Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τους φόρους στη Γερμανία;

Η Einkommensteuererklärung – ή δήλωση φόρου εισοδήματος στη Γερμανία– μπορεί να είναι μια από τις πιο τρομακτικές λέξεις της γερμανικής γλώσσας.

Αλλά με τις διάφορες διαθέσιμες εκπτώσεις, ίσως θελήσετε να υποβάλετε δήλωση ακόμη και αν δεν είστε υποχρεωμένοι. Μιλήσαμε με ειδικούς για να μάθουμε πώς να το κάνετε.

Σε ένα πολυπληθές πεδίο, λίγα πράγματα μοιάζουν τόσο γραφειοκρατικά στη Γερμανία όσο ο φορολογικός κώδικας.

Αλλά όπως συμβαίνει με τόσα πολλά πράγματα εδώ, υπάρχει ένα πλεονέκτημα στο να σχεδιάζετε λίγο νωρίτερα και να κρατάτε τα σωστά χαρτιά καθώς προχωράτε. Γι’ αυτό αξίζει να ελέγξετε για να δείτε σε τι μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα.

Αυτή τη στιγμή είναι φορολογική περίοδος: η προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης του 2020 για όσους χρησιμοποιούν σύμβουλο ή Steuerberater είναι η 31η Μαΐου 2022 (παρατάθηκε από την 31η Δεκεμβρίου 2021 λόγω της πανδημίας).

Εν τω μεταξύ, πολλοί κάτοικοι της Γερμανίας θα πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση του 2021 μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, με παρατάσεις που είναι διαθέσιμες για όσους χρησιμοποιούν φορολογικό σύμβουλο.

Και, ενώ ορισμένοι μισθωτοί με πολύ απλές υποθέσεις μπορεί να μπορούν να ξεφύγουν χωρίς να υποβάλουν, καθώς οι φόροι τους συχνά απλώς αφαιρούνται αμέσως από τις μηνιαίες αποδοχές τους, συχνά αξίζει να το κάνουν.

Ποιος πρέπει να συμπληρώσει φορολογική δήλωση στη Γερμανία;

Ίσως το πιο προφανές, οι αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που κατοικούν στη Γερμανία πρέπει να υποβάλλουν γερμανική φορολογική δήλωση κάθε χρόνο. Αλλά το ίδιο ισχύει και για πλήθος άλλων ατόμων.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι έγγαμοι σύντροφοι με μεγάλες διαφορές στα εισοδήματα, τα άτομα που διεκδικούν ορισμένα επιδόματα πρόνοιας ή τα άτομα με πολλαπλές πηγές εισοδήματος – όπως εκείνοι που μπορεί να έχουν μισθό και εισόδημα από ενοίκια.

Εάν δεν εμπίπτετε σε καμία από αυτές τις κατηγορίες, μπορείτε και πάλι να υποβάλετε δήλωση και να πάρετε κάποια χρήματα πίσω.

Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τους φόρους στη Γερμανία;
Φορολογική δήλωση στη Γερμανία | By SusanneB

Ποιες δαπάνες που σχετίζονται με την εργασία μου μπορώ να εκπέσουν και πώς μπορώ να τις αποδείξω;

Δεν είναι μόνο οι αυτοαπασχολούμενοι που μπορούν να διεκδικήσουν πλήθος φορολογικών ελαφρύνσεων.

Εάν είστε μισθωτός υπάλληλος, μπορεί επίσης να μπορείτε να διεκδικήσετε τα πάντα, από ρούχα που σχετίζονται με την εργασία σας μέχρι μαθήματα κατάρτισης που πληρώσατε μόνοι σας και δεν μπορέσατε να τα δηλώσετε ως έξοδα στον εργοδότη σας.

Εάν αγοράσετε ένα βιβλίο που σχετίζεται με την εργασία σας ή γίνετε συνδρομητής σε ένα επαγγελματικό περιοδικό που δεν σας αποζημιώνει ο εργοδότης σας, μπορείτε επίσης να το αφαιρέσετε από τη φορολογική σας επιβάρυνση. Τα έξοδα για τη συμμετοχή σε επαγγελματικές οργανώσεις είναι επίσης θεμιτά.

“Οποιαδήποτε μορφή μαθημάτων ανάπτυξης που σχετίζονται με την εργασία σας εκπίπτει από τη φορολογία, είτε είστε ελεύθερος επαγγελματίας είτε όχι”, λέει η Claudia Müller, ιδρύτρια του Female Finance Forum και συγγραφέας του βιβλίου Finance, Freedom, Provision. Ο δρόμος προς την οικονομική ανεξαρτησία.

“Επίσης, αν χρειάστηκε να ταξιδέψετε για το μάθημα, μπορείτε να κρατήσετε το εισιτήριο του τρένου και την απόδειξη του ξενοδοχείου.

Οι ημερομηνίες που αναγράφονται σε αυτά θα αντιστοιχούν προφανώς στην ημερομηνία του μαθήματος – έτσι μπορείτε να αποδείξετε σαφώς ότι κάνατε το ταξίδι για επαγγελματική ανάπτυξη και να διεκδικήσετε τα έξοδα ταξιδιού”.

Η Müller συμβουλεύει επίσης να κρατάτε τις αποδείξεις για τον ρουχισμό που σχετίζεται με την εργασία, αν και η διεκδίκησή του ως δαπάνη είναι ευκολότερη για ορισμένα επαγγέλματα από ό,τι για άλλα.

Για παράδειγμα, ένας σεφ μπορεί εύκολα να υποστηρίξει ότι η στολή του, αν πρέπει να την πληρώσει ο ίδιος, είναι κάτι που δεν θα φορέσει εκτός εργασίας. Άλλες περιπτώσεις είναι λιγότερο απλές.

“Η ένδυση είναι λίγο δύσκολη, επειδή οι άνδρες μπορούν θεωρητικά να φορέσουν κοστούμι σε μια περίσταση που δεν σχετίζεται με την εργασία, όπως ένας γάμος.

Επομένως, δεν θα μπορούν να παραδώσουν αυτές τις αποδείξεις. Αλλά οι γυναίκες μπορούν μερικές φορές να εκπέσουν ορισμένα επαγγελματικά ρούχα που πραγματικά δεν θα φορούσαν κανονικά εκτός εργασίας”, λέει η Müller.

Με την πανδημία του Covid-19 να έχει κάνει το home office πιο συνηθισμένο στη Γερμανία, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να εκπέσουν, μεταξύ άλλων, τα έξοδα για έπιπλα, υπολογιστές, γραφική ύλη και διαδίκτυο.

Ποιες δαπάνες σχετίζονται με το νοικοκυριό στη Γερμανία;

Όταν πρόσφατα ήρθε στο σπίτι μου ένας τεχνικός πλυντηρίου πιάτων για επισκευή, μου είπε ότι θα έπαιρνα μια μακροσκελή απόδειξη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ότι θα έπρεπε να την φυλάξω για τη φορολογική μου δήλωση.

“Εφόσον χρησιμοποιείτε μια πληρωμή χωρίς μετρητά, όπως ένα έμβασμα, μπορείτε να διεκδικήσετε μέρος των δαπανών για υπηρεσίες που σχετίζονται με το νοικοκυριό, όπως κηπουροί και καθαριστές – ή δαπάνες συντήρησης, όπως επισκευές στο σπίτι ή μια επίσκεψη από τον καπνοδοχοκαθαριστή σας”, λέει ο Dirk Maskow, ανεξάρτητος φορολογικός σύμβουλος με έδρα τόσο το Βερολίνο όσο και το Ντίσελντορφ.

“Εάν νοικιάζετε το σπίτι σας και ο ιδιοκτήτης σας μετακυλύει οποιοδήποτε κόστος υπηρεσιών σε εσάς, τον ενοικιαστή, είναι υποχρεωμένος να σας παρέχει την απαραίτητη δήλωση, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως δικαιολογητικό.”

Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τους φόρους στη Γερμανία;
Φορολογία στη Γερμανία | By utah778

Ποιες δαπάνες σχετίζονται με την οικογένεια στη Γερμανία;

Η Γερμανία είναι μια χώρα που υπερηφανεύεται για το οικογενειακό κοινωνικό της δίχτυ ασφαλείας. Αυτό είναι μέρος του γεγονότος που καθιστά τον φορολογικό της κώδικα τόσο περίπλοκο, αλλά υπάρχουν πολλές πιθανές πιστώσεις για διάφορες καταστάσεις ζωής.

Οι γονείς μπορούν να διεκδικήσουν ένα επίδομα για κάθε παιδί μέχρι τη συμπλήρωση των 25 ετών, και ακόμη περισσότερο αν μπορούν να αποδείξουν την εγγραφή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα ενήλικα παιδιά άνω των 25 ετών – ακόμη και αν ζουν μακριά από το σπίτι.

Τα δύο τρίτα των δαπανών παιδικής φροντίδας εκπίπτουν επίσης από τον φόρο. “Γι’ αυτό, και πάλι, βεβαιωθείτε ότι κρατάτε όλες τις αποδείξεις και δεν πληρώνετε με μετρητά – ώστε να μπορείτε να αποδείξετε ακριβώς τι πληρώσατε και πότε”, λέει ο Maskow.

“Τα δημόσια σχολεία είναι φυσικά δωρεάν στη Γερμανία, αλλά ακόμη και το 30% περίπου των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων -μέχρι το ανώτατο όριο των 5.000 ευρώ- εκπίπτει επίσης από τον φόρο”.

Δεν είναι μόνο η θεσμική εκπαίδευση ή η παιδική φροντίδα που μπορείτε επίσης να διεκδικήσετε. Στη Γερμανία, ακόμη και ορισμένα έξοδα φύλαξης παιδιών εκπίπτουν από τον φόρο.

“Μπορείτε ακόμη και να καλέσετε τους παππούδες και τις γιαγιάδες των παιδιών να έρθουν και να αφαιρέσετε τα έξοδα ταξιδιού”, λέει η Müller. “Αν χρειαστεί να πάρουν το τρένο για να έρθουν να προσέχουν τα παιδιά, φροντίστε να φυλάξετε την απόδειξη”.

Ορισμένες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης από την τσέπη σας μπορεί επίσης να εκπίπτουν από τον φόρο σε ορισμένες περιπτώσεις.

“Ο φορολογικός μου σύμβουλος με ρωτάει πάντα για τα ιατρικά μας έξοδα, μέχρι και αν πήγαμε στον οδοντίατρο και κάναμε καθαρισμό”, λέει η Kathleen Parker, διευθύνουσα σύμβουλος της Red Tape Translation.

“Το σωστό σύστημα αρχειοθέτησης μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά για να σας βοηθήσει να τα παρακολουθείτε όλα αυτά. Αν το Excel και το χαρτί δεν αρκούν πια, υπάρχουν πολλά σπουδαία λογισμικά που βασίζονται στο cloud και μπορούν να σας βοηθήσουν”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.