Covid-Μέτρα: Τι ισχύει στο επίπεδο συναγερμού στη Βάδη-Βυρτεμβέργη

Η Βάδη-Βυρτεμβέργη απειλείται με αυστηροποίηση μέτρων: Τι ισχύει στο επίπεδο συναγερμού

Το επίπεδο συναγερμού ισχύει στη Βάδη-Βυρτεμβέργη από τις 3 Νοεμβρίου. Είναι το δεύτερο επίπεδο – μετά το βασικό επίπεδο – στην αξιολόγηση των περιορισμών κατά την πανδημία για τους ανεμβολίαστους. Ακολουθεί το τρίτο και υψηλότερο επίπεδο, το επίπεδο συναγερμού.

Δεδομένων των σημερινών εξελίξεων, πολιτικοί και ιατροί εμπειρογνώμονες υποθέτουν ότι το επίπεδο συναγερμού θα ενεργοποιηθεί σύντομα στα νοτιοδυτικά. Αυτό συμβαίνει ήδη από την Παρασκευή στην περιοχή του Biberach.

Μάθετε εδώ ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους ανθρώπους -ιδιαίτερα για τους ανεμβολίαστους- στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Ποιο είναι το επίπεδο συναγερμού στη Βάδη-Βυρτεμβέργη;

Με αυτό το τελευταίο στάδιο κλιμάκωσης του κανονισμού κορωνοϊού που βρίσκεται σε ισχύ, η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει την υπερφόρτωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ο καθοριστικός παράγοντας είναι η πληρότητα των κλινών εντατικής θεραπείας με ασθενείς με Covid και ο αριθμός των μολυσμένων από κορωνοϊό ατόμων ανά 100.000 κατοίκους που εισάγονται σε ένα νοσοκομείο εντός μιας εβδομάδας.

Εάν η πληρότητα των κλινών εντατικής θεραπείας αυξηθεί πάνω από 390 ή η λεγόμενη συχνότητα νοσηλείας αυξηθεί πάνω από την τιμή 12 για δύο συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες, ο κανονισμός 2G εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο από την επόμενη ημέρα.

Τα επίπεδα με μια ματιά στη Βάδη Βυρτεμβέργη

Βασικό επίπεδο: λιγότερα από 250 κρεβάτια εντατικής θεραπείας καταλαμβάνονται από ασθενείς με Covid 19 και λιγότεροι από 8 στους 100.000 κατοίκους έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο με συμπτώματα εντός επτά ημερών – η λεγόμενη συχνότητα νοσηλείας. Μέχρι τότε, ισχύουν οι προηγούμενοι ισχύοντες κανόνες 3G.

Επίπεδο προειδοποίησης: από συχνότητα νοσηλείας τουλάχιστον 8 σε πέντε διαδοχικές εργάσιμες ημέρες ή τιμές άνω των 250 σε δύο διαδοχικές εργάσιμες ημέρες.

Στα μη εμβολιασμένα άτομα επιτρέπεται η πρόσβαση σε ορισμένους δημόσιους χώρους μόνο με μοριακό τεστ. Επιπλέον, τα ανεμβολίαστα άτομα επιτρέπεται να συναντηθούν μόνο με το δικό τους νοικοκυριό και πέντε άλλα άτομα.

Επίπεδο συναγερμού: 390 ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας που έφθασαν ή υπερέβησαν το όριο για δύο συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες ή επίπτωση νοσηλείας στο 12 ή πάνω από το 12 για πέντε συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες. Τότε ο κανόνας 2G ισχύει για το κοινό.

Σε αυτή την περίπτωση, τα μη εμβολιασμένα άτομα μπορούν να συναντηθούν μόνο με το δικό τους νοικοκυριό και ένα ακόμη άτομο. Τα εμβολιασμένα άτομα δεν υπολογίζονται.

Πότε θα εκδοθεί ο συναγερμός στη Βάδη-Βυρτεμβέργη;

Αυτό θα μπορούσε να γίνει την επόμενη εβδομάδα, εάν ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 που εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας συνεχίσει να αυξάνεται. Πρόσφατα, ο αριθμός των ασθενών εντατικής θεραπείας στα νοτιοδυτικά αυξήθηκε απότομα.

Επί του παρόντος, υπάρχουν πάνω από 350 ασθενείς με COVID-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοτιοδυτικά της χώρας. Το όριο για την κήρυξη επιπέδου συναγερμού είναι 390 για δύο συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες.

Το Υπουργείο Υγείας ανέμενε τελευταία ότι αυτό το τελικό επίπεδο κλιμάκωσης θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ στα μέσα Νοεμβρίου.

Τι περιμένει τους ανθρώπους στα νοτιοδυτικά;

Ήδη τώρα, στο επίπεδο προειδοποίησης, υπάρχει περιορισμός επαφής για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν αναρρώσει. Επί του παρόντος, ένα νοικοκυριό μπορεί να συναντηθεί με το πολύ 5 άτομα.

Εξαιρούνται τα εμβολιασμένα και αναρρωμένα άτομα, καθώς και τα άτομα ηλικίας έως και 17 ετών και τα άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι σήμερα το πολύ 5 ανεμβολίαστα άτομα μπορούν να παρευρεθούν σε ένα πάρτι γενεθλίων ή σε έναν γάμο.

Στο στάδιο του συναγερμού, αυτό θα αυστηροποιηθεί και πάλι. Στη συνέχεια, το πολύ ένα άτομο επιτρέπεται να παρευρίσκεται σε τέτοιες ιδιωτικές γιορτές. Για παράδειγμα, εάν και οι δύο γονείς μιας οικογένειας είναι ανεμβολίαστοι, μόνο ο πατέρας ή η μητέρα μπορούν να συμμετάσχουν σε μια εκδήλωση.

Τι αντίκτυπο θα έχει το επίπεδο συναγερμού στη δημόσια ζωή;

Ενώ προηγουμένως ήταν ακόμη δυνατή η συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις με αρνητικό τεστ – εν μέρει ένα γρήγορο τεστ ή ένα τεστ PCR – αυτό θα περιοριστεί τώρα μαζικά. Σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής, η πρόσβαση θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένα και αναρρωμένα άτομα σε επίπεδο συναγερμού.

Αυτό που ισχύει ήδη στις ντισκοτέκ θα επεκταθεί σημαντικά και πάλι στο στάδιο της προειδοποίησης. Ο κανόνας 2G θα εφαρμοστεί τότε σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής.

Εκδηλώσεις όπως θεατρικές παραστάσεις, όπερες, φεστιβάλ πόλεων ή εταιρικά πάρτι μπορούν να παρακολουθούνται μόνο από εμβολιασμένα ή αναρρωμένα άτομα – ανεξάρτητα από το αν η εκδήλωση πραγματοποιείται σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο.

Το ίδιο ισχύει και για επισκέψεις σε πολιτιστικά ιδρύματα (μουσεία, βιβλιοθήκες ή μνημεία), εξωσχολικές εκπαιδευτικές δυνατότητες (κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων, μουσικές σχολές, καλλιτεχνικές σχολές και σχολές τέχνης για νέους) και εμπορικές εκθέσεις.

Ακόμα και στις εταιρικές καντίνες και καφετέριες, δεν επιτρέπεται πλέον η είσοδος εξωτερικών επισκεπτών χωρίς πιστοποιητικό σύμφωνα με τον κανόνα 2G. Μια γρήγορη βόλτα στο λούνα παρκ, στην πισίνα ή στη σάουνα δεν είναι πλέον δυνατή χωρίς 2G.

Μια μικρή εξαίρεση ισχύει για τα εστιατόρια και τους χώρους ψυχαγωγίας. Εδώ, οι κανόνες από τις 28.10.2021 επιτρέπουν σε μη εμβολιασμένα άτομα να επισκέπτονται τον εξωτερικό χώρο ενός εστιατορίου με αρνητικό τεστ PCR. Ο εσωτερικός χώρος προορίζεται για τους εμβολιασμένους και τους αναρρώσαντες.

Οι αθλητικές δραστηριότητες περιορίζονται επίσης μαζικά σε επίπεδο συναγερμού. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν αναρρώσει ως αθλητές μπορούν και δεν μπορούν πλέον να συμμετέχουν σε προσφορές που πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους. Τα μη εμβολιασμένα άτομα χρειάζονται αρνητικό τεστ PCR για να συμμετάσχουν σε εξωτερικούς χώρους.

Εδώ υπάρχει εξαίρεση για τα υπαίθρια αθλήματα για “μη εμβολιασμένα άτομα που απασχολούνται σε σωματείο (π.χ. γυμναστές, φροντιστές)”, όπως αναφέρεται σε αναπροσαρμογή του διατάγματος.

Ανεξάρτητα από το αν τα άτομα αυτά εργάζονται με πλήρες ωράριο ή σε εθελοντική βάση, “αρκεί και γι’ αυτά ένα πιστοποιητικό καθημερινού τεστ αντιγόνων” στο επίπεδο συναγερμού.

Σύσφιξη και στον τομέα του λιανικού εμπορίου

Τόσο το βασικό επίπεδο όσο και το επίπεδο συναγερμού δεν επιβάλλουν περιορισμούς στον τομέα του λιανικού εμπορίου. Ωστόσο, εάν τεθεί σε ισχύ το επίπεδο συναγερμού, οι πελάτες πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικό σύμφωνα με τον κανονισμό 3G για να επισκεφθούν τα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Εάν προσφέρεται από τον έμπορο λιανικής πώλησης, μπορεί επίσης να γίνει ένα rapid τεστ επί τόπου υπό επίβλεψη.

Ωστόσο, ισχύει μόνο για την επίσκεψη του εμπόρου λιανικής πώλησης που προσφέρει το τεστ. Έτσι, αν κάποιος κάνει ένα γρήγορο τεστ σε ένα βιβλιοπωλείο, αυτό δεν ισχύει για το διπλανό κατάστημα μόδας ή αθλητικών ειδών.

Τα καταστήματα που παρέχουν βασικές υπηρεσίες, οι υπαίθριες αγορές και οι υπηρεσίες παραλαβής και παράδοσης εξαιρούνται από την υποχρέωση τεστ.

Οι λεγόμενες υπηρεσίες που σχετίζονται με το σώμα, όπως η επίσκεψη στο κομμωτήριο, εμπίπτουν στο πλαίσιο του 3G και είναι εφικτές μόνο με αρνητικό τεστ PCR.

Τι σημαίνει αυτό για τις χριστουγεννιάτικες αγορές;

Αυτό σημαίνει ότι ο κανόνας 2G ισχύει και στις αγορές που ανακοινώθηκαν σε πολλές πόλεις και φέτος. Όποιος θέλει ένα Bratwurst ή ζεστό κρασί σε έναν πάγκο με τρόφιμα χρειάζεται απόδειξη εμβολιασμού ή ανάρρωσης. Αυτό δεν θα πρέπει να είναι απαραίτητο για την καθαρή πώληση αγαθών, όπως τα χειροτεχνήματα.

Δείτε επίσης: Τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτά στη Βάδη-Βυρτεμβέργη

Τομείς όπου δεν προβλέπονται περιορισμοί

Εκτός από όλους τους τομείς στους οποίους θα επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους, υπάρχουν και τομείς στους οποίους οι κανόνες δεν θα αυστηροποιηθούν. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι κανόνες δεν θα αλλάξουν: εδώ, η ήδη υποχρεωτική απαίτηση για μάσκα και η απαίτηση απόστασης θα εξακολουθήσουν να ισχύουν. Δεν υπάρχει απειλή περαιτέρω σύσφιξης σε αυτόν τον τομέα στο επίπεδο συναγερμού.

Η παρακολούθηση θρησκευτικών εκδηλώσεων θα συνεχίσει επίσης να είναι δυνατή. Το διάταγμα δεν προβλέπει περιορισμούς εδώ. Ωστόσο, οι εκκλησίες θέτουν τους δικούς τους κανόνες για την παρακολούθηση θρησκευτικών τελετών και κηδειών, οι οποίοι μπορεί να αποκλίνουν από τους κανονισμούς του κρατιδίου.

Προς το παρόν, δεν είναι ακόμη γνωστό ποιοι θα είναι οι κανονισμοί αυτοί. Η επισκοπή Ρότενμπουργκ-Στουτγάρδης δήλωσε σε απάντηση σε σχετικό ερώτημα, ότι αναμένει να εκδώσει δήλωση μέχρι το τέλος της εβδομάδας σχετικά με το πώς θα ρυθμιστεί η παρακολούθηση των εκκλησιαστικών λειτουργιών στο επίπεδο συναγερμού.

Η Προτεσταντική Περιφερειακή Εκκλησία της Βυρτεμβέργης ενημερώνει ότι οι εκκλησιαστικές λειτουργίες θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται χωρίς τη ρύθμιση 3G και 2G.

Λέει ότι πρόκειται για μια δοκιμασμένη και δοκιμασμένη ιδέα, όπου οι επισκέπτες φορούν μάσκες καθ’ όλη τη διάρκεια, κάθονται σε απόσταση και οι χώροι της εκκλησίας αερίζονται και οι επιφάνειες καθαρίζονται.

Λόγω της απότομης αύξησης του αριθμού των συμμετεχόντων, θα υπάρξουν σίγουρα και πάλι περισσότερες λειτουργίες σε εξωτερικούς χώρους.

Επιπλέον, υπάρχουν σκέψεις για την πραγματοποίηση περισσότερων λειτουργιών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, οι οποίες προγραμματίζονται ως εκδηλώσεις σύμφωνα με του κανόνες 3G ή 2G, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών.

Ωστόσο, όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με αυτό, λέει ο Jan Hermann, επικεφαλής του Προτεσταντικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη συμβουλευτική των εκκλησιαστικών κοινοτήτων στην Προτεσταντική Περιφερειακή Εκκλησία.

Ποιοι επηρεάζονται;

Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στα νοτιοδυτικά ήταν πρόσφατα περίπου 65%. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Βάδης-Βυρτεμβέργης εξακολουθεί να μην έχει πλήρη εμβολιαστική προστασία.

Για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, δεν υπάρχει ακόμη εγκεκριμένο εμβόλιο στην ΕΕ. Μεταξύ των άνω των 12 ετών, το ποσοστό εμβολιασμού είναι ήδη περίπου 74%.

Και πότε θα τελειώσουν και πάλι οι αυστηρότεροι κανόνες;

Για να τερματιστούν τα αυστηρότερα μέτρα, οι τιμές των ορίων πρέπει να πέσουν για πέντε συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες. Μετά το επίπεδο συναγερμού, οι κανόνες του επιπέδου προειδοποίησης θα ισχύουν και πάλι.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.