Τριετές «πάγωμα» των ενοικίων στη Γερμανία

Newsroom

Αυξήσεις «φωτιά» στα ενοίκια σε όλη τη Γερμανία

Μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους που αντιμετωπίζουν οι ενοικιαστές στη Γερμανία, ετοιμάζεται να αποκαλύψει το κυβερνών κόμμα της χώρας, SPD.

Ειδικότερα, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας πρόκειται να προτείνει τριετές πάγωμα στις αυξήσεις των ενοικίων σε ολόκληρη τη χώρα.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ανάσα, χρειαζόμαστε πάγωμα των ενοικίων για τα επόμενα τρία χρόνια», δήλωσε στην Bild am Sonntag η ανώτερη βουλευτής του SPD, Βερένα Χούμπερτς, προσθέτοντας ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα περιγράψει μέτρα τη Δευτέρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής της χώρας.

Το SPD αποτελεί την πιο ισχυρή ομάδα στην τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας.

Αυξήσεις ρεκόρ στη Γερμανία

Όπως γράφουν οι Financial Times, τα ενοίκια αυξήθηκαν φέτος με ρυθμούς ρεκόρ σε ολόκληρη τη Γερμανία – μια χώρα όπου το κόστος στέγασης ήταν παραδοσιακά αρκετά σταθερό ώστε οι οικογένειες να ζουν σε ενοικιαζόμενα καταλύματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Μεταξύ των 41 εκατομμυρίων νοικοκυριών της Γερμανίας, λίγο λιγότερο από το 60% ζουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας.

Οι Γερμανοί μαστίζονται γενικότερα από την ακρίβεια και σε άλλα αγαθά. Ο συνολικός πληθωρισμός τιμών καταναλωτή ήταν 6,2% τον Ιούλιο, έναντι μέσου όρου της ευρωζώνης 5,3%.

Οι υφιστάμενοι κανόνες που στοχεύουν στη ρύθμιση της αγοράς ακινήτων, στην οποία τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 20% σε διάστημα τριών ετών.

Το Βερολίνο και η Λειψία είναι μεταξύ των πόλεων όπου τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Σε έρευνά της η Immowelt διαπίστωσε ότι τα ενοίκια σε πόλεις μεσαίου μεγέθους είχαν επίσης αυξηθεί απότομα.

Στο Dormagen στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τα μέσα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 18% από το περασμένο έτος.

Το προτεινόμενο σχέδιο θα προβλέπει επίσης αυστηρότερες ποινές για τους ιδιοκτήτες που παραβιάζουν τους κανόνες και χρεώνουν παράνομα στους ενοικιαστές υψηλά ενοίκια.

Η αγορά κατοικίας της Γερμανίας υπέφερε ήδη από ελλείψεις προσφοράς πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Έκτοτε, ο πληθωρισμός για τρόφιμα και ενέργεια έχει εκτοξευθεί, ενώ η άφιξη σχεδόν 1 εκατομμυρίου Ουκρανών προσφύγων έχει ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο απόθεμα των υφιστάμενων κατοικιών.

Έλλειψη κατοικιών στη Γερμανία

Εκτός από την αύξηση των ενοικίων, έχει αυξηθεί και η ανησυχία για μια διαφαινόμενη έλλειψη κατοικιών, ειδικά φθηνότερα διαμερίσματα.

Με την αύξηση των επιτοκίων, η κατασκευή κατοικιών έχει γίνει πιο ακριβή και μια πρόσφατη γερμανική μελέτη διαπίστωσε έλλειψη 700.000 διαμερισμάτων το 2023.

Έχει ήδη εμφανιστεί ένα ρήγμα μεταξύ του SPD και του εταίρου του στο συνασπισμό, του φιλελεύθερου κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Το FDP έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι τα αυξανόμενα ενοίκια αποδίδονται κυρίως στην έλλειψη στέγης – ένα πρόβλημα που θέλει να λύσει με την απελευθέρωση των αγορών κατοικίας, αντί με την εισαγωγή περισσότερων ρυθμίσεων.

Ο Daniel Föst, εκπρόσωπος του FDP για τις κατασκευές και τη στέγαση, είπε ότι η κυβέρνηση «δικαίως» έχει ήδη διαθέσει 15 δισεκατομμύρια ευρώ για κοινωνική στέγαση, αλλά πρόσθεσε ότι η εστίασή της πρέπει να είναι «η καταπολέμηση της κατασκευαστικής κρίσης προτού καταρρεύσει ο κατασκευαστικός μας κλάδος».

«Μόνο όταν χτίσουμε περισσότερα, γρηγορότερα και φθηνότερα θα δημιουργήσουμε αρκετά οικονομικά προσιτά σπίτια», πρόσθεσε.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης