Γερμανία: Έρευνα για χιλιάδες απάτες στις ενισχύσεις για τον κορωνοϊό

Οι διοικητικές υπηρεσίες της δικαιοσύνης δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τις πιθανές ζημιές, οι οποίες θα καταγραφούν με την ολοκλήρωση των ερευνών.

Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, σχεδόν 11.800 προκαταρκτικές διαδικασίες έχουν κινηθεί στο Βερολίνο με την υποψία απάτης στις πληρωμές ενισχύσεων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Γερουσίας σε γραπτή ερώτηση βουλευτού του Κόμματος της Αριστεράς. (Die Linke)

Άλλες 7.725 υποθέσεις (από τις 12 Σεπτεμβρίου) εξακολουθούν να εξετάζονται ενδελεχώς από την αστυνομία. Κατά το τρέχον έτος, η αστυνομία του Βερολίνου κίνησε 3.784 διαδικασίες, σύμφωνα με τις διοικητικές υπηρεσίες της δικαιοσύνης.

Σε άλλες 487 περιπτώσεις (από τις 26 Σεπτεμβρίου), βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για απάτη κατά την τιμολόγηση σε σχέση με τα κέντρα διενέργειας τεστ για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τη Γερουσία, η επενδυτική τράπεζα του Βερολίνου (Investitionsbank Berlin – IBB) έχει καταθέσει μηνύσεις στην Κρατική Εγκληματολογική Υπηρεσία (LKA) σε 442 περιπτώσεις μέχρι στιγμής, επειδή υπάρχουν υποψίες ότι δόθηκαν ψευδή στοιχεία κατά την υποβολή της αίτησης για ομοσπονδιακή ή κρατική βοήθεια για τον κορωνοϊό.

Το Τμήμα Πολιτισμού και Ευρώπης της Γερουσίας έχει επίσης καταγράψει έντεκα υποθέσεις που αφορούν ειδικές υποτροφίες για τον κορωνοιό ή την προώθηση και προαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Οι διοικητικές υπηρεσίες της δικαιοσύνης δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τις πιθανές ζημιές. Ενδέχεται να γίνουν δηλώσεις σχετικά με αυτό μόνο μετά την ολοκλήρωση των ερευνών. Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες υποθέσεις έχουν καταλήξει στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόστιμο έχει επιβληθεί μέχρι στιγμής σε 988 περιπτώσεις. Τα περισσότερα από αυτά τα πρόστιμα κυμαίνονταν μεταξύ 1.000 – 5.000 ευρώ.

Σε περίπου 70 περιπτώσεις έπρεπε να καταβληθούν έως και 10.000 ευρώ, ενώ σε έξι περιπτώσεις ακόμη υψηλότερα ποσά.

Σε 45 περιπτώσεις, οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, ως επί το πλείστον με αναστολή, σύμφωνα με τη τις υπηρεσίες της δικαιοσύνης.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Ένωση Γερμανών υπαλλήλων της υπηρεσίας δίωξης κοινού εγκλήματος (bdk) ζήτησε πριν λίγο καιρό – και συγκεκριμένα τον προηγούμενο μήνα – μεγαλύτερη δέσμευση στην καταπολέμηση της απάτης που αφορά χρεώσεις στον τομέα της Υγείας.

Εκτός από επιπλέον προσωπικό και ειδικές υπηρεσίες, είναι πάνω απ’ όλα απαραίτητο, ανέφεραν, να διεξαχθεί κάποια στιγμή μια ειδική μελέτη διερεύνησης (έρευνα σκοτεινού πεδίου) στη Γερμανία, ώστε να γίνει εφικτή η έκταση της οικονομικής ζημιάς.

Η ζημιά που προκαλείται στη Γερμανία από την απάτη στις χρεώσεις στον τομέα της υγείας θα μπορούσε να ανέλθει σε περισσότερα από 16 δισ. ευρώ ετησίως.

Το πρόβλημα είναι ότι ο αριθμός αυτός είναι μια παρέκταση που βασίζεται σε μια μελέτη σκοτεινού πεδίου από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, οι εγκληματικές πράξεις προκαλούν ετήσια ζημία που αναλογεί στο 6,19% των συνολικών δαπανών Υγείας.

Πιο ακριβή στοιχεία πάντως δεν είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμα, καθώς δεν έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα στην Γερμανία ολοκληρωμένη μελέτη για να διαπιστωθεί πόσα χρήματα αποκτώνται μέσω οικονομικών εγκλημάτων στον τομέα της υγείας.

“Πρέπει να μπει ένα τέλος στις εκτιμήσεις και τις εικασίες, και μάλιστα με βοηθητικά δεκανίκια μέσω ξένων μελετών”, ανέφερε ο Jörg Engelhard, επικεφαλής του γραφείου της κρατικής εγκληματολογικής αστυνομίας του Βερολίνου.

“Απλώς δεν έχουμε στοιχεία και χρειαζόμαστε επιτέλους μια επιστημονική μελέτη”.

Πηγή: ιατροNet

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.