Φ.Α: Δήμοι στη Βαυαρία θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα

Λόγω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Όχι μόνο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πρέπει να εξοικονομούν – όλες οι δημόσιες αρχές πρέπει επίσης να εξοικονομούν.

Οι πόλεις της Βαυαρίας εξετάζουν πού μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

Πιο κρύες πισίνες, απενεργοποιημένα φανάρια και επανενεργοποίηση παλαιών καυστήρων πετρελαίου. Οι πόλεις και οι δήμοι της Βαυαρίας σχεδιάζουν μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της επικείμενης έλλειψης φυσικού αερίου τον προσεχή χειμώνα.

Αρκετοί δήμοι έχουν ήδη υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στα κτίρια ή στους δρόμους.

Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλες πόλεις. Μια επισκόπηση των σχεδίων σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις του κρατιδίου της Βαυαρίας:

Το Μόναχο βασίζεται στον άνθρακα και το πετρέλαιο

Στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, η τρέχουσα κρίση οδήγησε στη μείωση της ελάχιστης θερμοκρασίας στις εξωτερικές πισίνες και στις πισίνες των κλειστών κολυμβητηρίων, προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια.

Επιπλέον, αναβλήθηκε η μετατροπή του βόρειου σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας σε λειτουργία με φυσικό αέριο. Η μονάδα άνθρακα εκεί πρόκειται να συνεχίσει να λειτουργεί με λιθάνθρακα προς το παρόν και ενδεχομένως να επεκτείνει την παραγωγή.

“Το μπλοκ είναι πολύ αποδοτικό και μπορεί να παράγει περισσότερη θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια”, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου Gesine Beste.

Σε άλλους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, η δημόσια επιχείρηση του Μονάχου θα επαναλειτουργήσει τώρα δύο καυστήρες πετρελαίου που είχαν ήδη κλείσει.

“Τα αποθέματα πετρελαίου γι’ αυτό το σκοπό δημιουργούνται επί του παρόντος”, εξήγησε η Beste. Η πρωτεύουσα παρακολουθεί στενά τις τρέχουσες εξελίξεις, ώστε να είναι σε θέση να δράσει γρήγορα με περαιτέρω μέτρα στο μέλλον.

Η περιβαλλοντική υπηρεσία επεσήμανε ότι η κατανάλωση θερμότητας στα κτίρια της πόλης είχε ήδη μειωθεί κατά 29% στο παρελθόν μέσω διαρθρωτικών, τεχνικών και λειτουργικών μέτρων.

Ο φωτισμός των οδών έχει επίσης βελτιστοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Πέρυσι ξεκίνησε η μετατροπή των λαμπτήρων σε λαμπτήρες τεχνολογίας LED για εξοικονόμηση ενέργειας.

Η Νυρεμβέργη στέλνει υπαλλήλους σε τηλεργασία

Στη μητρόπολη της Φραγκονίας, ανατέθηκε στη Δημοτική Διαχείριση Ενέργειας να καταρτίσει έναν κατάλογο μέτρων εξοικονόμησης. “Το δημοτικό συμβούλιο θα ασχοληθεί με πιθανά μέτρα στο εγγύς μέλλον”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Andreas Franke. Ωστόσο, ο κατάλογος δεν είναι ακόμη έτοιμος.

Πιθανά μέτρα περιλαμβάνουν τον περιορισμό του φωτισμού των ιστορικών κτιρίων, τη μείωση του φωτισμού των δρόμων ή τον περιορισμό της κατανάλωσης ζεστού νερού.

Μια άλλη προσέγγιση στη Νυρεμβέργη είναι να αφήσει τους υπαλλήλους να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι στο μέλλον, προκειμένου να εξοικονομήσει κόστος χώρου. “Μια συνιστώσα θα είναι σίγουρα η εντατική προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας στη διοίκηση της πόλης”, δήλωσε ο Franke. Μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, τα έργα θα πρέπει να υλοποιηθούν γρήγορα.

Ως πρώτο βήμα, η πόλη θα κλείσει τρία από τα τέσσερα κλειστά κολυμβητήρια από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι ώρες λειτουργίας των εξωτερικών πισινών θα παραταθούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το κλείσιμο της πισίνας θα χρησιμοποιηθεί επίσης για εργασίες συντήρησης.

Το Augsburg εξοικονομεί αέριο και χρήματα

Στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Βαυαρίας, η διοίκηση έχει υπολογίσει ότι το δημοτικό κόστος ενέργειας ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι στιγμής θα μπορούσε να εκτοξευθεί κατά περίπου 80 τοις εκατό φέτος.

Η πόλη έχει πλέον αποφασίσει μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και την ανακούφιση του προϋπολογισμού. Επιπλέον, έχει συσταθεί μια ομάδα κρίσης.

Μεταξύ των μέτρων είναι ότι ο φωτισμός των προσόψεων θα καταργηθεί σε μεγάλο βαθμό. Τα σιντριβάνια θα είναι επίσης απενεργοποιημένα.

Μόνο τα τρία μνημειώδη σιντριβάνια, τα οποία αποτελούν μέρος του ιστορικού συστήματος διαχείρισης νερού του Άουγκσμπουργκ, το οποίο έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Η δημοφιλής βραδινή “φωτεινή μαγεία” στον Βοτανικό Κήπο θα περιοριστεί επίσης, με τον κήπο να φωτίζεται πλέον μόνο μέχρι τις 22.30 αντί για τα μεσάνυχτα τα Σάββατα.

Η θερμοκρασία του νερού στις εξωτερικές πισίνες του Άουγκσμπουργκ έχει μειωθεί συνολικά κατά δύο βαθμούς, και αργότερα αυτό θα ισχύσει και για τις εσωτερικές πισίνες.

Ο φωτισμός των δρόμων θα χαμηλώσει στο μέλλον. Όπως ανέφερε περαιτέρω η πόλη, επί του παρόντος διευκρινίζεται με την αστυνομία αν μπορούν επίσης να απενεργοποιηθούν τα φανάρια.

Επιπλέον, εξετάζεται ήδη το ενδεχόμενο οι αρχές να μην χρειαστεί να είναι ανοικτές ως συνήθως κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων.

Η μητροπολιτική πόλη του Άνω Παλατινάτου εφάρμοσε ήδη τα πρώτα μέτρα την 1η Απριλίου. Εκείνη την εποχή, η θερμοκρασία του νερού στις πισίνες μειώθηκε και τα διαστήματα ντους μειώθηκαν, δήλωσε η εκπρόσωπος Dagmar Obermeier-Kundel. “Οι εξωτερικές πισίνες προς το παρόν θερμαίνονται μόνο από τον ήλιο”.

Άλλα μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί περιλαμβάνουν τη μείωση της θερμοκρασίας θέρμανσης σε γραφεία και αθλητικές αίθουσες, καθώς και το κινητό ωράριο εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων.

Επιπλέον, το Ρέγκενσμπουργκ εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να απενεργοποιήσει τα φώτα κυκλοφορίας τη νύχτα και να μειώσει τον εξωτερικό φωτισμό.

Το Würzburg καταρτίζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Η πόλη της Κάτω Φραγκονίας ετοιμάζει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει μια ολόκληρη δέσμη μέτρων. Αυτές περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τη μείωση της θερμοκρασίας στα διοικητικά κτίρια ή τη συγχώνευση γραφείων.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να παρακινηθούν να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι. Σύμφωνα με ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου που εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες, οι θερμοκρασίες στις πισίνες θα μπορούσαν επίσης να μειωθούν και ο φωτισμός των δρόμων να περιοριστεί.

Το Μπάμπεργκ περιμένει

Η πόλη της Άνω Φραγκονίας επισημαίνει ότι έχει ήδη εξοικονομηθεί ενέργεια εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως μέσω της ενεργειακά αποδοτικής ανακαίνισης των δημοτικών κτιρίων. Το κλειστό κολυμβητήριο Bambados, για παράδειγμα, είναι ένα κολυμβητήριο με ιδιαίτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Επιπλέον, οι φωτεινοί σηματοδότες και τα φώτα έχουν ήδη μετατραπεί σε τεχνολογία LED. Στη συνέχεια θα εφαρμοστούν περαιτέρω βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία είναι πλέον αναγκαία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

“Προς το παρόν, η πόλη του Μπάμπεργκ δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια για την εφαρμογή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πόλης. Η περαιτέρω διαδικασία εξαρτάται από τις συνθήκες πλαισίου, οι οποίες δεν είναι ακόμη γνωστές, για παράδειγμα ποιες ποσότητες ενέργειας είναι διαθέσιμες και πότε.

Το Passau ελέγχει τις ώρες λειτουργίας και τις θερμοκρασίες

Στην Κάτω Βαυαρία, ο δήμαρχος του Passau, Jürgen Dupper, έδωσε εντολή σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες και τις θυγατρικές να προετοιμάσουν προτάσεις έως την 1η Αυγούστου.

Είπε ότι με τη σημερινή κατάσταση, ο δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς περιορισμούς τις εγκαταστάσεις του, όπως το γήπεδο πάγου, τη σάουνα ή το αναγνωστήριο στη βιβλιοθήκη.

“Για το λόγο αυτό, όλες οι περιοχές θα ελεγχθούν χωρίς περιορισμούς”, δήλωσε ο πολιτικός. Είναι πιθανό να περιοριστούν οι ώρες λειτουργίας και να μειωθούν οι θερμοκρασίες. Δεν θα υπάρξουν ταμπού, τονίζει η διοίκηση του Passau.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.