπορεί να συμβαίνει εάν οι δαπάνες θέρμανσης πρέπει να καταβληθούν με καθυστέρηση ή εάν πρέπει να αγοραστούν προμήθειες καυσίμων αυτόν τον μήνα”, αναφέρει η ιστοσελίδα της BA.

Για να διεκδικήσουν τα χρήματα, οι αιτούντες θα πρέπει να:

  • να αποδείξουν ότι το εισόδημά τους δεν επαρκεί για να πληρώσουν τον λογαριασμό (ή τους λογαριασμούς) που τους έχουν εκδοθεί, με αποδεικτικά στοιχεία όπως αποδείξεις πληρωμής και λογαριασμούς για υψηλές δαπάνες θέρμανσης και αποδεικτικά στοιχεία για το μηνιαίο εισόδημα
  • να είναι τουλάχιστον 15 ετών
  • να είναι ικανοί να εργαστούν (να μπορούν να εργάζονται τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα)
  • να έχουν περιουσιακά στοιχεία μέχρι 15.000 ευρώ ανά άτομο στο νοικοκυριό
  • να είναι κάτοικος Γερμανίας

Πώς και πότε μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για το επίδομα των 502 ευρώ στη Γερμανία;

Όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για την πληρωμή της ανακούφισης μπορούν να υποβάλουν αίτηση στον ιστότοπο του γερμανικού Jobcentre.

Αυτή η μορφή στήριξης είναι διαθέσιμη από την 1η Ιανουαρίου 2023 – την ημερομηνία κατά την οποία αντικαταστάθηκε και το Hartz IV από το νέο εισόδημα των πολιτών – και θα είναι διαθέσιμη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η αίτηση δεν είναι απαραίτητο να υποβληθεί τον μήνα κατά τον οποίο οφείλονται τα έξοδα θέρμανσης ή οι λογαριασμοί – μπορεί επίσης να υποβληθεί αναδρομικά για έως και τρεις μήνες.

Για παράδειγμα, αν έπρεπε να κάνετε μια μεγάλη πρόσθετη πληρωμή τον Ιανουάριο του 2023, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για βοήθεια μέχρι τον Απρίλιο του 2023.

Που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι τιμές στη Γερμανία;
Πώς και πότε μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για το επίδομα των 502 ευρώ στη Γερμανία;

Ποια άλλα μέτρα υπάρχουν για να βοηθηθείτε με τους λογαριασμούς θέρμανσης στη Γερμανία;

Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την εφάπαξ πληρωμή του επιδόματος των πολιτών θα επωφεληθούν σύντομα από το φρένο στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο.

Το πλαφόν τιμών θα οριστεί σε 12 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το φυσικό αέριο, 40 λεπτά για την ηλεκτρική ενέργεια και 9,5 λεπτά για την τηλεθέρμανση.

Σε κάθε περίπτωση, η τιμή αυτή θα ισχύει για το 80 τοις εκατό της εκτιμώμενης χρήσης ενός πελάτη για το έτος, ενώ το υπόλοιπο θα χρεώνεται σε τιμή αγοράς.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.