Δείτε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 στη Γερμανία

Προϋπολογισμός 2023: Το γερμανικό νοικοκυριό είναι υπό σκιά

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού της που δημοσιεύθηκε στις 4 Ιουλίου, η γερμανική κυβέρνηση αναμένει να δαπανήσει 445,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, 30 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα από ό,τι τα τελευταία χρόνια…

Που θα δοθεί ο γερμανικός προϋπολογισμός για το 2024;

Ο δρόμος για την κατάρτιση του προϋπολογισμού ήταν μακρύς, αλλά το τελικό σχέδιο έχει πλέον εγκριθεί επίσημα – το σχέδιο αναμένεται να περάσει από την Μπούντεσταγκ στις αρχές Δεκεμβρίου.

Μέχρι τότε, ενδέχεται να γίνουν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθεί ο προϋπολογισμός.

Προς το παρόν όμως, αυτές είναι μερικές από τις πιο σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να κατανείμει τα κονδύλια το 2024:

Ο στρατιωτικό εξοπλισμός στη Γερμανία στα ύψη

Από 50 δισεκατομμύρια το 2023, η γερμανική κυβέρνηση έχει διαθέσει 51,8 δισεκατομμύρια για τη στρατιωτική άμυνα το 2024, επιτυγχάνοντας τον στόχο που έχει θέσει το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον οποίο τα κράτη μέλη θα δίνουν το 2% του ετήσιου ΑΕΠ στη συμμαχία.

Είναι η πρώτη φορά που η γερμανική κυβέρνηση θα επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Τμήματα της αμυντικής χρηματοδότησης πρόκειται επίσης να διατεθούν για την αγορά στρατιωτικών οχημάτων μάχης, όπως το αεροσκάφος stealth F-35, και για τη δημιουργία ασφαλέστερου εναέριου και επίγειου χώρου της Γερμανία.

Περικοπές στη χρηματοδότηση σε πολιτική και κλίμα στη Γερμανία

Αν και το σχέδιο προϋπολογισμού υποστηρίζει ότι η άμυνα, η ψηφιοποίηση, η κλιματική πολιτική και η δημογραφική ανάπτυξη έχουν προτεραιότητα, μόνο το Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας μπορεί να περιμένει περισσότερα χρήματα το 2024 από ό,τι το 2023.

Η χρηματοδότηση για την πολιτική για το κλίμα θα μειωθεί πιθανότατα κατά 5,8%, από 14,568 εκατ. ευρώ το 2023 σε 10,995 εκατ. ευρώ το 2024.

Ο προϋπολογισμός των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει προγραμματιστεί για τις εξελίξεις της Deutsche Bahn έως το 2027, ο οποίος ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση τον Μάρτιο, θα καλυφθεί πλέον μόνο “στο βαθμό που αυτό είναι οικονομικά εφικτό”, πράγμα που σημαίνει ότι η μεγάλη αναβάθμιση που έχει σχεδιαστεί για την ανανέωση της γερασμένης υποδομής της παγγερμανικής σιδηροδρομικής εταιρείας θα είναι πιο αργή. Ένα ποσό χρηματοδότησης έως και 34 δισ. ευρώ προβάλλεται τώρα ως πιθανότερο.

Ανεξάρτητα από τον προϋπολογισμό, το Ταμείο Μετασχηματισμού για το Κλίμα (KTF) της Γερμανίας, το οποίο συγκεντρώνει κεφάλαια από την εμπορία εκπομπών και την τιμολόγηση του CO2, αναμένεται να παράσχει χρηματοδότηση ύψους 15 δισεκατομμυρίων για τα επόμενα δύο χρόνια.

Αλλάζει το όριο εισοδήματος Elterngeld στη Γερμανία

Μία από τις σημαντικότερες περικοπές του προϋπολογισμού είναι τα σχέδια του Λίντνερ να μειώσει στο μισό το εισοδηματικό όριο για τα ζευγάρια που δικαιούνται να λάβουν Elterngeld (γονικό επίδομα).

Διαβάστε σχετικά: 60.000 οικογένειες στη Γερμανία δεν δικαιούνται το Elterngeld

Η χρηματοδότηση στη υγεία μειώνεται

Μετά την υψηλή χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια των ετών της κοροναϊού, οι δαπάνες για την υγεία και τη νοσηλευτική περίθαλψη θα συρρικνωθούν από 24.483 εκατ. ευρώ το 2023 σε 16.221 εκατ. ευρώ το 2024.

Σημαντική είναι η περικοπή του προϋπολογισμού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την ασφάλιση μακροχρόνιας φροντίδας (Pflegeversicherung), αν και ο υπουργός Υγείας του SPD Karl Lauterbach υποστηρίζει ότι οι περικοπές αυτές δεν θα οδηγήσουν σε μείωση των παροχών, καθώς το κενό θα καλυφθεί από τα αυξημένα ποσοστά εισφορών που υιοθετήθηκαν από την 1η Ιουλίου 2023.

Οι κρατικές επιχορηγήσεις για την υποχρεωτική ασφάλιση υγείας θα είναι χαμηλότερες το 2023, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυξημένοι συντελεστές εισφορών καθίστανται πιο πιθανοί.

Αυξάνονται τα χρήματα για συνταξιοδοτική ασφάλιση και Bürgergeld

Η χρηματοδότηση για την εργασία και τις κοινωνικές υποθέσεις είναι μακράν το μεγαλύτερο κονδύλι του προϋπολογισμού, καθώς καταλαμβάνει πάνω από το ένα τρίτο των 445,7 δισεκατομμυρίων κονδυλίων.

Από τα 166 δισεκατομμύρια που θα διατεθούν για την εργασία και τις κοινωνικές υποθέσεις το 2024, τα 127 δισεκατομμύρια θα διατεθούν για τη συνταξιοδοτική ασφάλιση (Rentenversicherung).

Καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και η Γερμανία αντιμετωπίζει έλλειψη εργατικού δυναμικού σε επίπεδο ρεκόρ, το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, σύμφωνα με το οποίο οι νεότεροι, εργαζόμενοι χρηματοδοτούν τις συντάξεις των συνταξιούχων, γίνεται όλο και πιο ανισόρροπο.

Η χρηματοδότηση για το Bürgergeld (επίδομα εισοδήματος των πολιτών) πρόκειται επίσης να αυξηθεί από 23,8 δισεκατομμύρια το 2023 σε 24,3 δισεκατομμύρια το επόμενο έτος.

Κρατικός προϋπολογισμός της Γερμανίας για το 2024

Ο προϋπολογισμός του 2024 έχει πλέον εγκριθεί επίσημα, αλλά μπορεί ακόμη να τροποποιηθεί. Αναμένεται να περάσει από την Μπούντεσταγκ τον Δεκέμβριο του 2023.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης