Δύσκολο να βρείτε δωρεάν τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία…

Γερμανία: Ποιος παίρνει τα χρήματα από την τράπεζα αν πεθάνετε;

Η Γερμανία είναι εδώ και καιρό διαβόητη για τις υψηλές τραπεζικές χρεώσεις της – και σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η κατάσταση χειροτερεύει…

Πρόκειται για μια κατάσταση που λίγο πολύ συμβαίνει μόνο στη Γερμανία στις μέρες μας: να περπατάτε στη βροχή μέχρι ένα ΑΤΜ που ανήκει στο υποκατάστημα της τράπεζάς σας, προκειμένου να αποκτήσετε πρόσβαση σε μετρητά χωρίς μια οφθαλμοφανή χρέωση.

Στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας που βασίζεται στα μετρητά, τα περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα χρεώνουν αν χρησιμοποιήσετε ένα μηχάνημα που λειτουργεί από άλλες τράπεζες – και τα τέλη μπορεί να φτάσουν τα 6 ευρώ για μία μόνο ανάληψη.

Σε άλλα σενάρια, από την παραγγελία αντικατάστασης χρεωστικής κάρτας έως τη δημιουργία πάγιας εντολής, οι πελάτες των τραπεζών στη Γερμανία πλήττονται συχνά από χρεώσεις που αλλού θα φαίνονταν αδιανόητες.

Και για όποιον ελπίζει σε σταδιακή βελτίωση, υπάρχουν κι άλλα άσχημα νέα: σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήγαγε η καταναλωτική πύλη Finanztest, τα τραπεζικά τέλη αυξάνονται και ο αριθμός των δωρεάν τρεχούμενων λογαριασμών (Girokonto) μειώνεται σε ετήσια βάση.

Από τις 460 προσφορές τρεχούμενων λογαριασμών που ερευνήθηκαν από την έκδοση της Stiftung Warentest, μόλις εννέα προσέφεραν άνευ όρων δωρεάν λογαριασμούς για τους διαδικτυακούς πελάτες.

Από αυτές, οι πέντε παρείχαν επίσης τραπεζικές υπηρεσίες εντός του καταστήματος.

Πρόκειται για μια πτώση της τάξης του 25% σε σχέση με τα περσινά αποτελέσματα, όταν η Finanztest βρήκε 12 τραπεζικούς λογαριασμούς που ήταν δωρεάν χωρίς περιορισμούς.

Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι φέτος εξετάστηκαν συνολικά 175 πιστωτικά ιδρύματα – 10 περισσότερα από πέρυσι.

Για την Stiftung Warentest, ο ορισμός του “δωρεάν” λογαριασμού είναι ένας λογαριασμός χωρίς μηνιαία χρέωση, χωρίς χρέωση για τις καταστάσεις λογαριασμού, με δωρεάν κάρτα Girocard ή EC και χωρίς κόστος για ανάληψη από ΑΤΜ της ίδιας της τράπεζας.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να υπάρχουν όροι όπως ελάχιστες μηνιαίες καταθέσεις για την αποφυγή τελών.

Εστίαση στις αποταμιεύσεις

Με τα επιτόκια στα ύψη, οι τράπεζες στη Γερμανία βρίσκονται και πάλι σε σκληρή μάχη για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου των πελατών – πράγμα που σημαίνει ότι οι πιο ανταγωνιστικές προσφορές αφορούν αυτό το είδος λογαριασμού.

Τα στοιχεία της πύλης σύγκρισης Verivox δείχνουν ολοένα και πιο γενναιόδωρα επιτόκια και όρους για τους αποταμιευτές τους τελευταίους μήνες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες μπορούν να βγάλουν καλά χρήματα από τη χρέωση των πελατών με περισσότερους τόκους για δάνεια από αυτούς που καταβάλλουν για αποταμιεύσεις – μια ροή εισοδήματος γνωστή ως “καθαρό εισόδημα από τόκους”.

Πρόκειται για μια σημαντική πηγή εσόδων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Γερμανία.

“Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πιστωτικά ιδρύματα προσπαθούν να προσελκύσουν νέους πελάτες σε μεγάλη κλίμακα με δωρεάν τρεχούμενους λογαριασμούς”, εξήγησε η εμπειρογνώμονας της Finanztest Heike Nicodemus.

“Αντιθέτως, αναμένω περαιτέρω μείωση. Πολλά ιδρύματα έχουν περικόψει θέσεις εργασίας.

Πιθανώς δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε μια βιασύνη νέων πελατών για δωρεάν τρεχούμενους λογαριασμούς”.

Ωστόσο, ακόμη και το τμήμα των τρεχούμενων λογαριασμών χαμηλού κόστους συρρικνώνεται, με μόλις 74 από τους 460 τέτοιους λογαριασμούς τρεχούμενων να μην κοστίζουν περισσότερο από 60 ευρώ ετησίως το 2023, έναντι 79 το 2022.

Η εκτίμηση αυτή βασίστηκε σε έναν πρότυπο χρήστη λογαριασμού που λαμβάνει έναν μέσο μισθό, διαχειρίζεται τον λογαριασμό του διαδικτυακά και παρουσιάζει μέσες συνήθειες χρήσης.

Σε αντίθεση με τη χαμηλή κατηγορία, οι τρεχούμενοι λογαριασμοί με κόστος άνω των 100 ευρώ ετησίως ήταν άφθονοι, με το μέσο κόστος ενός Girokonto να ανέρχεται σε 117 ευρώ ετησίως και τον ακριβότερο προσφερόμενο να ανέρχεται σε 307 ευρώ ετησίως.

Κρυφές χρεώσεις σε τράπεζες στη Γερμανία

Όταν πρόκειται για τον υπολογισμό του κόστους ενός τραπεζικού λογαριασμού, η μηνιαία χρέωση δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να εξετάζεται, εξήγησε η ειδικός σε θέματα οικονομίας Nicodemus.

Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου τα προκαταβολικά τέλη είναι χαμηλά, οι τράπεζες χρεώνουν περισσότερο για την προσφορά κάρτας EC και για τις καθημερινές συναλλαγές, όπως οι άμεσες χρεώσεις, τα πιστωτικά σημειώματα, οι μεταφορές και οι πάγιες εντολές.

Η επιλογή αναλογικών τραπεζικών μεθόδων έναντι της ηλεκτρονικής τραπεζικής μπορεί επίσης να έχει υψηλό τίμημα, καθώς οι μη ψηφιακές τραπεζικές μεταφορές, όπως οι καταθέσεις μετρητών, συχνά επιβαρύνονται με τέλη.

Είναι εκπληκτικό ότι ορισμένες τράπεζες στη Γερμανία χρεώνουν τους πελάτες ακόμη και για την ανάληψη μετρητών από τα δικά τους ΑΤΜ.

Μία από τις πρώτες τράπεζες στη Γερμανία που αναστάτωσε την αγορά με έναν δωρεάν λογαριασμό ήταν η ολλανδική τράπεζα ING, αλλά πιο πρόσφατα φαίνεται ότι οι τράπεζες επανεξετάζουν αυτό το μοντέλο υπέρ άλλων τύπων παροχών για τους πιστούς πελάτες.

Αυτό περιλαμβάνει κίνητρα για τους πελάτες που διατηρούν περισσότερους από έναν τύπους τραπεζικών λογαριασμών ή πιστωτικών υπηρεσιών στην ίδια τράπεζα – ένα μοντέλο που υιοθετήθηκε πρόσφατα από τη Volksbank και τη Raiffeisenbank.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης