Τι αποφάσισε δικαστήριο: Μπορείτε να πιάσετε κινητό ενώ οδηγείτε;

Newsroom

Γερμανία: Τι αποφάσισε δικαστήριο: Μπορείτε να πιάσετε κινητό ενώ οδηγείτε;

Ένα τηλέφωνο στο αυτί – αυτό είναι φυσικά ταμπού κατά την οδήγηση. Τι ισχύει όμως αν απλώς πιάσετε το κινητό σας τηλέφωνο κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης; Υπάρχει σχετική απόφαση…

Ισχύουν αυστηροί κανόνες για την ομιλία στο τηλέφωνο μέσα στο αυτοκίνητο. Τι ισχύει όμως αν σηκώνετε το κινητό τηλέφωνο μόνο για να το βάλετε κάπου αλλού;

Αυτό αποφάσισε το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Καρλσρούης (OLG). (Αναφορά: 1 ORbs 33 Ss 151/23)

Η συγκεκριμένη υπόθεση…

Στην εν λόγω υπόθεση, ένας οδηγός αυτοκινήτου είχε κρατήσει ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι του ενώ οδηγούσε και έκανε μια κλήση μέσω του συστήματος hands-free.

Ενώ το έκανε αυτό, έγινε αντιληπτός από την αστυνομία.

Στον άνδρα επιβλήθηκε πρόστιμο για τη λεγόμενη παράβαση του κινητού τηλεφώνου. Ο οδηγός αρνήθηκε την κατηγορία.

Εξήγησε ότι είχε απλώς αφήσει το κινητό τηλέφωνο κάτω για να είναι πιο ασφαλής.

Ο οδηγός δεν είχε επιτυχία ενώπιον του περιφερειακού δικαστηρίου.

Το AG έκρινε ότι οι κινήσεις του στόματος του οδηγού σε σχέση με τη συσκευή που κρατούσε στο χέρι του ήταν επαρκής απόδειξη για παράβαση του κανονισμού περί κινητών τηλεφώνων.

Το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 250 ευρώ στον οδηγό. Στη συνέχεια άσκησε έφεση επί νομικών ζητημάτων.

Η απόφαση του ανώτερου περιφερειακού δικαστηρίου της Καρλσρούης

Το OLG Καρλσρούης ανέτρεψε την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου και έκρινε ότι το απλό κράτημα του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια συνομιλίας μέσω συσκευής Bluetooth hands-free δεν συνιστά παράβαση του νόμου περί κινητών τηλεφώνων.

Οι δικαστές υποστήριξαν ότι απαγορεύεται μόνο η πραγματική χρήση της συσκευής κατά την οδήγηση.

Το απλό κράτημα του κινητού τηλεφώνου δεν εμπίπτει σε αυτό.

Η σημασία της απόφασης

Έτσι, οι δικαστές ξεκαθάρισαν: Το απλό κράτημα του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης δεν αρκεί για να στοιχειοθετήσει παράβαση της απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων στο τιμόνι.

Αντίθετα, πρέπει να αποδειχθεί ένας συγκεκριμένος συνδυασμός κράτησης και χρήσης.

Τι συμβαίνει τώρα

Ωστόσο, ο οδηγός δεν έχει απαλλαγεί ακόμη εντελώς από την ευθύνη. Η OLG παρέπεμψε την υπόθεση πίσω στο περιφερειακό δικαστήριο για να εξετάσει αν ο οδηγός ήθελε πραγματικά μόνο να πιάσει το κινητό του τηλέφωνο.

Παρεμπιπτόντως, υπήρχε ήδη σύνδεση χρήσης, εάν το κράτημα του κινητού τηλεφώνου αποσκοπούσε στη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης της συνομιλίας μέσω του συστήματος hands-free.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης