Έντονες αντιδράσεις για το βασικό επίδομα τέκνων στη Γερμανία

Newsroom

Έντονες αντιδράσεις για το βασικό επίδομα τέκνων στη Γερμανία

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρουσίασε τα βασικά σημεία του βασικού επιδόματος τέκνων. Για το πρώτο έτος έχουν προβλεφθεί 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ για αυτό. Προηγουμένως, είχε προηγηθεί πολύμηνη διαμάχη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Christian Lindner (FDP) και της υπουργού Οικογένειας Lisa Paus (Πράσινοι)…

Κατά συνέπεια, έχουν προβλεφθεί 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ για το βασικό επίδομα τέκνων κατά το πρώτο έτος από το 2025.

Το βασικό επίδομα προορίζεται να συνδυάσει παροχές για οικογένειες, όπως το επίδομα τέκνων και άλλες παροχές από το επίδομα του πολίτη για τα παιδιά.

Προβλεπόμενες πρόσθετες εισφορές

Ένα εγγυημένο ποσό – το προηγούμενο επίδομα τέκνων – πρόκειται να καταβληθεί σε όλες τις οικογένειες σύμφωνα με τα σχέδια.

Επιπλέον, προβλέπονται πρόσθετες εισφορές, κλιμακούμενες ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και το εισόδημα των γονέων.

Αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει ιδιαίτερα τους μονογονείς και τις οικογένειες που λαμβάνουν το επίδομα του πολίτη.

Η Paus δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι το βασικό επίδομα τέκνων είναι η κεντρική απάντηση για την αποτελεσματική καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.

Θα παρείχε στα παιδιά εύκολα προσβάσιμα επιδόματα και θα δημιουργούσε περισσότερη δικαιοσύνη.

Η Paus και ο Lindner είχαν συμφωνήσει στα βασικά σημεία του βασικού επιδόματος τέκνων το βράδυ της Κυριακής μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις σε συνάντηση υψηλού επιπέδου με τον καγκελάριο Olaf Scholz (SPD).

Κριτική από ενώσεις και ερευνητές της φτώχειας

Η Paritätische Wohlfahrtsverband επέκρινε τον συμβιβασμό για το βασικό επίδομα τέκνων ως εντελώς ανεπαρκή.

Ο διευθύνων σύμβουλος Ulrich Schneider δήλωσε στο MDR AKTUELL ότι η υπουργός Οικογένειας Lisa Paus είχε ξεκινήσει με δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ και τώρα κατέληξε σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Θα πρέπει να είναι κανείς Πράσινος για να το θεωρήσει αυτό επιτυχία. Επιπλέον, τα χρήματα προορίζονται μόνο για το 2025.

Μέχρι τότε, σύμφωνα με τη Schneider, μόνο οι αυξήσεις των τιμών και το διοικητικό κόστος θα φάνε τις πρόσθετες δαπάνες.

Το συμπέρασμα είναι ότι τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ δεν σημαίνουν καμία πραγματική βελτίωση των παροχών για τις φτωχές οικογένειες.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία του Παιδιού, Sabine Andresen, χαρακτήρισε “αποκαρδιωτικά” τα βασικά σημεία του βασικού επιδόματος για τα παιδιά.

Η πρόταση είναι απογοητευτική. Δεν έχει την προσδοκώμενη συμβολή στην καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.

Ωστόσο, η ομοσπονδία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το δικαίωμα στο επίδομα τέκνων για τους εργαζόμενους γονείς θα ελέγχεται αυτόματα.

Είναι επίσης ένα καλό μήνυμα ότι εστιάζεται η προσοχή στη δύσκολη κατάσταση των μονογονεϊκών οικογενειών.

Το Γερμανικό Ταμείο Παιδιού (Deutsches Kinderhilfswerk) ήταν επίσης απογοητευμένο.

Ο πρόεδρος Thomas Kürger δήλωσε: “Σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση του σχεδιασμού, το βασικό επίδομα τέκνων (…) δεν είναι (…) το μεγάλο χτύπημα που ελπίζαμε, το οποίο θα εξάλειφε την παιδική φτώχεια στη Γερμανία συνολικά και βιώσιμα”.

Ο ερευνητής της φτώχειας Christoph Butterwegge δήλωσε ότι είναι “τρομοκρατημένος”.

Είπε ότι ο συνασπισμός του “φωτεινού σηματοδότη” βάζει 100 δισεκατομμύρια ευρώ στους εξοπλισμούς και πληρώνει σε μια αμερικανική εταιρεία δέκα δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή ενός εργοστασίου τσιπ, αλλά του μένουν μόνο 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τις φτωχές οικογένειες.

Αυτό είναι “ένα τεράστιο σκάνδαλο”, δήλωσε ο Butterwege.

Εάν το βασικό επίδομα τέκνων απλώς συνδυάζει μερικά κρατικά επιδόματα που σχετίζονται με τα παιδιά, τα οποία προηγουμένως έπρεπε να ζητηθούν χωριστά, επικαλύπτονταν εν μέρει και καταβάλλονταν χωριστά, η μεταρρύθμιση δεν θα επιφέρει καμία οικονομική βελτίωση για τις περισσότερες φτωχές οικογένειες.

Η Paus μπλόκαρε τον νόμο για τις ευκαιρίες ανάπτυξης

Η Paus και ο Lindner συζητούσαν επί μήνες το ύψος των κονδυλίων για το βασικό επίδομα τέκνων.

Ο Λίντνερ ήθελε να δαπανηθούν δύο δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, η Πάους, από την πλευρά της, είχε αρχικά ζητήσει δέκα έως δώδεκα δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η ίδια υπολόγισε πιο πρόσφατα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να ξεκινήσει το 2025, αλλά ανέμενε ότι το κόστος θα ανέβαινε στα 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2028.

Στα μέσα Αυγούστου, η Πάους είχε εμποδίσει την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αναπτυξιακές ευκαιρίες στο ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο λόγω της σύγκρουσης.

Το νομοσχέδιο του Λίντνερ θα προέβλεπε φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο διακηρυγμένος στόχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μετά το σκάνδαλο αυτό ήταν να επιλυθεί η διαμάχη για το βασικό επίδομα τέκνων μέχρι την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου στο Μέζεμπεργκ ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να ψηφιστεί εκεί τελικά ο νόμος για τις αναπτυξιακές ευκαιρίες.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης