AOK Γερμανία: Νέος νόμος θέτει σε κίνδυνο τα ταμεία ασφάλισης υγείας

Νέος νόμος θέτει σε κίνδυνο τα ταμεία ασφάλισης υγείας - ΑΟΚ Γερμανία

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τα ταμεία ασφάλισης υγείας και θέτει τη χρηματοδότησή τους σε νέα βάση. Ωστόσο, η AOK Βαυαρίας φοβάται ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες υγείας θα χρεοκοπήσουν ως αποτέλεσμα. Στη χειρότερη περίπτωση, θα επηρεαστούν και οι ασθενείς.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρουσίασε ένα νομοσχέδιο για τη σταθεροποίηση των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων το επόμενο έτος.

Ο “νόμος περί σταθεροποίησης της χρηματοδότησης της ασφαλιστικής κάλυψης” (GKV-Finanzstabilisierungsgesetz) προβλέπει, μεταξύ άλλων, υψηλότερες εισφορές για την ασφάλιση υγείας, αυξημένες φορολογικές επιδοτήσεις και μέτρα περικοπής του κόστους στον φαρμακευτικό τομέα.

Τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει επίσης να μειώσουν “περιττά οικονομικά αποθέματα” ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach θέλει, μεταξύ άλλων, να μειώσει το ελάχιστο οικονομικό αποθεματικό των ταμείων ασφάλισης υγείας σε 0,2 μήνες δαπανών. Η AOK Βαυαρίας αντιτίθεται σε αυτό.

Τα ταμεία στη Γερμανία χρειάζονται χρήματα για απρόβλεπτες εξελίξεις

Σε καλές χρονιές, η AOK Βαυαρίας, για παράδειγμα, είχε τετραπλάσιο ποσό ως απόθεμα, ενώ άλλα ταμεία είχαν βάλει στην άκρη ακόμη περισσότερα.

Ωστόσο, ένα ορισμένο απόθεμα είναι απολύτως απαραίτητο για την απορρόφηση απρόβλεπτων εξελίξεων, λέει η Irmgard Stippler, επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της AOK.

Η ίδια προειδοποιεί ότι οι δαπάνες 0,2 μηνών δεν αρκούν σε καμία περίπτωση. Ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της DAK, Andreas Storm, αναμένει επίσης οικονομικά προβλήματα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο πολλά ασφαλιστικά ταμεία.

Πτωχεύσεις ασφαλιστικών εταιρειών και αλυσιδωτές αντιδράσεις

Εάν τα αποθεματικά είναι τόσο χαμηλά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χρεοκοπήσουν οι ασφαλιστές, λέει ο Stippler. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα άλλα ταμεία θα πρέπει να παρέμβουν. Αλλά αυτό με τη σειρά του θα τους έβαζε σε δύσκολη θέση.

Η αύξηση των συντελεστών εισφορών για την αποφυγή της χρεοκοπίας δεν αποτελεί λύση. Οι εισφορές, οι οποίες συνήθως προσαρμόζονται στην αλλαγή του έτους, δεν μπορούν απλώς να αυξηθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες για να καλυφθούν τα οικονομικά κενά, εξηγεί ο Stippler.

Επομένως, είναι πολύ πιθανό οι πτωχεύσεις να επηρεάσουν την προσφορά. Ένα ταμείο που υποβάλλει αίτηση αφερεγγυότητας δεν μπορεί να πληρώσει λογαριασμούς νοσοκομείων, για παράδειγμα. Αυτό, με τη σειρά του, θα προκαλούσε προβλήματα στις κλινικές.

Μια διέξοδος μέσω φορολογικών πόρων

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της AOK Stippler, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να δίνει στα ασφαλιστικά ταμεία οικονομικά περιθώρια.

Εάν ο φόρος προστιθέμενης αξίας στα φάρμακα μειωθεί, αυτό θα ανακούφιζε το βάρος κατά αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, υπολογίζει ο Stippler.

Κατά τη γνώμη του, ωστόσο, θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναλάβει το πλήρες κόστος ασφάλισης υγείας για τους δικαιούχους των παροχών Hartz IV.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κορυφαίας ένωσης της υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας, υπάρχει σήμερα ένα κενό δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στη συμφωνία τους, το SPD, οι Πράσινοι και το FDP συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν υψηλότερες εισφορές για τους δικαιούχους του Hartz IV από τα φορολογικά έσοδα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα σχέδια για το σκοπό αυτό.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει περάσει τα σχέδια για τον νόμο περί χρηματοπιστωτικής σταθεροποίησης στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά δεν βρίσκεται ακόμη στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Γι’ αυτό το λόγο ο επικεφαλής της ΑΟΚ Stippler ελπίζει ότι θα γίνουν ακόμα αλλαγές στο σχέδιο.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.