Τι μέτρα ισχύουν από 06.11 σε Μόναχο και Βαυαρία

Στη Βαυαρία, αυστηρότεροι κανόνες θα εφαρμοστούν και πάλι από το Σάββατο, 6.11.2021, προκειμένου να περιοριστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Σας συνοψίσαμε τους ισχύοντες κανόνες.

Στη Βαυαρία, το 14ο διάταγμα για τα μέτρα προστασίας από τις λοιμώξεις ισχύει από τις 2 Σεπτεμβρίου. Πλέον, η ισχύς του παρατάθηκε έως τις 24 Νοεμβρίου.

Από τις 6 Οκτωβρίου υπήρξαν νέες χαλαρώσεις των μέτρων που ανακουφίζουν ιδιαίτερα τους εμβολιασμένους και τους αναρρωμένους – ενόψει του τέταρτου κύματος, η κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας αυστηροποίησε και πάλι τα μέτρα με ισχύ από τις 6 Νοεμβρίου.

Τι μέτρα ισχύουν από 06.11 σε Μόναχο και Βαυαρία

3G, 2G και 3G+ στη Γερμανία
3G, 2G και 3G+ στη Γερμανία

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Το 14ο βαυαρικό διάταγμα για τα μέτρα προστασίας από τις λοιμώξεις παρατάθηκε και ισχύει πλέον έως και τις 24 Νοεμβρίου.

3G, 2G και 3G+

Μόνο με τον λεγόμενο κανόνα 3G ο δείκτης επίπτωσης εξακολουθεί να είναι σχετικός. Εάν ο δείκτης σε μια περιφέρεια ή πόλη είναι πάνω από 35, ισχύει η αρχή ότι κάποιος πρέπει είτε να είναι πλήρως εμβολιασμένος, είτε να έχει αναρρώσει, είτε να έχει υποβληθεί σε αρνητικό τεστ.

Συγκεκριμένα, ο κανόνας 3G εφαρμόζεται σε:

 • εκδηλώσεις,
 • αθλητικές εγκαταστάσεις,
 • γυμναστήρια,
 • πολιτιστικές εκδηλώσεις,
 • θέατρα, κινηματογράφους,
 • μουσεία,
 • μνημεία,
 • επιχειρήσεις εστίασης,
 • καταλύματα,
 • πανεπιστήμια,
 • νοσοκομεία,
 • βιβλιοθήκες,
 • μουσικές σχολές,
 • εκπαίδευση ενηλίκων.

+ Άλλες εγκαταστάσεις αναψυχής:

 • λουτρά,
 • σάουνες,
 • τελεφερίκ,
 • εκδρομικά σκάφη,
 • καζίνο,
 • μεταφορές με τουριστικά λεωφορεία και άλλα παρόμοια.

Στα κλαμπ ισχύει ο κανόνας 3G+. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλετε να εισέλθετε, πρέπει να είστε εμβολιασμένοι ή να έχετε αναρρώσει ή να έχετε αρνητικό μοριακό τεστ PCR. Ένα απλό (rapid) γρήγορο τεστ δεν αρκεί.

Ο πρωθυπουργός Markus Söder ανακοίνωσε επίσης στις αρχές Οκτωβρίου ότι τα γήπεδα ποδοσφαίρου και οι αίθουσες συναυλιών, για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά πλήρως εάν εφαρμοστεί το μοντέλο 2G (εμβολιασμένοι ή αναρρωμένοι) ή 3G+.

ΦΩΤΕΙΝΟΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Το φανάρι των νοσοκομείων σε περίπτωση εθνικής υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας έχει επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει ένα στοιχείο για τις κλίνες εντατικής θεραπείας και να υποστηρίζεται με συγκεκριμένα μέτρα. Σύμφωνα με αυτό:

Κίτρινο επίπεδο

Το κίτρινο επίπεδο εφαρμόζεται μόλις είτε περισσότεροι από 1.200 ασθενείς με κορωνοϊό εισήχθησαν σε ένα βαυαρικό νοσοκομείο σε εθνικό επίπεδο τις προηγούμενες επτά ημέρες είτε – αυτό είναι νέο – περισσότερα από 450 κρεβάτια εντατικής θεραπείας είναι κατειλημμένα με ασθενείς με κορωνοϊό σε εθνικό επίπεδο.

Από τη στιγμή που το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας θα αποφασίσει ότι ισχύει μία από τις δύο εναλλακτικές, θα εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο από την επομένη της απόφασης.

Σε περίπτωση κίτρινου επιπέδου, η μάσκα FFP2 (αντί της χειρουργικής μάσκας) είναι και πάλι το πρότυπο μάσκας. Στο σχολείο και για τα παιδιά και τους εφήβους, ισχύουν και πάλι οι συνήθεις κανόνες.

Όλες οι εγκαταστάσεις, εκδηλώσεις κ.λπ. που είναι προσβάσιμες σύμφωνα με τους κανόνες 3G μέχρι σήμερα, θα είναι προσβάσιμες μόνο σύμφωνα με το 3G plus.

Οι μόνες εξαιρέσεις θα είναι τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι εξωσχολικές εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της περαιτέρω εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και οι βιβλιοθήκες και τα αρχεία – εδώ, η επιλογή πρόσβασης θα συνεχίσει να ισχύει, ακόμη και με το γρήγορο (rapid) τεστ (3G).

Για κλαμπ, ντισκοτέκ, οίκους ανοχής και παρόμοιες εγκαταστάσεις αναψυχής, το 2G είναι υποχρεωτικό στο επίπεδο κίτρινο.

Στις εγκαταστάσεις φροντίδας, τα υποχρεωτικά τεστ (ταχεία τεστ αντιγόνων ή τεστ PCR) πρέπει να διενεργούνται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για το προσωπικό και τους επισκέπτες.

Κόκκινο επίπεδο

Το κόκκινο επίπεδο εφαρμόζεται μόλις πάνω από 600 κρεβάτια εντατικής θεραπείας καταλαμβάνονται από ασθενείς με κορωνοϊό σε εθνικό επίπεδο. Από τη στιγμή που αυτό ισχύει, όπως έχει καθοριστεί από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, ισχύει σε εθνικό επίπεδο από την επομένη της ημερομηνίας του καθορισμού.

Εγκαταστάσεις, εκδηλώσεις κ.λπ. που είναι προσβάσιμες σύμφωνα με τους κανόνες 3G είναι τότε προσβάσιμες μόνο σύμφωνα με τους κανόνες 2G, δηλαδή μόνο για εμβολιασμένα και αναρρωμένα άτομα, όχι για άτομα με αρνητικό τεστ.

Η εστίαση, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και οι υπηρεσίες που σχετίζονται με το σώμα εξαιρούνται εδώ. Εδώ παραμένει το 3G plus.

Στα πανεπιστήμια, στην εξωσχολική εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και στις βιβλιοθήκες και στα αρχεία, η επιλογή πρόσβασης ισχύει επίσης με γρήγορο (rapid) τεστ (3G).

Ο κανονισμός πρόσβασης 3G (αρκεί ένα απλό γρήγορο τεστ δύο φορές την εβδομάδα) εφαρμόζεται επίσης σε επιχειρήσεις με περισσότερους από 10 εργαζόμενους στην περίπτωση του κόκκινου επιπέδου σε όλους τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους (είτε πρόκειται για πελάτες, είτε για άλλους εργαζόμενους είτε για άλλα άτομα). Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για το λιανικό εμπόριο και τις δημόσιες μεταφορές.

ΥΠΟΧΕΩΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΜΑΣΚΑΣ

Δεν υπάρχει πλέον υποχρέωση να φοράτε μάσκα FFP2, αλλά μόνο ιατρικές μάσκες. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε εσωτερικούς χώρους. Εξαιρέσεις: Τα σταθερά καθίσματα ή οι όρθιες θέσεις, εφόσον μπορεί να τηρηθεί η ελάχιστη απόσταση του 1,5 μέτρου.

Η μάσκα πρέπει επίσης να εξακολουθεί να φοριέται στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις υπεραστικές συγκοινωνίες – αλλά και εδώ, επίσης, η μάσκα FFP2 δεν είναι πλέον υποχρεωτική.

Στην ύπαιθρο, η υποχρέωση χρήσης μάσκας γενικά δεν απαιτείται, με εξαίρεση τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις.

Η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους δεν ισχύει για τα 2G και 3G+.

Covid μέτρα στα σχολεία στη Βαυαρία
Covid μέτρα στα σχολεία

ΣΧΟΛΕΙΟ

Οι μαθητές της Βαυαρίας δεν θα στέλνονται πλέον σε εκ περιτροπής διδασκαλία, ακόμη και αν οι αριθμοί των μολύνσεων αυξηθούν. “Ισχύει η διά ζώσης διδασκαλία”, διευκρίνισε ο Söder στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι κανονισμοί για την εκ περιτροπής διδασκαλία από έναν δείκτη 100 και άνω έχουν ήδη ακυρωθεί.

Για δύο εβδομάδες, οι μάσκες θα είναι και πάλι υποχρεωτικές στην τάξη από τις 8 Νοεμβρίου. Από τη στιγμή που υπάρχουν λοιμώξεις σε μια τάξη, όλοι οι μαθητές πρέπει να υποβάλονται καθημερινά σε τεστ.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Παρόμοια με τα σχολεία, η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και στους παιδικούς σταθμούς: Οι εγκαταστάσεις πρέπει να είναι σε θέση να ανοίξουν κανονικά ακόμη και με υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων.

Και εδώ, επίσης, οι κανονισμοί πάνω από έναν δείκτη επίπτωσης 100 (περιορισμένη κανονική λειτουργία) έχουν διαγραφεί.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Βαυαρία, εκτός από τις αθλητικές εκδηλώσεις, επιτρέπονται και πάλι πολιτιστικές εκδηλώσεις και συνέδρια με έως και 50.000 συμμετέχοντες. Τα προηγούμενα ανώτατα όρια προσώπων για ιδιωτικές και δημόσιες εκδηλώσεις καταργούνται.

Οι χώροι εκδηλώσεων μπορούν να είναι πλήρως γεμάτοι, εφόσον ισχύει το μοντέλο 2G ή 3G+. Η απαγόρευση αλκοόλ δεν θα ισχύει πλέον.

Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν και πάλι φεστιβάλ σύμφωνα με τον κανονισμό 3G.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΖΩΗ

Τα κλαμπ και οι ντισκοτέκ επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά στη Βαυαρία από την 1η Οκτωβρίου. Και εδώ ισχύει ο κανόνας 3G+. Οι επισκέπτες επιτρέπεται να χορεύουν χωρίς απόσταση και χωρίς μάσκες.

ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ

Δεν υπάρχουν πλέον υποχρεωτικές ή ανώτατες ώρες κλεισίματος. Στις εγκαταστάσεις εμπορίου, υπηρεσιών και αναψυχής δεν ισχύουν πλέον οι περιορισμοί πελατών ή επισκεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η κυβέρνηση επικαιροποιεί τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις στο διαδίκτυο στη διεύθυνση.

Τι μέτρα ισχύουν από 06.11 σε Μόναχο και Βαυαρία
Τι μέτρα ισχύουν από 06.11 σε Μόναχο και Βαυαρία

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

Αυστηρότεροι κανόνες για τους ανεμβολίαστους στη Βάδη-Βυρτεμβέργη

Αναμένεται χιονόπτωση στο Allgäu της Βαυαρίας

9 πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο βροχερό Μόναχο

Γερμανία: Ομοσπονδιακό Ίδρυμα για την Μητέρα και το Παιδί

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.