Οι ασφαλιστικές εισφορές υγείας αυξάνονται σε νέο επίπεδο ρεκόρ

Οι εισφορές στο σύστημα υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας στη Γερμανία θα αυξηθούν κατά 0,3 μονάδες σε μέσο όρο 16,2% των ακαθάριστων μισθών το 2023 – ένα νέο ρεκόρ.

Αυτό γίνεται για να καλυφθεί το αναμενόμενο έλλειμμα ασφάλισης υγείας ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όσοι έχουν υποχρεωτική ασφάλιση υγείας θα πρέπει προφανώς να καταβάλουν πρόσθετη εισφορά που θα είναι υψηλότερη κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες από το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το “Redaktionsnetzwerk Deutschland”, αυτό είναι το αποτέλεσμα των τροπολογιών που πρότειναν οι παρατάξεις του συνασπισμού στο λεγόμενο “νόμο για την εξοικονόμηση πόρων” του υπουργού Υγείας Lauterbach.

Σύμφωνα με τις τροπολογίες, η τελευταία προτεινόμενη αύξηση μόλις 0,2 μονάδων δεν είναι επαρκής, καθώς το αναμενόμενο χρηματοδοτικό κενό των ασφαλιστικών ταμείων ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι υψηλότερο από ό,τι είχε υποτεθεί προηγουμένως.

Υψηλό ρεκόρ: εισφορά ασφάλισης υγείας στη Γερμανία 16,2% του ακαθάριστου μισθού

Ο Λάουτερμπαχ είχε ανακοινώσει την αύξηση της πρόσθετης εισφοράς κατά 0,3 μονάδες στο 1,6% όταν παρουσίασε το νομοσχέδιο λιτότητας το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να ανέλθει στο 16,2% των ακαθάριστων μισθών που αποτελεί ρεκόρ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κύκλος εκτιμήσεων του GKV είχε επισημάνει στις προβλέψεις του ότι θα μπορούσε επίσης να είναι δυνατή η αύξηση της πρόσθετης συνεισφοράς μόνο κατά 0,2 μονάδες.

Τώρα, ωστόσο, σύμφωνα με το GKV, αποδεικνύεται ότι η πολύ βαθιά πρόσβαση στα αποθεματικά θα μπορούσε να θέσει σε οικονομικό κίνδυνο τα ατομικά ταμεία ασφάλισης υγείας. Ως εκ τούτου, η συνεισφορά τους στην αποταμίευση έχει μειωθεί.

Στο τέλος του 2022, τα ταμεία “θα έχουν προβλέψιμα σημαντικά λιγότερα οικονομικά αποθέματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του κενού κάλυψης το 2023”, αναφέρει η τροπολογία.

Πρόσθετες εισφορές που θα καθοριστούν από τα ίδια τα ταμεία ασφάλισης ασθενείας

Εκτός από το θεσμοθετημένο γενικό ποσοστό εισφοράς, το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται σε 14,6%, τα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης ασθενείας μπορούν να επιβάλλουν πρόσθετη εισφορά.

Το ποσό της εισφοράς αυτής καθορίζεται από κάθε ταμείο ασφάλισης υγείας. Το μέσο ποσοστό πρόσθετης εισφοράς καθορίζεται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας με διάταγμα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.