ΕΚΤΑΚΤΟ: Γερμανικό πλοίο με 2857 επιβατικά αυτοκίνητα στις φλόγες

ΕΚΤΑΚΤΟ: Γερμανικό πλοίο με 2857 επιβατικά αυτοκίνητα στις φλόγες

Κάθε λεπτό μετράει πλέον για τις δυνάμεις διάσωσης: Αφού ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο φέρεται να έβαλε φωτιά σε φορτηγό πλοίο, το “Fremantle Highway” απειλεί να βυθιστεί στη Βόρεια Θάλασσα μαζί με άλλα 2856 οχήματα!

27 χιλιόμετρα ανοικτά του ολλανδικού νησιού Ameland της Θάλασσας Βάντεν, διασώστες με δύο πυροσβεστικά σκάφη προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες και να αποτρέψουν τη βύθιση του πλοίου. Ένα μέλος του πληρώματος έχασε τη ζωή του, ενώ άλλοι 22 ναυτικοί διασώθηκαν.

Αυτή τη στιγμή χιονίζει σε αυτό το μέρος στη Γερμανία…

Σύμφωνα με την ακτοφυλακή, οι φλόγες δεν είναι υπό έλεγχο και το κύτος του “Fremantle Highway” ψύχεται αυτή τη στιγμή από δύο πλευρές από τα διασωστικά σκάφη “Guardian” και “Nordic”.

Δραματικές σκηνές στο πλοίο

Το πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων (μήκους 200 μέτρων και πλάτους 32 μέτρων) είχε ξεκινήσει από το Bremerhaven της Βρέμης το βράδυ της Τρίτης και επρόκειτο να μεταφέρει 2857 αυτοκίνητα στο Port Said της Αιγύπτου. Σύμφωνα με ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, τα αυτοκίνητα είναι μοντέλα Mercedes. Η “BLG Logistics Group” δήλωσε στη BILD ότι το φορτηγό πλοίο είχε φορτώσει αυτοκίνητα διαφόρων κατασκευαστών και μοντέλων.

Το ιστορικό

Δραματικές σκηνές είχαν εκτυλιχθεί λίγο μετά τα μεσάνυχτα: Αφού ένα όχημα είχε προκαλέσει την κόλαση των φλογών, το πλήρωμα προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά. Χωρίς επιτυχία!

Αρκετοί ναυτικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των προσπαθειών κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Επτά από αυτούς σώθηκαν πηδώντας στη θάλασσα. Ανασύρθηκαν από την ακτοφυλακή, τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν από ελικόπτερα της ακτοφυλακής. Οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο Lauwersoog (Ολλανδία) και στο αεροδρόμιο Groningen Eelde.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 16 μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα. Κανένας από αυτούς δεν κινδύνευε να πεθάνει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – 17:50

“Αυτή η φωτιά είναι σχεδόν αδύνατο να σβήσει”

“Η κατάσβεση μιας πυρκαγιάς σε πλοίο είναι η αρκετά δύσκολη. Στο δρόμο, μπορείτε να σηκώσετε το φλεγόμενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο με γερανό και να το ψύξετε. Σε πυρκαγιές πάρκινγκ, γκαράζ ή, όπως εδώ, σε πλοίο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μας δημιουργούν ακραία προβλήματα”, λέει στη BILD ο Tobias Thiele (47), εκπρόσωπος Τύπου της Γερμανικής Ένωσης Πυροσβεστών. “Αν πολλά αυτοκίνητα καίγονται το ένα δίπλα στο άλλο, η πυρκαγιά καθίσταται σχεδόν αδύνατο να σβήσει, επειδή δεν μπορούμε να φτάσουμε στην μπαταρία και δεν μπορούμε να την ψύξουμε”.

Το πρόβλημα με τη φωτιά είναι η πηγή ενέργειας, δηλαδή η ίδια η μπαταρία: “Συνήθως είναι η πηγή της φωτιάς σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ένα κανονικό αυτοκίνητο μπορεί να σβήσει χωρίς προβλήματα, το πλαστικό, το λάστιχο, το μέταλλο καίγεται. Μια μπαταρία είναι ένα αυτόνομο σύστημα, είναι εγκιβωτισμένη – δεν μπορείτε να φτάσετε στην πηγή της φωτιάς. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να την ψύξετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ένα ρυμουλκό συγκρατεί το φλεγόμενο φορτηγό πλοίο στη θέση του, ενώ το ολλανδικό διασωστικό σκάφος Guardian και ένα γερμανικό πυροσβεστικό σκάφος ψύχουν το φλεγόμενο φορτηγό πλοίο.

“Μιλάμε για θερμοκρασίες γύρω στους 800 βαθμούς. Η θερμότητα συσσωρεύεται, παίρνει οξυγόνο ξανά και ξανά, επειδή το φορτηγό πλοίο δεν είναι ερμητικά κλειστό όπως για παράδειγμα ένα κοντέινερ”, εξηγεί περαιτέρω ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Thiele. “Ο μόνος τρόπος για να τεθεί υπό έλεγχο μια τέτοια πυρκαγιά θα ήταν να πλημμυρίσει το φορτηγό πλοίο για μικρό χρονικό διάστημα. Αλλά στη συνέχεια θα βυθιζόταν. Αυτό θα ήταν μια περιβαλλοντική καταστροφή, λαμβάνοντας υπόψη την ποσότητα των αυτοκινήτων και του πετρελαίου, καθώς και το ίδιο το πετρέλαιο του πλοίου”.

Οι ειδικοί στο πλοίο Guardian εξετάζουν επί του παρόντος πώς θα ρυμουλκήσουν το φορτηγό πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων από την επικίνδυνη ζώνη.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης