Αξίζει να αλλάξετε προμηθευτή αερίου στη Γερμανία;

Η αναζήτηση ενός νέου και φθηνού προμηθευτή φυσικού αερίου είναι μια απογοητευτική έως απελπιστική υπόθεση αυτή τη στιγμή στη Γερμανία.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, οι νέες, πιο μακροπρόθεσμες συμβάσεις είναι διαθέσιμες μόνο σε υψηλές τιμές.

Όποιος έχει δώσει έστω και λίγη προσοχή στην κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι του μέχρι σήμερα, πιθανώς να έχει ακόμα την υπενθύμιση που ηχεί στα αυτιά του: Αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα από το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει να ξεφύγετε από τη βασική παροχή των παρόχων ενέργειας και να υπογράψετε οπωσδήποτε ένα συμβόλαιο ορισμένου χρόνου – που ονομάζεται επίσης ειδικό συμβόλαιο. Αυτό θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολλά χρήματα, είπαν για πολλά χρόνια.

Σχεδόν κανένας προμηθευτής φυσικού αερίου δεν έμεινε στις πύλες σύγκρισης

Ωστόσο, αυτό φαίνεται να έχει τελειώσει, τουλάχιστον προσωρινά. Διότι όποιος πηγαίνει στις διάφορες διαδικτυακές πύλες για να συγκρίνει τις τιμές, γρήγορα διαπιστώνει: δεν υπάρχουν πλέον λογικές προσφορές. Πρώτον, ο αριθμός των παρόχων που ανταγωνίζονται εδώ έχει γίνει πολύ μικρός.

Εκεί που μέχρι πρόσφατα υπήρχαν εκατοντάδες πάροχοι που ανταγωνίζονταν για πελάτες, τώρα υπάρχουν μόνο λίγες. Και: είναι πολύ ακριβά.

Ακόμη και αν μεταβείτε απευθείας στους ιστότοπους των παρόχων ενέργειας, θα βρείτε λογικές συμβάσεις για τις συνήθεις μέχρι πρότινος διάρκειες του ενός έως δύο ετών μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Η κιλοβατώρα φυσικού αερίου κοστίζει εκεί 30 έως 40 λεπτά σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η βασική προμήθεια είναι συχνά η φθηνότερη επιλογή κατά την αλλαγή προμηθευτή

Ένας τυχαίος έλεγχος δείχνει: τα τιμολόγια στη βασική παροχή είναι σήμερα παντού προφανώς πολύ φθηνότερα από τα συμβόλαια ορισμένου χρόνου, 10 έως 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα φυσικού αερίου φαίνεται να είναι ο κανόνας.

Το φυσικό αέριο με ετήσιο συμβόλαιο μπορεί γρήγορα να γίνει τριπλάσιο σε σχέση με τη βασική προμήθεια. Ωστόσο, είναι πιθανό ορισμένοι προμηθευτές να προσφέρουν στους τοπικούς πελάτες τους άλλους όρους μέσω τηλεφώνου. Τουλάχιστον μπορεί να αξίζει μια προσπάθεια.

Εάν λοιπόν αναζητάτε νέο προμηθευτή φυσικού αερίου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε τους όρους του τοπικού σας βασικού προμηθευτή.

Σε ορισμένες πύλες σύγκρισης, ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί, διότι τα βασικά τιμολόγια παροχής δεν περιλαμβάνονται στη σύγκριση.

Επομένως, είναι προτιμότερο να ελέγξετε τους όρους απευθείας με τον προμηθευτή ή να τους ζητήσετε. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να ψάξετε στον ιστότοπο, καθώς οι όροι είναι μερικές φορές καλά κρυμμένοι.

Συμβουλές από τα κέντρα καταναλωτών κατά την αναζήτηση προμηθευτή στη Γερμανία

Τα κέντρα καταναλωτών έχουν επί του παρόντος τις ακόλουθες συστάσεις:

  • Εάν εξακολουθείτε να έχετε ένα συγκριτικά φθηνό συμβόλαιο, δεν πρέπει να το ακυρώσετε.
  • Ακόμη και αν υπάρξει αύξηση των τιμών στο πλαίσιο ειδικής σύμβασης, αυτή μπορεί να είναι η φθηνότερη επιλογή. Επομένως, μην τερματίζετε βιαστικά όταν λάβετε την επιστολή.
  • Κατά την αναζήτηση νέου προμηθευτή, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη το τοπικό βασικό τιμολόγιο παροχής.
  • Εάν χρησιμοποιείτε επί του παρόντος μια πύλη σύγκρισης, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις τιμές που αναφέρονται – μπορεί να είναι ήδη ξεπερασμένες.
  • Εάν η μόνη επιλογή είναι ένα ακριβό ειδικό συμβόλαιο, επιλέξτε μια όσο το δυνατόν πιο σύντομη διάρκεια, ώστε να μπορείτε να αλλάξετε σύντομα, εάν βρείτε καλύτερη προσφορά αλλού.
  • Ωστόσο, εάν οι όροι μιας προσφερόμενης ειδικής σύμβασης φαίνονται ελκυστικοί, θα πρέπει να την εξασφαλίσετε για ένα ή δύο χρόνια, διότι οι τιμές σε άλλες συμβάσεις μπορεί να γίνουν ακόμη πιο ακριβές.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης