Ποιος θα λάβει την επιδότηση θέρμανσης στη Γερμανία;

Newsroom

Ποιος θα λάβει την επιδότηση θέρμανσης στη Γερμανία

Οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου εκτοξεύονται στα ύψη. Για την ελάφρυνση των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα, η γερμανική βουλή ψήφισε μια επιδότηση του κόστους θέρμανσης.

Προκειμένου να ανακουφιστούν τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα από το κόστος θέρμανσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει εδώ και καιρό ένα επίδομα θέρμανσης. Αυτό έχει πλέον τροποποιηθεί και εγκριθεί από την Bundestag στα μέσα Μαρτίου. Εξηγούμε ποιος επωφελείται από αυτό και τι πρέπει να γίνει τώρα.

Πόσο είναι το επίδομα θέρμανσης στη Γερμανία;

Ένα νοικοκυριό αποτελούμενο από ένα άτομο θα λάβει εφάπαξ επίδομα ύψους 270 ευρώ. Εάν δύο άτομα ζουν μαζί σε ένα διαμέρισμα, θα λάβουν 350 ευρώ. Για κάθε επιπλέον άτομο, προστίθενται 70 ευρώ.

Αρχικά, η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει 135 ευρώ, αλλά στα μέσα Μαρτίου διπλασίασε το ποσό λόγω της νέας απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας. Οι σπουδαστές και τα άτομα που πρόκειται να ξεκινήσουν μια κάποια εκπαίδευση θα λάβουν εφάπαξ 230 ευρώ. Το ποσό θα καταβληθεί μία φορά.

Ποιος θα λάβει το επίδομα θέρμανσης στη Γερμανία;

Αφενός, τα άτομα που λαμβάνουν επίδομα στέγασης πρόκειται να λάβουν το επίδομα θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι αυτό απευθύνεται σε άτομα που έχουν χαμηλό εισόδημα και ως εκ τούτου λαμβάνουν επιδότηση για ενοίκιο ή για ένα διαμέρισμα που χρησιμοποιούν οι ίδιοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Μέτρα ανακούφισης στη Γερμανία

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα άτομα να έχουν λάβει επίδομα στέγασης για τουλάχιστον έναν μήνα κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022.

Οι συνταξιούχοι θα λάβουν επίσης επιδότηση εφόσον λαμβάνουν επίδομα στέγασης. Οι δικαιούχοι Hartz IV δεν θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης επειδή δεν λαμβάνουν επίδομα στέγασης.

Τι ισχύει για τους φοιτητές και τους ειδικευόμενους στη Γερμανία;

Οι φοιτητές, αλλά και οι σπουδαστές που λαμβάνουν Bafög, θα λάβουν το επίδομα δαπανών θέρμανσης. Το σημαντικό είναι ότι δεν πρέπει να ζουν πλέον με τους γονείς τους. Επιπλέον, οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι που λαμβάνουν το Aufstiegs-Bafög – που ονομάζεται επίσης Meister-Bafög – επωφελούνται από το επίδομα.

Οι εκπαιδευόμενοι που λαμβάνουν εκπαιδευτική βοήθεια ή εκπαιδευτικό επίδομα πρόκειται επίσης να λάβουν τα χρήματα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Κατασκευών, συνολικά περίπου 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι πρόκειται να επωφεληθούν από την ανακούφιση.

Πώς μπορώ να υποβάλω αίτηση για επίδομα θέρμανσης στη Γερμανία;

Δεν είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόκειται να μεταφέρει τα χρήματα αυτόματα στο λογαριασμό των δικαιούχων του επιδόματος στέγασης.

Σε αντίθεση με ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, τα άτομα που λαμβάνουν Bafög ή βοήθεια για κατάρτιση δεν χρειάζεται να υποβάλουν πρόσθετη αίτηση για την επιδότηση.

Δεν απαιτείται απόδειξη των δαπανών θέρμανσης ή του ενοικίου. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2022. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει να καταβάλει την επιδότηση το καλοκαίρι.

Υπάρχει κριτική για την επιδότηση των δαπανών θέρμανσης;

Πολύ αργή, πολύ λίγη και, επιπλέον, η ομάδα εκείνων που πρόκειται να λάβουν την επιδότηση είναι πολύ μικρή – επικρίνει η αντιπολίτευση.

Η Anne König, βουλευτής του CDU, θεωρεί την επιδότηση “στην καλύτερη περίπτωση μια δράση πρώτης βοήθειας για λίγους”. Η Ομοσπονδιακή Ένωση Κέντρων Καταναλωτών απαιτεί επίσης ένα σημαντικά υψηλότερο ποσό.

Από την άλλη πλευρά, ο υφυπουργός στο Υπουργείο Κατασκευών, Cansel Kiziltepe του SPD, θεωρεί την επιδότηση ως ένα σημαντικό σημάδι κοινωνικής δικαιοσύνης.

Είπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στηρίζει ειδικά τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 380 εκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση θέρμανσης.

Επίδομα θέρμανσης στη Γερμανία
Ποιος θα λάβει την επιδότηση θέρμανσης στη Γερμανία

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης