Νέοι κανόνες για τηλεφωνική έκδοση αναρρωτικής στη Γερμανία

Λόγω των υψηλών αριθμών μολύνσεων από Covid καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι πλέον δυνατό να λάβετε και πάλι ένα χαρτί ασθενείας από γιατρό μέσω τηλεφώνου για ορισμένες ασθένειες. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Τι συνέβη;

Την άνοιξη του 2020, οι γερμανικές αρχές άλλαξαν τον νόμο έτσι ώστε τα άτομα με μια ήπια νόσο με κορωνοϊό, όπως το κοινό κρυολόγημα, να μπορούν να λάβουν πιστοποιητικό ανικανότητας προς εργασία ή τη λεγόμενη AU-Bescheinigung, απλά τηλεφωνώντας και μιλώντας με τον παθολόγο τους.

Ο κανόνας παρατάθηκε αρκετές φορές και τελικά καταργήθηκε την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους λόγω της πτώσης των αριθμών των κρουσμάτων.

Έκτοτε, οι άνθρωποι έπρεπε να επιστρέψουν στο ιατρείο – ή να κάνουν βιντεοκλήση, αν το ιατρείο διαθέτει αυτό το σύστημα – για να πάρουν πιστοποιητικό ασθενείας.

Τώρα, χάρη σε απόφαση της Μικτής Ομοσπονδιακής Επιτροπής, ο κανονισμός επανήλθε και οι ασθενείς μπορούν να καλούν και πάλι τον γενικό ιατρό τους για ένα σημείωμα ασθενείας.

Μπορώ να πάρω ένα σημείωμα ασθενείας μέσω τηλεφώνου για οποιαδήποτε ασθένεια;

Όχι. Όπως και πριν, ο κανονισμός ισχύει μόνο για ασθενείς που πάσχουν από ήπια ασθένεια του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Αν και η νόσος Covid δεν κατονομάζεται ρητά στην ανακοίνωση, φαίνεται ότι σκοπεύει να καλυφθεί από τον κανονισμό.

Εάν ο γιατρός πειστεί ότι ο ασθενής είναι ακατάλληλος για εργασία μετά από τηλεφωνική διαβούλευση, τότε μπορεί να εκδώσει δελτίο ασθενείας για έως και επτά ημέρες.

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν μετά από επτά ημέρες, το πιστοποιητικό μπορεί να παραταθεί για άλλη μια φορά για άλλη μια εβδομάδα.

Γιατί τώρα;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του G-BA, Josef Hecken, ο κανονισμός θεσπίστηκε τώρα ως απάντηση στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και εν όψει της περιόδου κρυολογήματος και γρίπης τους επόμενους μήνες: “Θέλουμε να αποφύγουμε τις γεμάτες αίθουσες αναμονής στα ιατρεία και την εμφάνιση νέων αλυσίδων μόλυνσης”, δήλωσε.

Ο κανόνας της τηλεφωνικής αναρρωτικής άδειας είναι μια απλή, αποδεδειγμένη και ενιαία λύση σε εθνικό επίπεδο για το σκοπό αυτό, είπε.

Ο κανόνας είναι επίσης απαραίτητος επειδή οι ώρες βιντεοκλήσης δεν είναι ακόμη διαθέσιμες παντού.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;

Ο ασφαλιστής υγείας DAK ζητά να καταστεί δυνατή σε μόνιμη βάση στη Γερμανία η τηλεφωνική αναρρωτική άδεια σε περίπτωση ελαφρών αναπνευστικών ασθενειών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της DAK, Andreas Storm, δήλωσε ότι αυτό “δεν θα πρέπει να τίθεται πάντα προς συζήτηση, διότι έχει αποδειχθεί”.

Η κοινωνική ένωση VdK χαιρέτισε επίσης την επαναφορά του κανόνα. Η πρόεδρος της VdK, Verena Bentele, δήλωσε ότι ο κανονισμός θα συμβάλει στην προστασία ιδίως των ομάδων υψηλού κινδύνου από πιθανές λοιμώξεις.

Ποιοι είναι οι κανόνες που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την αναρρωτική στη Γερμανία;

Στη Γερμανία ισχύει ένα αυστηρό σύστημα. Εάν είστε άρρωστος, πρέπει να δώσετε στον εργοδότη σας τη λεγόμενη Krankmeldung (ειδοποίηση ασθένειας) πριν από την έναρξη της εργασίας την πρώτη ημέρα (της ασθένειάς σας).

Ωστόσο, πρέπει επίσης να παραδώσετε ένα Krankschreibung (σημείωμα γιατρού) την τέταρτη ημέρα της ασθένειάς σας.

Ορισμένες συμβάσεις εργασίας, ωστόσο, απαιτούν να υποβάλετε την αναγγελία ασθένειας όχι νωρίτερα από την τέταρτη ημέρα, οπότε ρωτήστε τον προϊστάμενό σας ή το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού σχετικά με αυτό.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.