Οριστικό: Τέλος τα αυστηρά μέτρα από 20.03 στη Γερμανία!

Τέλος τα αυστηρά μέτρα από 20.03 στη Γερμανία: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι επικεφαλής των κρατιδίων κατέληξαν σε συμφωνία σε σημαντικά σημεία για τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων της πανδημίας.

Από τις 20 Μαρτίου 2022, όλα τα αυστηρά μέτρα θα σταματήσουν – εάν το επιτρέπει η κατάσταση στα νοσοκομεία.

Όπως είπε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, πολλά πράγματα πέτυχαν κατά την προηγούμενη περίοδο της πανδημίας: οι λοιμώξεις αυξάνονταν αργά και λιγότεροι άνθρωποι βρίσκονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας από ό,τι θα συνέβαινε χωρίς μέτρα.

Η υγεία και η ζωή προστατεύθηκαν και αποφεύχθηκε το lockdown. “Η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη”, συνέχισε ο καγκελάριος, αλλά είναι πλέον εφικτό να γίνουν βήματα. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της πανδημίας.

Οριστικό: Τέλος τα αυστηρά μέτρα από 20.03 στη Γερμανία!
Οριστικό: Τέλος τα αυστηρά μέτρα από 20.03 στη Γερμανία!

Πρώτο βήμα: ιδιωτικές συναντήσεις στη Γερμανία

Στο μέλλον θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση ιδιωτικών συναντήσεων για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες χωρίς περιορισμό του αριθμού των συμμετεχόντων. Στη Βαυαρία, αυτό θα ισχύει ήδη από την Πέμπτη.

Εάν ένα ή περισσότερα μη εμβολιασμένα άτομα είναι παρόντα σε ιδιωτικές συναντήσεις, οι προηγούμενοι περιορισμοί επαφής θα εξακολουθήσουν να ισχύουν έως και τις 19 Μαρτίου. Εξαιρούνται τα παιδιά και οι έφηβοι έως 14 ετών.

Λιανικό εμπόριο στη Γερμανία

Οι κανόνες πρόκειται επίσης να χαλαρώσουν για το λιανικό εμπόριο: Σε εθνικό επίπεδο, για την είσοδο στα καταστήματα θα απαιτείται μόνο μάσκα. Ο κανόνας 2G και οι έλεγχοι θα καταργηθούν, κάτι που ήδη εφαρμόζεται σε πολλά ομόσπονδα κρατίδια – συμπεριλαμβανομένης της Βαυαρίας.

Δεύτερο βήμα από τις 4 Μαρτίου 2022 στη Γερμανία

Εστίαση και ξενοδοχεία: πρόσβαση για εμβολιασμένα, αναρρωμένα και άτομα που έχουν υποβληθει σε τεστ σύμφωνα με τον κανόνα 3G. Αυτό σημαίνει ότι τα ανεμβολίαστα άτομα με καθημερινό τεστ μπορούν επίσης να πηγαίνουν σε εστιατόρια ή να επισκέπτονται ξενώνες και ξενοδοχεία.

Στη Βαυαρία, στις περιοχές αυτές ισχύει επί του παρόντος ο κανόνας 2G (εμβολιασμένοι και αναρρώσαντες). Η αλλαγή σε 3G σημαίνει ένα μεγάλο βήμα χαλάρωσης.

Ντισκοτέκ και κλαμπ στη Γερμανία

Προς το παρόν είναι κλειστά σε όλη τη χώρα, αλλά από τις 4 Μαρτίου θα επιτραπεί η επαναλειτουργία τους σύμφωνα με τον κανόνα 2G plus – δηλαδή για εμβολιασμένα και αναρρωμένα άτομα, τα οποία σε κάθε περίπτωση χρειάζονται επιπλέον καθημερινά αρνητικό τεστ ή πρέπει να λάβουν αναμνηστικό εμβολιασμό. Οι ανεμβολίαστοι θα συνεχίσουν να μην έχουν πρόσβαση προς το παρόν.

Μεγάλες εκδηλώσεις στη Γερμανία

Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες και άλλες μεγάλες εκδηλώσεις θα επιτρέπεται να διεξάγονται σε όλη τη Γερμανία από τις 4 Μαρτίου με σημαντικά περισσότερους θεατές από ό,τι επιτρεπόταν προηγουμένως. Σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος για τις διαβουλεύσεις της Τετάρτης, θα ισχύουν τα εξής:

Για κλειστούς χώρους: 60 τοις εκατό χρήση της χωρητικότητας και μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 6.000.

Υπαίθριοι χώροι: μέγιστη πληρότητα 75 % και μέγιστη χωρητικότητα 25.000 ατόμων.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν σύμφωνα με τον κανόνα 2G ή 2G plus. Επιπλέον, θα πρέπει να φοριούνται μάσκες, κατά προτίμηση FFP2, και να εφαρμόζεται ένα σχέδιο υγιεινής.

Η Βαυαρία αποφάσισε ήδη την Τρίτη το ανώτατο όριο των 25.000 ατόμων για μεγάλες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, το οποίο θα ισχύει από την Πέμπτη.

Για τον πολιτισμό, το όριο είναι 75 τοις εκατό της χωρητικότητας, για τις αθλητικές εκδηλώσεις 50 τοις εκατό. Οι επισκέπτες θα πρέπει να φορούν μάσκα FFP2.

Τρίτο βήμα από τις 20 Μαρτίου 2022 στη Γερμανία

Από τις 20 Μαρτίου, δεν θα υπάρχουν πλέον περιορισμοί πρόσβασης και επαφής. Η υποχρεωτική τηλεργασία θα καταργηθεί επίσης σταδιακά σύμφωνα με την απόφαση, αλλά μπορεί ακόμη να προσφέρεται από τους εργοδότες, ιδίως στην περίπτωση των γραφείων ανοικτού τύπου.

Επιπλέον, προκειμένου να περιοριστεί η επίπτωση της μόλυνσης και να προστατευθούν τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο, θα παραμείνουν τα ακόλουθα:

  • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, λεωφορεία και τρένα
  • η τήρηση αποστάσεων
  • γενικοί κανόνες υγιεινής
  • τεστ σε ορισμένους τομείς
  • υποχρεωτικό αποδεικτικό εμβολιασμού, ανάρρωσης ή τεστ

Τα ψηφίσματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της κυβέρνησης των ομόσπονδων κρατιδίων εφαρμόζονται ως τροποποίηση του νόμου περί προστασίας από τις λοιμώξεις και παρέχουν τη βάση για τα ομόσπονδα κρατίδια να επιβάλουν μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του ιού. Τα ομόσπονδα κρατίδια δεν υποχρεούνται να εφαρμόσουν τα μέτρα.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Hendrik Wüst, δήλωσε ότι στην παρούσα φάση της πανδημίας είναι δυνατόν να ανακτηθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα με υπεύθυνο τρόπο.

Παράλληλα, τόνισε ότι όλα τα ομόσπονδα κρατίδια συμφωνούν ότι η “βασική προστασία” εξακολουθεί να είναι απαραίτητη και μετά τις 20 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, ο Wüst ανέφερε τις υποχρεωτικές μάσκες, τους κανονισμούς απόστασης, τους κανονισμούς υγιεινής και τα τεστ. “Πρέπει να συνδυάσουμε τα ανοίγματα και την προσοχή”, εξήγησε. Επιπλέον, είπε, πρέπει να συνεχίσουμε να καλύπτουμε τα κενά στον εμβολιασμό – “και ενόψει του επόμενου φθινοπώρου”.

Söder: “Σήμερα αποφασίστηκε ο δρόμος που ακολουθεί η Βαυαρία”

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των κρατιδίων.

Η Διάσκεψη των Πρωθυπουργών “αποφάσισε σήμερα για τον δρόμο που ακολουθεί η Βαυαρία”, δήλωσε ο Söder στο BR.

Αναφέρθηκε στις ακόμη πολύ υψηλές τιμές επίπτωσης – ως εκ τούτου, ήταν “σημαντικό να προχωρήσουμε βήμα προς βήμα”. Ωστόσο, όπως είπε, η κατάσταση στα νοσοκομεία εξακολουθεί να είναι σταθερή.

Στην πραγματικότητα, ορισμένα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων θα ισχύουν ήδη στη Βαυαρία από αυτή την Πέμπτη: έως 25.000 θεατές σε μεγάλες εκδηλώσεις, όχι πλέον περιορισμοί επαφής για εμβολιασμένα και αναρρωμένα άτομα, πρόσβαση στο λιανικό εμπόριο για όλους και χωρίς ελέγχους.

Σε ορισμένα σημεία, η Βαυαρία υπερβαίνει τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές απαιτήσεις – για παράδειγμα, με την απαίτηση χρήσης μάσκας FFP2, η οποία θα αποτελεί μόνο σύσταση σε εθνικό επίπεδο.

Οριστικό: Τέλος τα αυστηρά μέτρα από 20.03 στη Γερμανία!

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.