9 αλλαγές που φέρνει ο Οκτώβριος στους πολίτες στη Γερμανία

Το φθινόπωρο έχει ξεκινήσει επίσημα και φέρνει κάποιες αλλαγές για τους πολίτες της Γερμανίας.  Το GRland.info έχει συνοψίσει τις πιο σημαντικές για εσάς

Ο Οκτώβριος του 2022 φέρνει επίσης κάποιες αλλαγές για τους πολίτες στη Γερμανία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας επιδιώκει μια νέα στρατηγική προστασίας της Covid-19, οι εργαζόμενοι σε “Mini-Job” μπορούν να κερδίσουν περισσότερα και η αμφιλεγόμενη εισφορά φυσικού αερίου κάνει αισθητή την παρουσία της.

1. Παγγερμανικά μέτρα κατά της Covid-19

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θέλει να προστατεύσει τους πολίτες από το φθινοπωρινό κύμα Covid-19 με παλιούς και νέους κανόνες.

Από την 1η Οκτωβρίου 2022 έως τις 7 Απριλίου 2023 θα ισχύουν τα μέτρα προστασίας Covid-19. Σε αυτές περιλαμβάνονται υποχρεωτικές μάσκες στα υπεραστικά μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ιατρεία, καθώς και υποχρεωτικές μάσκες και εξετάσεις για τα νοσοκομεία και τις εγκαταστάσεις περίθαλψης σε παγγερμανικό επίπεδο.

Τα ομόσπονδα κράτη της Γερμανίας μπορούν επίσης να λάβουν μεμονωμένα μέτρα ανάλογα με την κατάσταση της μόλυνσης.

Για παράδειγμα, αποφασίζουν αν οι μάσκες είναι υποχρεωτικές για τα εστιατόρια και άλλους εσωτερικούς χώρους. Τα ομόσπονδα κρατίδια αποφασίζουν επίσης αν οι εξετάσεις θα είναι και πάλι υποχρεωτικές στα σχολεία. Έτσι, ενδέχεται να προκύψουν νέα μέτρα ανάλογα με την περιοχή και την κατάσταση του κορονοϊού στη Γερμανία.

9 αλλαγές που φέρνει ο Οκτώβριος στους πολίτες στη Γερμανία
Παγγερμανικά μέτρα κατά της Covid-19 | By Gabby K

2. Πλήρης εμβολιαστική προστασία στη Γερμανία

Όποιος έχει κάνει δύο ή λιγότερους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού στη Γερμανία δεν θα θεωρείται πλέον πλήρως εμβολιασμένος από την 1η Οκτωβρίου 2022 στη Γερμανία.

Ωστόσο, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί δύο φορές και έχουν αναρρώσει θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένα. Η κατάσταση ανάρρωσης αποδεικνύεται με θετικό τεστ αντισωμάτων πριν από τον πρώτο εμβολιασμό ή με θετικό τεστ PCR από τη στιγμή πριν ή μετά τον δεύτερο εμβολιασμό, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Κέντρο Αγωγής Υγείας.

Μέχρι τις 30 Απριλίου 2023, θα εξακολουθεί να είναι δυνατόν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού ή της γρίπης σε φαρμακεία, κτηνιατρεία ή οδοντιατρεία.

3. Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 12 ευρώ στη Γερμανία

Την 1η Οκτωβρίου 2022, ο νόμιμος κατώτατος μισθός στη Γερμανία θα αυξηθεί στα 12 ευρώ την ώρα. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση φέτος, αφού είχε ήδη αυξηθεί στα 10,45 ευρώ στις αρχές Ιουλίου.

Ο κατώτατος μισθός ισχύει επίσης για τις συλλογικές συμβάσεις που προβλέπουν χαμηλότερες κλίμακες αμοιβών, καθώς έχουν εξαλειφθεί τα παραθυράκια. Για παράδειγμα, οι εργοδότες με χαμηλότερες αμοιβές αντιμετωπίζουν βαριά πρόστιμα ύψους 500.000 ευρώ και καθυστερούμενες πληρωμές εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

9 αλλαγές που φέρνει ο Οκτώβριος στους πολίτες στη Γερμανία
Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 12 ευρώ στη Γερμανία | By Wavetop

4. Νέο ανώτατο όριο αποδοχών για τις θέσεις εργασίας mini-jobs στη Γερμανία

Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα αυξηθούν και τα μηνιαία ανώτατα όρια αποδοχών για τις θέσεις εργασίας mini- και midi-jobs. Όσοι έχουν τη λεγόμενη εργασία των 450 ευρώ μπορούν να κερδίζουν έως και 520 ευρώ από τον Οκτώβριο. Αυτό αντιστοιχεί σε χρόνο εργασίας δέκα ωρών την εβδομάδα.

Όσοι υπερβαίνουν το όριο αυτό πάνω από δύο φορές το χρόνο μπορεί να μην απασχολούνται πλέον οριακά. Για τις λεγόμενες midi-jobs, το ανώτατο όριο αποδοχών θα αυξηθεί από 1.300 σε 1.600 ευρώ.

5. Επόμενη εισφορά φυσικού αερίου στη Γερμανία

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη. Η Ρωσία έχει μειώσει απότομα τις προμήθειές της σε φυσικό αέριο και η εισαγωγή φυσικού αερίου γίνεται όλο και πιο ακριβή.

Ένα νέο μέσο θα προσφέρει ανακούφιση από τον Οκτώβριο στη Γερμανία: η εισφορά φυσικού αερίου.

Οι απότομα αυξημένες τιμές αγοράς των προμηθευτών φυσικού αερίου πρέπει να μετακυλιστούν σε όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου, ώστε να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός.

Για τους καταναλωτές, αυτό σημαίνει αύξηση της τιμής έως και 2,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ένα μέσο οικογενειακό νοικοκυριό θα πρέπει να πληρώνει αρκετές εκατοντάδες ευρώ περισσότερα το μήνα λόγω της αύξησης των τιμών.

Για να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν υπερβολικά, ο ΦΠΑ στο φυσικό αέριο θα μειωθεί από 19 σε 7 τοις εκατό μέχρι τη λήξη της εισφοράς φυσικού αερίου στις 31 Μαρτίου 2023. Η Επιτροπή της ΕΕ είχε απαγορεύσει την πλήρη απαλλαγή από τον ΦΠΑ στην εισφορά φυσικού αερίου. Οι οδηγίες της ΕΕ το απαγορεύουν αυτό.

6. Υποχρεωτικός έλεγχος θέρμανσης στη Γερμανία

Το διάταγμα, με τίτλο “Μέτρα για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού μέσω μέτρων που θα έχουν ισχύ μεσοπρόθεσμα”, το οποίο τίθεται σε ισχύ τον Οκτώβριο, προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιού πρέπει να ελέγχουν το σύστημα θέρμανσής τους εντός των επόμενων δύο ετών.

7. Νέες ερωτήσεις στις εξετάσεις οδήγησης στη Γερμανία

Προσοχή στους υποψηφίους για άδεια οδήγησης! Όσοι φοιτούν σήμερα στη σχολή οδηγών θα πρέπει να προετοιμαστούν για την αλλαγή αυτή: Από την 1η Οκτωβρίου 2022, οι ερωτήσεις για τη θεωρητική εξέταση για την άδεια οδήγησης θα αλλάξουν.

Θα προστεθούν νέες ερωτήσεις και θα αναθεωρηθούν παλαιές ερωτήσεις. Συνολικά, ο κατάλογος ερωτήσεων περιλαμβάνει 52 ερωτήσεις.

9 αλλαγές που φέρνει ο Οκτώβριος στους πολίτες στη Γερμανία
Εξετάσεις οδήγησης στη Γερμανία | By Ekaterina79

8. Το WhatsApp καταργείται σταδιακά στα παλιά iPhone

Τα άτομα με παλαιότερα iPhone: από τις 25 Οκτωβρίου 2022, το WhatsApp θα λειτουργεί μόνο σε συσκευές με λειτουργικό σύστημα iOS 12 ή νεότερο. Όποιος διαθέτει iPhone πέμπτης γενιάς ή παλαιότερο δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί το WhatsApp.

9. Μερική ηλιακή έκλειψη στη Γερμανία

Μετά την τελευταία μερική έκλειψη ηλίου τον Ιούνιο του 2021, μπορείτε να παρατηρήσετε το φαινόμενο ξανά στις 25 Οκτωβρίου στις γερμανόφωνες χώρες.

Ο ήλιος θα εκλείψει εν μέρει από τη σελήνη. Η φυσική εκδήλωση αρχίζει στις 11.10 π.μ. και λήγει στις 13.16 μ.μ.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.