Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου στο γιατρό στη Γερμανία;

Οι μύτες που στάζουν δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Αλλά πότε είναι απλώς ένα κρυολόγημα και πότε πρέπει να πάω το παιδί μου στον παιδίατρο στη Γερμανία;

Ειδικά τα Σαββατοκύριακα και εκτός ωραρίου, οι γονείς συχνά δεν γνωρίζουν ποιος μπορεί να βοηθήσει. Απαντήσεις από έναν παιδιατρικό.

Ο επικεφαλής ιατρός του νοσοκομείου παίδων Cnopf της Νυρεμβέργης, Michael Schroth, είναι καθηγητής παιδιατρικής εντατικής θεραπείας.

Ο Schroth έχει πολλές συμβουλές για τους γονείς ώστε να αναγνωρίζουν πότε έχει νόημα να επισκεφθούν έναν παιδίατρο στη Γερμανία.

Ειδικά τώρα το φθινόπωρο, πολλά παιδιά είναι άρρωστα. Αυτό δεν χρειάζεται να είναι πάντα μεγάλο πρόβλημα. Οι γονείς πρέπει να εμπιστεύονται το ένστικτό τους, συμβουλεύει ο Schroth.

Γνωρίζουν καλύτερα τα παιδιά τους και μπορούν συνήθως να αποφασίσουν με μεγάλη ακρίβεια από την εμπειρία τους αν υπάρχει λόγος ανησυχίας, λέει ο Schroth.

Προσοχή με βρέφη στη Γερμανία

Φυσικά, δεν μπορεί κανείς να δώσει μια γενική απάντηση σχετικά με το πότε είναι λογικό να πάτε στο γιατρό. Αλλά σύμφωνα με τον Schroth, υπάρχει ένας κανόνας.

“Όσο μικρότερο είναι ένα παιδί, και εδώ μιλάω για μωρά, τόσο πιο προσεκτικός πρέπει να είναι κανείς και τόσο πιο γενναιόδωρος πρέπει να είναι στην επίσκεψη στον παιδίατρο. Οι γονείς έχουν αρκετά καλούς αισθητήρες από αυτή την άποψη”, λέει ο Schroth.

“Παρατηρούν όταν το παιδί τους συμπεριφέρεται διαφορετικά. Σε γενικές γραμμές, αν οι γονείς είναι ανήσυχοι και δεν αναγνωρίζουν πλέον το παιδί τους επειδή συμπεριφέρεται παράξενα, είναι πολύ αδύναμο, δεν πίνει πλέον, τότε άμεσα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό”.

Πότε είναι αρκετό ένα σιρόπι για το βήχα;

“Αν οι γονείς έχουν την εντύπωση, ότι είναι η δεύτερη φορά το χρόνο που το παιδί μου έχει ελαφρύ βήχα, τότε μπορώ απλώς να του δώσω ένα σιρόπι για το βήχα”, λέει ο Schroth.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι αυτά έχουν συνήθως μόνο καταπραϋντική επίδραση. “Πιθανώς δεν υπάρχει κανένα σιρόπι για το βήχα που να λειτουργεί επαρκώς.

Τα περισσότερα σιρόπια για το βήχα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι στην πραγματικότητα φυτικά προϊόντα, όπως παρασκευάσματα κισσού.

Εάν ένα παιδί έχει βήχα επειδή έχει κάποια λοίμωξη στους πνεύμονες ή στην αναπνευστική οδό, τότε αυτό το παρασκεύασμα κισσού μπορεί να έχει το πολύ-πολύ μετριαστικό αποτέλεσμα”.

Ένα τέτοιο σιρόπι δεν μπορεί να θεραπεύσει την ασθένεια, για παράδειγμα μια βακτηριακή λοίμωξη. Σε αυτή την περίπτωση, η χρήση αντιβιοτικών μπορεί να είναι καθοριστική.

Ένα σημάδι συναγερμού που πρέπει να προσέχουν οι γονείς είναι όταν ένα πρώτο σύμπτωμα δεν βελτιώνεται ή όταν προστίθεται ένα δεύτερο σύμπτωμα, όπως ο πυρετός. “Τότε οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν στον παιδίατρο”, συμβουλεύει ο Schroth.

Δείτε έναν παιδίατρο

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός 16χρονου εφήβου που μπορεί να έχει πυρετό και ενός βρέφους που έχει πυρετό και σταματά να πίνει.

Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να γίνει μια γενική δήλωση σχετικά με την κατάσταση της υγείας, λέει ο Schroth. Ωστόσο, εάν οι γονείς δεν είναι σίγουροι για το πώς τα πάει το παιδί τους, ο παιδίατρος είναι πάντα η πρώτη επιλογή, λέει ο Schroth.

Αυτοί οι γιατροί είναι εξειδικευμένοι, ιδίως στα πολύ μικρά παιδιά. “Αυτοί οι γιατροί μπορούν πραγματικά να το εξετάσουν πιο προσεκτικά. Μπορούν να δουν αν τα παιδιά έχουν περισσότερο με τους πνεύμονες ή αν η λοίμωξη είναι στην περιοχή του αυτιού, της μύτης και του λαιμού. Μπορούν να παραπέμψουν, εάν είναι απαραίτητο, σε άλλον ειδικό, όπως έναν ΩΡΛ γιατρό”.

Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου στο γιατρό στη Γερμανία;
Παιδίατρος στη Γερμανία | By Syda Productions

Ιατρική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα στη Γερμανία

Ο Schroth υπενθυμίζει επίσης πάντα στους γονείς ότι κάθε παιδίατρος έχει έναν αναπληρωτή. Όταν το ιατρείο είναι κλειστό, λέει, υπάρχει ένα σύστημα εξωτερικών ιατρείων που ονομάζεται ιατρική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης. Σε ορισμένες περιοχές, υπάρχει ακόμη και ρητή παιδιατρική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης. Αυτό είναι το πρώτο σημείο επαφής, λέει ο Schroth.

Εάν η υπηρεσία επείγουσας ιατρικής περίθαλψης δει την ανάγκη να παραπέμψει ένα παιδί για ενδονοσοκομειακή θεραπεία, τότε το παιδί μπορεί να παρουσιαστεί σε μια κλινική, αυτή είναι η κανονική σειρά, λέει.

Ο Schroth σημειώνει, ωστόσο, ότι πολλοί γονείς δεν έχουν ακούσει για μια ιατρική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης.

Διευρυμένες αμυγδαλές – η χειρουργική επέμβαση ως διέξοδος

Ορισμένες λοιμώξεις μπορούν επίσης να γίνουν χρόνιες, εξηγεί ο Schroth. Υπάρχουν πολλά παιδιά που έχουν συχνές λοιμώξεις στην περιοχή των αμυγδαλών. “Αυτό σημαίνει ότι έχουν συνεχή πυρετό και επηρεάζονται επίσης οι αμυγδαλές. Αν αυτό γίνει χρόνιο, τότε τα παιδιά δεν ξεκουράζονται πια τη νύχτα”.

Ένα κοινό σημάδι είναι ότι τα παιδιά ροχαλίζουν και υποφέρουν από αυπνία. “Αυτό παρουσιάζεται με τέτοιο τρόπο που τα παιδιά δεν μπορούν σχεδόν καθόλου να κοιμηθούν. Δεν μπορούν πλέον να ξεκουραστούν, ενώ και η διάθεση των παιδιών χειροτερεύει πολύ”.

Δεν πρόκειται για μια οξεία ή απειλητική για τη ζωή κατάσταση, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας επέμβασης, λέει ο Schroth.

“Στη συνέχεια, πρέπει να σταθμίσετε αν πρέπει να μειώσετε το μέγεθος των αμυγδαλών, ώστε οι αεραγωγοί να είναι και πάλι ελεύθεροι”.

Εάν τα προβλήματα ύπνου παρατείνονται για μήνες ή και χρόνια λόγω των διογκωμένων αμυγδαλών και των συνεχώς επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων, πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβαση, λέει ο Schroth.

Επειδή μια τέτοια κατάσταση μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη τη ζωή των παιδιών. “Όταν μεγαλώνουν, μερικές φορές έχουν χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο επειδή είναι εξαντλημένα. Είναι πάντα άρρωστα και κακοδιάθετα και όλα αυτά είναι πράγματα που κάνουν τους γονείς να πηγαίνουν στον παιδίατρο”.

Μπορεί να κάνει σχετικά γρήγορα διάγνωση και να τους παραπέμψει στον ΩΡΛ γιατρό, ο οποίος στη συνέχεια αποφασίζει αν οι αμυγδαλές πρέπει να αφαιρεθούν.

Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου στο γιατρό στη Γερμανία;
Πρόβλημα με τις αμυγδαλές στη Γερμανία | By Robert Kneschke

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης