Συμφωνία για την αποζημίωση των θυμάτων της σφαγής του Μονάχου

Η Γερμανία κατέληξε σε συμφωνία αποζημίωσης με τους συγγενείς των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972.

Έντεκα Ισραηλινοί αθλητές σκοτώθηκαν αφότου είχαν κρατηθεί ως όμηροι από μέλη μιας παλαιστινιακής τρομοκρατικής ομάδας.

Η συμφωνία των 28 εκατομμυρίων ευρώ συνήφθη λίγες ημέρες πριν από την 50ή επέτειο της τραγωδίας.

Οι οικογένειες των θυμάτων νωρίτερα αυτόν τον μήνα απείλησαν να μποϊκοτάρουν τις εκδηλώσεις μνήμης για την τραγωδία, λέγοντας ότι το ποσό που τους προσφέρθηκε ήταν πολύ χαμηλό.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ χαιρέτισε τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας ότι ήταν ένα «σημαντικό βήμα της γερμανικής κυβέρνησης».

Η σφαγή του Μονάχου στις 5 Σεπτεμβρίου 1972 είναι ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μέλη της ισραηλινής ολυμπιακής ομάδας κρατήθηκαν όμηροι μέσα στο Ολυμπιακό χωριό από Παλαιστίνιους ένοπλους της οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης.

Δύο όμηροι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν σχεδόν αμέσως, ενώ οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επέμβασης της αστυνομίας της Δυτικής Γερμανίας σε κοντινό αεροδρόμιο, καθώς οι τρομοκράτες προσπάθησαν να τους βγάλουν εκτός Γερμανίας.

Σε κοινή τους δήλωση, ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ο Ισραηλινός ομόλογός του Ισαακ Χέρτζογκ δήλωσαν «ευτυχισμένοι και ανακουφισμένοι» που επετεύχθη η ιστορική αυτή συμφωνία.

Η Γερμανία δήλωσε επίσης ότι θα αποχαρακτηρίσει έγγραφα που σχετίζονται με την ομηρεία και την αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης.

Για πολλά χρόνια, οι οικογένειες των θυμάτων κατηγορούσαν τις γερμανικές αρχές ότι δεν έκαναν αρκετά για να προστατεύσουν τους αθλητές και ότι δεν ήταν διαφανείς σχετικά με τις ελλείψεις ασφάλειας.

Πηγή: HUFFPOST | BBC

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.