Πυρκαγιές: Τι σημαίνει για τους ταξιδιώτες προς την Ελλάδα;

Πυρκαγιές: Τι σημαίνει για τους ταξιδιώτες προς την Ελλάδα;

Σοβαρές δασικές πυρκαγιές στα δημοφιλή παραθεριστικά νησιά της Ρόδου και της Κέρκυρας μετά την έντονη ζέστη. Τι σημαίνει αυτό για τους ταξιδιώτες στην Ελλάδα.

  • Ενημέρωση: Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει στο αεροδρόμιο της Ρόδου
  • Εκκενώσεις τουριστών στη Ρόδο και την Κέρκυρα
  • Οι τουριστικοί πράκτορες TUI και FTI αναστέλλουν προς το παρόν τις πτήσεις προς τη Ρόδο

Τι συμβουλεύουν οι νομικοί εμπειρογνώμονες της ADAC τους ταξιδιώτες στην Ελλάδα

Μεγάλες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει όχι μόνο στα δημοφιλή νησιά διακοπών, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας μετά από μεγάλη ζέστη και μακρά περίοδο ξηρασίας.

Στην Κέρκυρα, η εκκένωση του παραθεριστικού θέρετρου Νησάκι ξεκίνησε τη νύχτα της 24ης Ιουλίου.

Εκεί, το Λιμενικό Σώμα μετέφερε 1000 παραθεριστές και κατοίκους σε ασφαλές μέρος. Οι δασικές πυρκαγιές εδώ βρίσκονται πλέον υπό έλεγχο.

Στο νησί της Ρόδου, έξι χωριά βόρεια και δυτικά του αρχαίου τόπου της Λίνδου απειλούνται επί του παρόντος.

Με το πρώτο φως της ημέρας, πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα αναπτύχθηκαν και πάλι για να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες.

Μία από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις στην ιστορία της Ελλάδας είχε ήδη ξεκινήσει το Σάββατο: Περίπου 20.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος από τα νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Το δέκα τοις εκατό των ξενοδοχείων εκεί υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν, αλλά προφανώς κανένας άνθρωπος δεν έπαθε τίποτα.

Εδώ, η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών έχει δημιουργήσει ειδικό γραφείο πληροφοριών στο αεροδρόμιο της Ρόδου για τους εγκλωβισμένους Γερμανούς πολίτες.

Είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 6 μ.μ.

TUI, FTI: Καμία πτήση προς τη Ρόδο

Λόγω των δασικών πυρκαγιών στη Ρόδο, η ταξιδιωτική εταιρεία TUI δεν φέρνει τουρίστες στο νησί μέχρι τις 28 Ιουλίου.

Ωστόσο, ο ταξιδιωτικός πράκτορας αναφέρει ότι οι πτήσεις θα παραμείνουν διαθέσιμες για την επιστροφή των επισκεπτών στη Γερμανία. Επιπλέον, πολλοί ταξιδιώτες από τη Γερμανία θα μπορούσαν να ακυρώσουν τις πτήσεις τους:

Οι επισκέπτες με κρατήσεις για τη Ρόδο, των οποίων οι διακοπές ξεκινούν τις επόμενες ημέρες έως και την Κυριακή (30 Ιουλίου), θα μπορούσαν να κάνουν νέα κράτηση για άλλους προορισμούς ή να ακυρώσουν το ταξίδι τους δωρεάν.

Οι κρατήσεις προς το νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού θα ακυρωθούν μέχρι και τις 30 Ιουλίου.

Ο ταξιδιωτικός πράκτορας FTI ακυρώνει επίσης όλα τα ταξίδια προς τη Ρόδο μέχρι και την Τετάρτη (26 Ιουλίου), δήλωσε εκπρόσωπος.

Στις αρχές της εβδομάδας, η DER Touristik παρέτεινε την περίοδο κατά την οποία δεν προτίθεται πλέον να προσφέρει ταξίδια στις απειλούμενες περιοχές, σύμφωνα με εκπρόσωπο.

Όλα τα ταξίδια προς τα νότια της Ρόδου μέχρι και το Σάββατο (29 Ιουλίου) ακυρώνονται πλέον.

Το ίδιο ισχύει και για τις διαμονές σε ξενοδοχεία στο ελληνικό νησί της Κέρκυρας που βρίσκεται στην επίσημη ζώνη προειδοποίησης.

Οι γερμανικές αεροπορικές εταιρείες διατηρούν προς το παρόν τις προγραμματισμένες πτήσεις τους από και προς τη Ρόδο:

“Αυτό σημαίνει ότι παρέχουμε επίσης χωρητικότητα για την επί του παρόντος υψηλότερη ζήτηση από τη Ρόδο πίσω στη Γερμανία”, δήλωσε εκπρόσωπος της Eurowings.

Η Condor συνεχίζει επίσης τις πτήσεις από και προς τη Ρόδο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο, οι πτήσεις της Lufthansa θα συνεχιστούν επίσης – αλλά οι επόμενες πτήσεις της μεγαλύτερης γερμανικής αεροπορικής εταιρείας δεν έχουν προγραμματιστεί ούτως ή άλλως πριν από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο προορισμός διακοπών στις φλόγες: Οι ταξιδιώτες έχουν αυτά τα δικαιώματα

Οι ταξιδιώτες που πραγματοποιούν οργανωμένες διακοπές μπορούν να ακυρώσουν δωρεάν τις διακοπές τους, εάν συμβούν οι λεγόμενες αναπόφευκτες, έκτακτες περιστάσεις στον προορισμό των διακοπών ή στην άμεση γειτονιά του, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά το ταξίδι.

Οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να είναι τέτοιες έκτακτες περιστάσεις, αλλά το ταξίδι που έχει κλείσει πρέπει επίσης να επηρεάζεται συγκεκριμένα ή τουλάχιστον με επαρκή πιθανότητα από τις πυρκαγιές αυτές ή τις συνέπειές τους, όπως ο καπνός στον αέρα.

Οι ταξιδιώτες μπορούν να το επικαλεστούν μόνο εάν το ταξίδι είναι επικείμενο και ο προορισμός είναι μια περιοχή που επηρεάζεται άμεσα από τις δασικές πυρκαγιές.

Η κατάσταση είναι διαφορετική εάν το ταξίδι δεν πρόκειται να ξεκινήσει. Εξάλλου, δεν είναι πάντα δυνατό να προβλεφθεί πότε θα σβήσουν οι πυρκαγιές.

Έτσι, δεν είναι επίσης δυνατόν να εκτιμηθεί εβδομάδες ή μήνες πριν από την έναρξη του ταξιδιού αν αυτό θα επηρεαστεί σημαντικά.

Επομένως, μια δωρεάν ακύρωση δεν θα ήταν τότε δυνατή.

Εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά κάπου αλλού στη χώρα, αυτό επίσης δεν αποτελεί λόγο για δωρεάν ακύρωση.

Για ταξίδια που δεν είναι επικείμενα, είναι σκόπιμο να συνεχίσετε να παρακολουθείτε την εξέλιξη της κατάστασης επιτόπου σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Τα μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Ελλάδα και χρειάζονται βοήθεια μπορούν να επικοινωνούν με τη διεθνή γραμμή έκτακτης ανάγκης της ADAC (τηλ. +49 89 22 22).

Η ζέστη ή ο φόβος δασικών πυρκαγιών δεν αποτελούν λόγο ακύρωσης

Παρεμπιπτόντως, η υπερβολική ζέστη από μόνη της δεν είναι αρκετή για να ακυρωθεί ένα ταξίδι δωρεάν.

Εάν το ταξίδι ακυρωθεί λόγω απλού φόβου ή ανησυχίας, ο διοργανωτής πρέπει να είναι προετοιμασμένος να χρεώσει τα έξοδα ακύρωσης.

Εμφανίζονται πυρκαγιές κατά τη διάρκεια των διακοπών – τι να κάνετε;

Εάν προκύψουν προβλήματα κατά τη διάρκεια ενός οργανωμένου ταξιδιού, είναι δυνατόν να ακυρώσετε τη σύμβαση υπό ορισμένες προϋποθέσεις και να επιστρέψετε στην πατρίδα σας.

Για να γίνει αυτό, ωστόσο, πρέπει να αποδειχθεί ότι το ταξίδι επηρεάζεται σημαντικά από έκτακτες περιστάσεις.

Εάν ο ταξιδιωτικός πράκτορας δεν χρειάζεται πλέον να παρέχει ταξιδιωτικές υπηρεσίες λόγω της πρόωρης ακύρωσης του ταξιδιώτη, δεν μπορεί να απαιτήσει κανένα κόστος για αυτό.

Επιπλέον, πρέπει να εξασφαλίσει το ταξίδι επιστροφής του ταξιδιώτη, εάν αυτό αποτελεί μέρος της ταξιδιωτικής σύμβασης.

Πιθανές πρόσθετες δαπάνες πρέπει να βαρύνουν τον ταξιδιωτικό πράκτορα.

Εάν το ταξίδι της επιστροφής δεν είναι δυνατό λόγω έκτακτων περιστάσεων και οι ταξιδιώτες πρέπει να παραμείνουν περισσότερο, ο διοργανωτής υποχρεούται να πληρώσει για τη διαμονή για μέγιστο χρονικό διάστημα τριών ημερών.

Οι ταξιδιώτες που συνεχίζουν το ταξίδι τους μπορούν να μειώσουν την τιμή του ταξιδιού έναντι του διοργανωτή, εάν υπάρχει ένα (όχι ασήμαντο) ταξιδιωτικό ελάττωμα, π.χ. επειδή δεν παρέχονται οι συμβατικά συμφωνημένες υπηρεσίες.

Δασικές πυρκαγιές: Ισχύει για μεμονωμένους ταξιδιώτες

Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες δεν υποχρεούνται να πληρώσουν για υπηρεσίες που έχουν ήδη κλείσει, όπως πτήσεις και διαμονή, εάν αυτές δεν παρέχονται.

Αυτό μπορεί να συμβεί εάν η περιοχή διακοπών στην οποία βρίσκεται το ξενοδοχείο είναι κλειστή.

Ωστόσο, εάν το κατάλυμα είναι προσβάσιμο χωρίς ο ταξιδιώτης να θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο, πρέπει να βασιστεί στην καλή θέληση του παρόχου.

Οι ταξιδιώτες παίρνουν επίσης πίσω τα χρήματά τους εάν έχει συμφωνηθεί συμβατικά δικαίωμα δωρεάν υπαναχώρησης.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης