Ποιοι συνταξιούχοι στη Γερμανία δεν χρειάζεται να πληρώσουν φόρο

Ο φόρος εισοδήματος επιβάλλεται και στις συντάξεις στη Γερμανία. Αλλά ορισμένοι συνταξιούχοι που έπρεπε να πληρώσουν φόρους στις τελευταίες τους δηλώσεις απαλλάσσονται φέτος. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Περίπου 195.000 συνταξιούχοι δεν θα χρειαστεί πλέον να πληρώσουν φόρους φέτος, σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας σε ερώτηση του Κόμματος της Αριστεράς, την οποία εξασφάλισε το Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Ο λόγος είναι ότι το βασικό αφορολόγητο της Γερμανίας, το οποίο δικαιούται κάθε φορολογούμενος, αυξήθηκε από 10.347 ευρώ το 2022 σε 10.908 ευρώ φέτος.

Την ίδια στιγμή, όμως, 87.000 συνταξιούχοι θα καταστούν υπόχρεοι σε πληρωμή φόρων το 2023, καθώς πρόκειται να λάβουν 3,53% (δυτική Γερμανία) ή 4,25% (ανατολική Γερμανία) περισσότερη σύνταξη από τον Ιούλιο.

Συνολικά, αυτό σημαίνει ότι περίπου 5,9 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα είναι υπόχρεοι σε φόρους το 2023.

Πάνω από ένα εκατομμύριο ανατολικογερμανοί επηρεάζονται

Ο ανατολικογερμανός εκπρόσωπος του Κόμματος της Αριστεράς στην Μπούντεσταγκ, Sören Pellmann, θεώρησε ότι είναι “καλή είδηση ότι περισσότεροι από 100.000 συνταξιούχοι θα απαλλαγούν από τη φορολογική υποχρέωση φέτος”.

Χαρακτήρισε όμως τη φορολόγηση των συντάξεων γενικά ακόμη “μεγάλο ενοχλητικό παράγοντα”.

“Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ανατολικογερμανοί επηρεάζονται”, δήλωσε ο Pellmann για την περιοχή όπου εδρεύουν οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Αριστερού Κόμματος. Για πολλούς, είπε, η φορολογία είναι ακατανόητη.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας πρέπει “επιτέλους να προστατεύσει με συνέπεια τις μικρές και μεσαίες συντάξεις από την εφορία”, είπε.

“Η αύξηση του βασικού αφορολόγητου ποσού κατά 6,3% δεν είναι αρκετή, και μόνο λόγω του πληθωρισμού”.

Αντ’ αυτού, ο Pellmann ζήτησε “μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση για τους συνταξιούχους και αύξηση του βασικού αφορολόγητου ποσού σε τουλάχιστον 14.400 ευρώ”.

Πότε πρέπει να πληρώσετε φόρους ως συνταξιούχος στη Γερμανία

Για να ελέγξετε αν είστε υπόχρεος να πληρώσετε φόρο ως συνταξιούχος, πρέπει να προσδιορίσετε το φορολογητέο μέρος της σύνταξής σας.

Αυτό εξαρτάται από το έτος κατά το οποίο συνταξιοδοτείστε: όσο αργότερα σταματήσετε να εργάζεστε, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το τμήμα της σύνταξής σας για το οποίο θα πρέπει να πληρώσετε φόρους.

Εάν συνταξιοδοτηθείτε το 2023, θα έχετε συνταξιοδοτικό αφορολόγητο 17 τοις εκατό – αντίθετα, το φορολογητέο τμήμα θα είναι 83 τοις εκατό.

Στη συνέχεια, δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε φόρο για το ποσό που αντιστοιχεί σε αυτό το ποσοστό συνταξιοδοτικής απαλλαγής για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2040 θα πρέπει στη συνέχεια να πληρώσουν φόρο για το 100 τοις εκατό του συνταξιοδοτικού τους εισοδήματος.

Ωστόσο, η κυβέρνηση συνασπισμού σχεδιάζει να επεκτείνει την περίοδο μέχρι το 2060.

Εάν το φορολογητέο τμήμα του συνταξιοδοτικού σας εισοδήματος υπερβαίνει το βασικό αφορολόγητο ποσό, θα πρέπει επίσης να υποβάλετε φορολογική δήλωση ως συνταξιούχος.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.