Γερμανία: Πώς να πάρετε πίσω τα χρήματά σας από το γυμναστήριο;

Τα γυμναστήρια που αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω της πανδημίας στη Γερμανία πρέπει να επιστρέψουν τις συνδρομές των μελών τους για την περίοδο αυτή.

Αυτό αποφασίστηκε τώρα από το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο. Διαβάστε εδώ αν και πώς μπορείτε να πάρετε πίσω τα λεφτά σας.

Εάν ένα γυμναστήριο έπρεπε να κλείσει για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία, πρέπει να επιστρέψει στα μέλη του τα τέλη για την περίοδο αυτή. Αυτό αποφασίστηκε από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο (BGH) (υπόθεση αριθ. XII ZR 64/21).

Ο λόγος είναι ότι ο σκοπός της σύμβασης ενός γυμναστηρίου είναι η τακτική άσκηση. Εάν ο φορέας εκμετάλλευσης δεν μπορεί πλέον να παρέχει πρόσβαση, ο σκοπός της σύμβασης δεν μπορεί να επιτευχθεί. Αυτή η οφειλόμενη απόδοση δεν μπόρεσε να αναπληρωθεί λόγω της παρέλευσης του χρόνου.

Παράνομη ανανέωση συμβάσεων σε γυμναστήρια στη Γερμανία

Πολλά γυμναστήρια απλώς παρέτειναν τα συμβόλαια των πελατών τους για την περίοδο του κλεισίματος. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο, αυτό δεν είναι νόμιμο, καθώς η σύμβαση δεν μπορεί να παραταθεί λόγω “διατάραξης της βάσης της σύμβασης”. Η δυνατότητα παύσης της σύμβασης πρέπει να συμφωνηθεί ατομικά, δηλαδή κάθε μέλος πρέπει να το ζητήσει μόνο του.

griechische anwälte münchen

Ο βασικός κανόνας είναι ότι κανένα αντάλλαγμα δεν πρέπει να παρέχεται χωρίς απόδοση υπηρεσίας. Αυτό σημαίνει ότι αν τα γυμναστήρια δεν ανοίξουν και, συνεπώς, δεν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, η αξίωση πληρωμής επίσης παραγράφεται.

Δικαίωμα επιστροφής χρημάτων από γερμανικά γυμναστήρια

Τα γυμναστήρια έγιναν δημιουργικά όταν επρόκειτο να αποτρέψουν την επιστροφή χρημάτων. Ορισμένα διένειμαν κουπόνια, ώστε να μην χρειαστεί να επιστρέψουν χρήματα.

Ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο (BGH) κατέστησε σαφές στην απόφασή του ότι υπάρχει δικαίωμα επιστροφής των υπερχρεωμένων τελών.

Από τις 20.05.2020, τα γυμναστήρια έχουν επίσης τη δυνατότητα να εκδίδουν κουπόνια αντί της επιστροφής της συνδρομής μέλους.

Ωστόσο, η δυνατότητα αυτή έχει περιοριστεί χρονικά σύμφωνα με το άρθρο 240 § 5 παρ. 5 αριθ. 2 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα (EGBGB). Εάν το κουπόνι δεν έχει εξαργυρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, μπορείτε να ζητήσετε την επιστροφή της αξίας του.

Συνεπώς, τα χρήματα για τις περιόδους κλεισίματος μπορούν επίσης να ζητηθούν για ένα εκδοθέν κουπόνι, εάν αυτό δεν έχει εξαργυρωθεί.
Πώς να διεκδικήσετε την επιστροφή των χρημάτων σας

Για να ζητήσετε την επιστροφή των υπερχρεωμένων τελών γυμναστικής, πρέπει να απευθυνθείτε γραπτώς στο εν λόγω γυμναστήριο. Απλά στείλτε τους μια επιστολή με τον αριθμό μέλους σας και την περίοδο που επηρεάζεται.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης