Γερμανία: Μεγάλη αύξηση των εργαζομένων που ασθενούν λόγω άγχους

Γερμανία: Εργαζόμενοι καταφεύγουν σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Kaufmännische Krankenkasse (KKH) αποκάλυψαν ότι ο αριθμός των Γερμανών εργαζομένων που παίρνουν αναρρωτική άδεια λόγω άγχους αυξήθηκε κατά 85% το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Αύξηση 85 τοις εκατό των εργαζομένων που λαμβάνουν αναρρωτική άδεια λόγω άγχους στη Γερμανία

Είτε πρόκειται για πραγματικές απώλειες μισθών λόγω του πληθωρισμού, είτε για προβλήματα στην προσωπική τους ζωή, είτε για συνεχή υπερκόπωση, ενώ αναλαμβάνουν τις εκκρεμότητες σε συνθήκες έλλειψης εργατικού δυναμικού ρεκόρ, οι εργαζόμενοι στη Γερμανία είναι όλο και πιο στρεσαρισμένοι.

Τα νέα στοιχεία του KKH, του μεγαλύτερου φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας στη Γερμανία, ο οποίος ασφαλίζει 1,6 εκατομμύρια άτομα, αποκάλυψαν την έκταση της συνεχιζόμενης κρίσης.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Krankenkasse κατέγραψε 303 ημέρες ασθένειας λόγω άγχους για κάθε 100 ασφαλισμένους – πράγμα που σημαίνει ότι υπήρξε αύξηση κατά 85 τοις εκατό των περιπτώσεων αυτών σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, η Krankenkasse κατέγραψε 164 ημέρες ασθένειας που σχετίζονται με το άγχος ανά 100 εργαζόμενους, και 137 το πρώτο εξάμηνο του 2021.

“Η εξέλιξη είναι ανησυχητική”, δήλωσε στο dpa η βιομηχανική ψυχολόγος της KKH Antje Judick, “Η απότομη αύξηση των παρατεταμένων περιόδων αναρρωτικών αδειών δείχνει ότι υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις σοβαρών ψυχικών ασθενειών”.

Η διοικητική κουλτούρα αυξάνει το άγχος των εργαζομένων, λέει η DGB

Πρόσφατη έκθεση της πλατφόρμας αναζήτησης εργασίας Stepstone αποκάλυψε ότι το 90 τοις εκατό των επιχειρήσεων στη Γερμανία δυσκολεύονται σήμερα να βρουν επαρκώς καταρτισμένο προσωπικό για να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας.

Ορισμένοι ρόλοι, ιδίως εκείνοι του δημόσιου τομέα, πλήττονται ιδιαίτερα άσχημα όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού.

Αλλά η Γερμανική Συνομοσπονδία Συνδικάτων (DGB) πιστεύει ότι οι αιτίες του παρατεταμένου άγχους βρίσκονται ακόμη πιο βαθιά, στην εργασιακή κουλτούρα της χώρας.

Απαντώντας στα νέα στοιχεία του KKH, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της DGB Anja Piel δήλωσε ότι οι εργοδότες πρέπει να οργανώνουν την εργασία έτσι ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων.

“Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πάντα να προγραμματίζουν επαρκές προσωπικό για την ολοκλήρωση όλων των εργασιών.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα σε πολλές εταιρείες είναι διαφορετική: οι εργαζόμενοι έχουν περισσότερες εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν στον ίδιο χρόνο”, δήλωσε η Piel, προσθέτοντας ότι στις χειρότερες περιπτώσεις “αυτό επιδεινώνεται από την κουλτούρα της διοίκησης, η οποία αντί να γιορτάζει τις επιτυχίες από κοινού, μεταφέρει όλο και περισσότερο την ευθύνη της αποτυχίας στο άτομο”.

Ο Piel πρόσθεσε ότι τέτοιες πιέσεις οδηγούν τους εργαζόμενους να “παραιτούνται από σημαντικές άδειες διακοπών ή να πηγαίνουν στην εργασία τους άρρωστοι”.

Ακόμη και όταν καταφέρνουν να πάνε διακοπές, μια πρόσφατη έρευνα της YouGov, διαπίστωσε ότι το 37% των Γερμανών παραμένουν σε επαφή με το αφεντικό τους ή/και τους συναδέλφους τους ενώ βρίσκονται σε άδεια διακοπών.

“Δεν πρέπει η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων με ισχνό προσωπικό να αποβαίνει πλήρως εις βάρος της υγείας των εργαζομένων”, κατέληξε ο Piel, προτρέποντας τους εργοδότες να διερευνήσουν άλλες δυνατότητες παραγωγικής εργασίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα όρια των δυνατοτήτων του προσωπικού τους.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης