Περισσότερα χρήματα: Τα Discounter στη Γερμανία αυξάνουν τον μισθό

Αυτή τη στιγμή, οι τιμές αυξάνονται σχεδόν σε κάθε τομέα της ζωής – τα λεγόμενα Discounter αντιδρούν σε αυτό και θέλουν να πληρώνουν τους υπαλλήλους τους περισσότερα χρήματα. Θα πρέπει όλοι οι εργοδότες να το κάνουν αυτό; Διαβάστε τα πάντα για τη νέα αλλαγή εδώ.

“Οι συνάδελφοί μας καταβάλλουν καθημερινά προσπάθειες άνω του μέσου όρου και είναι βασικό μέλημά μας να ανταμείβονται επίσης άνω του μέσου όρου και δίκαια”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Lidl στη Γερμανία, Christian Härtnagel. Το Lidl ακολουθεί έτσι το παράδειγμα του ανταγωνιστή Aldi.

Τα Discounter στη Γερμανία αυξάνουν τον μισθό

Έτσι, ο κατώτατος μισθός στις δύο μεγαλύτερες εκπτωτικές επιχειρήσεις της Γερμανίας θα συνεχίσει να είναι σημαντικά υψηλότερος από τον νόμιμο κατώτατο μισθό, ο οποίος αυξήθηκε στα 10,45 ευρώ μόλις τον Ιούλιο του 2022.

Επίδομα τέκνων: Ποιοι θα λάβουν τα βοηθήματα στη Γερμανία;

Το Aldi ανακοίνωσε ήδη τον Απρίλιο ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό για τους εργαζόμενους στη Γερμανία από 12,50 σε 14 ευρώ από τον Ιούνιο. Η αλυσίδα λιανικής αντιδρούσε στο τρέχον κύμα αυξήσεων των τιμών, όπως ανακοίνωσε η Aldi Süd.

“Τα πάντα γίνονται πιο ακριβά αυτή τη στιγμή, και φυσικά αυτό έχει αντίκτυπο και στους εργαζόμενους”

Η αδελφή εταιρεία Aldi Nord αυξάνει επίσης τον κατώτατο μισθό σταδιακά, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Έτσι, ο κατώτατος μισθός στο Aldi θα συνεχίσει να είναι σημαντικά υψηλότερος από τον νόμιμο κατώτατο μισθό, ο οποίος δεν θα αυξηθεί στα 10,45 ευρώ μέχρι τον Ιούλιο του 2022. Το Lidl αυξάνει τώρα και τον κατώτατο μισθό για τους υπαλλήλους του στη Γερμανία από 12,50 σε 14 ευρώ από τον Ιούνιο.

Πρέπει να αυξηθούν γενικά οι μισθοί στη Γερμανία;

Πολλοί Γερμανοί συμφωνούν: σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς είναι απαραίτητες για να αμβλυνθεί η άνοδος των τιμών. Σε ορισμένους τομείς, οι αυξήσεις των μισθών δεν είναι απίθανες, επειδή έρχονται συλλογικές διαπραγματεύσεις.

“Δεν υπάρχει υπερβολική αύξηση των μισθών στις μισθολογικές ρυθμίσεις μέχρι στιγμής”, δήλωσε ο Achim Truger από το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Διοικητικού Συμβουλίου.

Γιατί τα καταστήματα στη Γερμανία είναι κλειστά τις Κυριακές;

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία, όπως και στη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της, αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω της κρίσης της πανδημίας, και μάλιστα πολύ περισσότερο από ό,τι γενικά αναμενόταν. Τώρα προστέθηκε και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι αυτή η τάση θα παγιωθεί – για παράδειγμα, ότι οι μισθοί θα αυξηθούν επίσης σημαντικά ως αντίδραση.

Η ΕΚΤ βλέπει επίσης ένα τέτοιο σπιράλ, το λεγόμενο “σπιράλ μισθών-τιμών”, ως αυξανόμενο κίνδυνο – ιδίως από τη στιγμή που οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν ταυτόχρονα αυξηθεί αισθητά.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης