Γερμανία: Ποιες εταιρείες προσλαμβάνουν αυτή τη στιγμή προσωπικό

Οι περικοπές θέσεων εργασίας σε κολοσσούς της Silicon Valley έχουν απασχολήσει πολλές φορές τις ειδήσεις – αλλά στη Γερμανία επικρατεί φρενίτιδα προσλήψεων σε πολλούς τομείς. Ακολουθούν οι κορυφαίες εταιρείες και τομείς για να αναζητήσετε εργασία αυτή τη στιγμή.

Ακόμη και οι πιο έμπειροι οικονομολόγοι δύσκολα θυμούνται πότε η αγορά εργασίας ήταν τόσο διχασμένη όσο είναι αυτές τις μέρες.

Από τη μία πλευρά, πολλές γερμανικές εταιρείες έχουν επιδοθεί σε μια φρενίτιδα προσλήψεων: το Ινστιτούτο Ερευνών για την Απασχόληση (IAB) ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή του 1,8 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, τα νέα για περικοπές θέσεων εργασίας φαίνεται να έρχονται σε καθημερινή βάση: πιο πρόσφατα, γίγαντες της Silicon Valley, όπως η Google και το Twitter, βρέθηκαν στην κορυφή του καταλόγου των απολύσεων, με πολλές από αυτές να προγραμματίζονται στα ευρωπαϊκά τους γραφεία.

Η SAP τράβηξε τώρα τελευταία επίσης την προσοχή με περικοπές – 3.000 θέσεις εργασίας πρόκειται να καταργηθούν στην πολυτιμότερη εταιρεία της Γερμανίας από άποψη χρηματιστηριακής αξίας, αλλά μόνο λίγες από αυτές στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία.

Τα μεγάλα κεφάλια της πληροφορικής προσέλαβαν τεράστιο αριθμό υπαλλήλων, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας – και τώρα πρέπει να κάνουν περικοπές.

Όμως άλλες εταιρείες που αντίθετα μείωσαν τις δραστηριότητές τους κατά την εποχή των μαζικών lockdown βλέπουν τώρα την ευκαιρία να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό.

Ακολουθούν οι τομείς όπου εμφανίζονται οι περισσότερες κενές θέσεις εργασίας σε όλη τη Γερμανία.

Τουρισμός και μεταφορές στη Γερμανία

Η εθνική αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας, η Lufthansa, η οποία χρειάστηκε να σωθεί από τη χρεοκοπία με κρατικά χρήματα, προσλαμβάνει τώρα και πάλι σαν τρελή: μόνο φέτος αναμένονται 20.000 έως 30.000 νέες προσλήψεις.

Παρόμοια είναι η ιστορία και στον τουριστικό όμιλο TUI, ο οποίος σχεδιάζει να προσλάβει ξανά 1.500 άτομα μετά από μαζικές απολύσεις εν μέσω του κοροναϊού.

Ο τομέας των μεταφορών και του εφοδιασμού έχει ιδιαίτερα μεγάλη ανάγκη από προσωπικό αυτή τη στιγμή.

Στη Φρανκφούρτη, ο φορέας εκμετάλλευσης αεροδρομίων Fraport αναζητά επίσης ειδικευμένους εργαζόμενους – όποιος θυμάται τις μεγάλες ουρές το καλοκαίρι για την παραλαβή καθυστερημένων αποσκευών θα έχει μια ιδέα γιατί.

Η Deutsche Bahn προκηρύσσει φέτος 24.000 θέσεις εργασίας για να αντισταθμίσει τις πολλές καθυστερήσεις των τρένων λόγω των ασυνήθιστα αυξημένων αδειών ασθενείας που λαμβάνει το προσωπικό.

Υπάρχουν επίσης πολύ περισσότεροι υπάλληλοι που θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια από ό,τι νέοι που θα προσληφθούν.

Επιπλέον, ακούγεται ότι ορισμένες από τις θέσεις εργασίας -κυρίως οι περιζήτητοι μηχανοδηγοί- ενδεχομένως να μην χρειάζονται για πολύ ακόμη, αν τα τρένα μπορούν να κυκλοφορούν αυτόνομα.

Η Deutsche Post αναζητά επίσης επειγόντως προσωπικό. Άλλες 10.000 θέσεις εργασίας πρόκειται να προστεθούν σύντομα, παρόλο που η εταιρεία με έδρα τη Βόννη προσέλαβε μόνο 3.000 νέους ανθρώπους πέρυσι και τερμάτισε 10.000 συμβάσεις εργασίας.

Οι περισσότεροι θα έχουν αντιληφθεί γιατί είναι απαραίτητη αυτή η αύξηση, ιδίως κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν οι επιστολές και, κυρίως, τα δέματα παραδόθηκαν με σημαντικές καθυστερήσεις.

Οι σημερινοί ταχυδρομικοί υπάλληλοι υποφέρουν από τον υψηλό φόρτο εργασίας, γεγονός που με τη σειρά του έχει οδηγήσει σε αιτήματα για υψηλότερους μισθούς: το συνδικάτο Verdi ζητά αύξηση μισθών κατά 15%.

Ο απόλυτος οδηγός για να βρεις δουλειά στη Γερμανία
Φρενίτιδα προσλήψεων σε πολλούς τομείς στη Γερμανία

Συμβουλευτικές υπηρεσίες στη Γερμανία

Μεταξύ των εταιρειών που προσλαμβάνουν περισσότερο προσωπικό το 2023 είναι και πολλές που αναπτύσσονται εδώ και καιρό λόγω της επιχειρηματικής τους επιτυχίας και χρειάζονται προσωπικό για όλες αυτές τις παραγγελίες.

Αυτό περιλαμβάνει, πάνω απ’ όλα, τη συνομοταξία των εταιρειών συμβούλων διαχείρισης, όπως η Capgemini, η KPMG, η McKinsey, η BCG ή η PwC, οι οποίες επίσης ανακοίνωσαν φέτος ότι η καθεμία θα αυξήσει τον αριθμό των υπαλλήλων της σε τετραψήφιο αριθμό.

Η ζήτηση για συμβουλευτικές υπηρεσίες και ο αριθμός των έργων είναι αυξημένα, αλλά το ίδιο ισχύει και για τη διακύμανση του κλάδου.

Αναζητήστε θέσεις εργασίας και σε άλλες εταιρείες συμβούλων, όπως η Oliver Wyman, η Bain, η Roland Berger, η Horvárth & Partner και η Simon Kucher.

Τομείς υγείας και εκπαίδευσης στη Γερμανία

Υπάρχει επίσης διαρθρωτική έλλειψη προσωπικού στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των παιδικών σταθμών (Kitas).

Συνολικά 9.982 θέσεις εργασίας μόνο στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι καταχωρημένες στον ιστότοπο αναζήτησης εργασίας Stepstone.

Πολλά δίγλωσσα σχολεία αναζητούν επίσης εκπαιδευτικούς στη μητρική τους γλώσσα, ιδίως εάν έχουν και καλή γνώση της γερμανικής γλώσσας.

Σε πολλές περιοχές της Γερμανίας υπάρχουν επίσης κενές θέσεις εργασίας στα εξειδικευμένα επαγγέλματα.

Σε γενικές γραμμές, ο όρος “έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων” είναι ξεπερασμένος, διότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη σε κάθε επίπεδο, ιδίως στην παραγωγή για τις περισσότερες μεσαίες επιχειρήσεις.

Ανερχόμενες επιχειρήσεις

Εκτός από αυτές τις μεγάλες τάσεις, υπάρχουν μεμονωμένες εταιρείες στις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη έκρηξη προσλήψεων λόγω νέων κατασκευαστικών έργων.

Σε αυτές περιλαμβάνεται, κυρίως, ο κατασκευαστικός όμιλος Goldbeck, μια μεσαίου μεγέθους εταιρεία από το Bielefeld, η οποία κατασκεύασε εγκαίρως το νέο εργοστάσιο της Tesla στο Grünheide του Βρανδεμβούργου. Μόνο φέτος, η Goldbeck προσλαμβάνει 2.500 νέα άτομα.

Στην BioNtech, πρόκειται “μόνο” για το ένα δέκατο αυτού του αριθμού, αλλά μετρούμενη σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων στην εταιρεία με έδρα το Mainz, η αύξηση είναι σημαντική.

Η εταιρεία τεχνολογίας Intel προσλαμβάνει φέτος περίπου 3.000 άτομα στη Γερμανία, επειδή κατασκευάζει ένα νέο εργοστάσιο στο Μαγδεμβούργο.

Η Intel σχεδιάζει να δημιουργήσει συνολικά περίπου 10.000 νέες θέσεις εργασίας εκεί.

Γερμανία: Ποιες εταιρείες προσλαμβάνουν αυτή τη στιγμή προσωπικό
Προσλήψεις προσωπικού στη Γερμανία

Βιομηχανίες αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών ειδών στη Γερμανία

Ενώ η Volkswagen και η BMW είναι μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών που έχουν προκηρύξει από 5.000 έως 6.000 θέσεις εργασίας η καθεμία, η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική μεταξύ πολλών προμηθευτών.

Ένα γνωστό παράδειγμα είναι η Schäffler, η οποία περικόπτει 1.300 θέσεις εργασίας – 1.000 από αυτές στη Γερμανία.

Αυτό επηρεάζει περισσότερο τους προμηθευτές που αναπτύσσουν προϊόντα για κινητήρες βενζίνης και ντίζελ και επομένως υποφέρουν από την τρέχουσα έκρηξη των ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Bosch βρίσκεται επίσης σε μια σύνθετη φάση μετασχηματισμού: από τη μία πλευρά, δημιουργούνται περίπου 3.000 θέσεις εργασίας – ιδίως για εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα λογισμικού και ηλεκτρονικών.

Από την άλλη πλευρά, ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι υπήρξαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν περικοπές στα τμήματα κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Αλλά συνολικά υπάρχουν καλά νέα: ο όμιλος με έδρα τη Στουτγάρδη απασχολεί 230.000 άτομα στον κλάδο κινητικότητας – περισσότερα από ποτέ.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.