Περιζήτητα τα καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες στη Γερμανία

καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες στη Γερμανία

Η κρίση του φυσικού αερίου έχει πλήρη αντίκτυπο στην αγορά σομπών. Οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη και ένα στερεό καυσόξυλο κοστίζει συχνά πάνω από 200 ευρώ.

Ο Georg Höhensteiger έχει ξεπουλήσει – τα καυσόξυλα που έχει ακόμα, τα φυλάει για περίπου 50 τακτικούς πελάτες. Δεν θέλει να τους χάσει, έρχονται μόνο το φθινόπωρο με τις παραγγελίες τους.

“Αυτό που πριν ήταν το χαρτί τουαλέτας είναι τώρα τα καυσόξυλα”

Ο δασολόγος είναι ιδιοκτήτης ενός αγροκτήματος κοντά στο Rohrdorf στην περιοχή του Rosenheim, στο οποίο ανήκουν 300 εκτάρια δάσους. Το δάσος παρέχει αρκετή πρώτη ύλη για περίπου 100 στρέμματα καυσόξυλων.

Φέτος θα μπορούσε σίγουρα να πουλήσει τριπλάσια ποσότητα, λέει. Το τηλέφωνο δεν σταματάει να χτυπάει, άνθρωποι τηλεφωνούν από παντού αναζητώντας ξύλα. Πλέον συχνά ζητούνται μεγάλες ποσότητες. Ο Höhensteiger λέει: “Αυτό που πριν ήταν το χαρτί τουαλέτας είναι τώρα τα καυσόξυλα”.

Ως πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Δάσους Rosenheim, γνωρίζει ότι η κατάσταση είναι παρόμοια για όλα τα περισσότερα από 3.000 μέλη της Ένωσης. Αυτό έχει συνέπειες στην τιμή.

Ο Höhensteiger ανέβηκε από 90 σε περίπου 120 ευρώ, κυρίως για να αντισταθμίσει το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Και τα 120 ευρώ είναι μέτρια σε σύγκριση με τις τιμές σε ορισμένα καταστήματα, όπου συχνά χρεώνονται πάνω από 200 ευρώ.

Για σύγκριση: αν ένα κυβικό μέτρο ξύλου έχει θερμογόνο δύναμη περίπου 200 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο σήμερα κοστίζει περίπου 340 ευρώ, τότε το ξύλο εξακολουθεί να είναι το πολύ φθηνότερο καύσιμο.

Εμπόδια στον εφοδιασμό για ξυλόσομπες στη Γερμανία

Κάθε τέταρτο νοικοκυριό στη Γερμανία διαθέτει ξυλόσομπα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία. Συνολικά, υπάρχουν περίπου έντεκα εκατομμύρια ξυλόσομπες στη χώρα. Αριθμοί που σήμερα αυξάνονται απότομα, επειδή η ζήτηση για τέτοιες πηγές θερμότητας είναι “απλά απίστευτη”, όπως λέει ο Markus Huber. Είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Gebus, μιας εταιρείας που πωλεί όλα τα είδη σόμπας στο Kolbermoor.

Όταν επισκέπτεται το κατάστημά του, το τηλέφωνο χτυπάει συνεχώς, οι συνομιλίες είναι παρόμοιες. Ο Huber πρέπει να τις ακυρώσει ή να τις αναβάλει για το επόμενο έτος. Είναι δραματικό, λέει, οι κατασκευαστές δεν μπορούν πλέον να συμβαδίσουν.

Οι σόμπες που εξακολουθούν να φθάνουν εγκαθίστανται αμέσως. Μόλις έλαβε μια πολυαναμενόμενη παράδοση από τη Δανία, δύο σόμπες, που είχε παραγγείλει πριν από μήνες και είχε πουλήσει εδώ και καιρό. “Οι πελάτες μπορούν να είναι ευχαριστημένοι που τα κατάφεραν πριν από το χειμώνα”, λέει ο έμπορος.

Πρώτες ύλες από την Ουκρανία

Οι τιμές των τζακιών αυξάνονται επίσης, κατά περίπου 25 τοις εκατό τους τελευταίους μήνες. Αυτό είναι κατανοητό, διότι και εδώ οι ακριβότερες πρώτες ύλες και το κόστος παράδοσης έχουν αντίκτυπο.

Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αρκετές σημαντικές πρώτες ύλες για την κατασκευή σομπών, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση.

Ο Huber ανησυχεί ότι ορισμένοι άνθρωποι, φοβούμενοι την έλλειψη φυσικού αερίου, επαναφέρουν παλιές ξυλόσομπες που έχουν τεθεί εκτός χρήσης εδώ και πολύ καιρό.

Κίνδυνος με τις παλιές σόμπες στη Γερμανία

Ο Max Goldbrunner από το Bad Aibling συμφωνεί. “Εάν οι σόμπες δεν είναι πολύ παλιές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν”, λέει, “αλλά ο καπνοδοχοκαθαριστής πρέπει σε κάθε περίπτωση να τις επιθεωρήσει, δηλαδή να ελέγξει την καταλληλότητα και τη λειτουργία τους”.

Η παροχή αέρα πρέπει να είναι σωστή, πρέπει να τηρούνται οι κανονισμοί για τη λεπτή σκόνη, διαφορετικά η θέρμανση με ξύλο δεν έχει νόημα. Ο Goldbrunner αναφέρει επίσης σημαντική αύξηση της ζήτησης για επιθεωρήσεις όλων των ειδών τζακιών.

Ο ίδιος και η ομάδα του με δυσκολία προλαβαίνουν να διεκπεραιώσουν όλες τις αιτήσεις.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.