Γερμανία: Πώς να κλείσετε γρηγορότερα ραντεβού με εξειδικευμένο γιατρό

Οι ασθενείς στη Γερμανία πρέπει συχνά να περιμένουν μήνες για ένα ραντεβού με έναν ειδικό γιατρό. Αν όμως πρόκειται για κάτι πιο επείγον, είναι δυνατόν να εξασφαλίσουν ένα ραντεβού πιο γρήγορα. Διαβάστε τι πρέπει να γνωρίζετε.

Ιατρική περίθαλψη στη Γερμανία: Ραντεβού με εξειδικευμένο γιατρό

Οι άνθρωποι στη Γερμανία έχουν δικαίωμα να δουν γρήγορα έναν ειδικό γιατρό (Facharzt) εάν το χρειάζονται – αλλά για πολλούς δεν είναι σαφές πώς να το πετύχουν αυτό.

Εάν καλύπτεστε από τη δημόσια ασφάλιση υγείας, συνήθως πρέπει να επισκεφθείτε έναν γενικό ιατρό για να σας παραπέμψει σε ειδικό γιατρό.

Υπάρχουν εξαιρέσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για τους γυναικολόγους και τους οφθαλμιάτρους, όπου μπορείτε να κλείσετε ραντεβού χωρίς παραπεμπτικό.

Εάν έχετε ιδιωτική ασφάλιση, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με ειδικούς ιατρούς πιο εύκολα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον νόμο, οι ασθενείς με υποχρεωτική υγειονομική περίθαλψη στη Γερμανία θα πρέπει να μπορούν να κλείνουν ραντεβού με ειδικό εμπειρογνώμονα υγείας εντός τεσσάρων εβδομάδων, όταν το θέμα είναι πιο επείγον.

Ο γερμανικός ιστότοπος μέσων ενημέρωσης Focus Online αναφέρει ότι λίγοι ασθενείς το γνωρίζουν αυτό.

Για να εξασφαλίσουν γρήγορα ραντεβού με ειδικό, οι ασθενείς με υποχρεωτική ασφάλιση υγείας θα πρέπει να απευθύνονται στον παθολόγο τους και να παίρνουν παραπεμπτικό.

Υπάρχει και μια άλλη προϋπόθεση: το παραπεμπτικό του γιατρού σας πρέπει να περιέχει έναν 12ψήφιο κωδικό, τον λεγόμενο κωδικό επείγοντος (Dringlichkeitscode).

Για να τον αποκτήσετε, μπορείτε να ενημερώσετε τον γιατρό σας ότι πρέπει να επισκεφθείτε γρήγορα έναν ειδικό και αυτός μπορεί να προσθέσει τον αριθμό στο παραπεμπτικό σας.

Στη συνέχεια, οι ασθενείς μπορούν να καλέσουν την ιατρική τηλεφωνική γραμμή εφημερίας 116 117.

Το προσωπικό της γραμμής βοήθειας θα σας ζητήσει τον κωδικό αυτό κατά την κλήση.

Ο σύμβουλος οφείλει να σας κλείσει ραντεβού εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων. Οι ασθενείς δεν μπορούν να ορίσουν γιατρό της προτίμησής τους, αλλά θα πρέπει να τους δοθεί πρόσβαση σε εξειδικευμένο γιατρό κοντά στην κατοικία τους.

Εάν δεν μπορεί να σας δοθεί ραντεβού εντός του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, θα σας παρέχει ραντεβού για περίθαλψη εξωτερικού ασθενή σε νοσοκομείο, αναφέρει το Γερμανικό Κέντρο Συμβουλών Καταναλωτών

Γερμανία: Πώς να κλείσετε γρηγορότερα ραντεβού με εξειδικευμένο γιατρό
Ραντεβού με γιατρό στη Γερμανία | By winnond

Πότε αλλιώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αριθμό 116 117 στη Γερμανία;

Αξίζει επίσης να χρησιμοποιήσετε τον αριθμό ιατρικής εφημερίας 116 117 για άλλα θέματα υγείας.

Για παράδειγμα, εάν αναζητάτε έναν γενικό γιατρό – ή ακόμη και έναν ειδικό γιατρό χωρίς επείγουσα ανάγκη – η τηλεφωνική γραμμή, η οποία είναι διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, μπορεί να σας βοηθήσει.

Το προσωπικό εκεί μπορεί να κανονίσει ραντεβού με γιατρό κοντά σας. Και πάλι, η τηλεφωνική γραμμή δεν μπορεί να σας δώσει προτιμώμενα ραντεβού με συγκεκριμένους γιατρούς, αλλά θα σας εμφανίσει ελεύθερα ραντεβού με γιατρούς στην περιοχή σας.

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τον ιστότοπο για να αναζητήσετε ραντεβού online. Η υπηρεσία διαθέτει επίσης μια εφαρμογή που μπορείτε να κατεβάσετε στο smartphone σας για εύκολη πρόσβαση.

Οι πολίτες στη Γερμανία έχουν επίσης το δικαίωμα να επικοινωνήσουν με τον πάροχο ασφάλισης υγείας τους για βοήθεια στην αναζήτηση γιατρού ή ειδικού.

Όπως αναφέρει το Κέντρο Συμβουλών Καταναλωτών, οι άνθρωποι στη Γερμανία μπορούν να καλούν το 116 117 (το οποίο είναι επίσης δωρεάν για κινητά τηλέφωνα) για ασθένειες που δεν είναι απειλητικές για τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερινών ωρών, των Σαββατοκύριακων και των αργιών.

Η υπηρεσία οργανώνεται από τους Συλλόγους Ιατρών Νοσοκομειακών Ασφαλίσεων (Kassenärztliche Vereinigungen).

Το προσωπικό μπορεί να σας παραπέμψει σε ειδικά ιατρεία εφημερίας σε περίπτωση μη επείγουσας ασθένειας.

Τα άτομα με προβλήματα ακοής και ομιλίας μπορούν να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία ηλεκτρονικά, να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή ή να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία χρησιμοποιώντας ένα έντυπο φαξ.

Η υπηρεσία ιατρικής εφημερίας παρέχει πρόσβαση σε θεραπεία τόσο για τους νόμιμους όσο και για τους ιδιώτες ασθενείς.

Το κόστος της θεραπείας καλύπτεται από τους νόμιμους και τους ιδιωτικούς οργανισμούς ασφάλισης υγείας (ανάλογα με το συμβόλαιο και τις παρακρατήσεις).

Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το 116 117 είναι η ιατρική υπηρεσία μη επείγουσας ανάγκης και ο κεντρικός εθνικός αριθμός για να κλείσετε ραντεβού με γιατρό.

Σε περίπτωση επείγοντος ιατρικού περιστατικού και απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων, καλέστε αντ’ αυτού το 112 στη Γερμανία.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.