Γερμανία: Πού μπορείτε να αποκτήσετε σπίτι με λιγότερα από €100 χιλ.;

Οι ειδικοί σε θέματα ακινήτων προειδοποιούν όλο και πιο έντονα για μια φούσκα στην αγορά ακινήτων στη Γερμανία, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται παρά την αύξηση των επιτοκίων. Αλλά ορισμένα μέρη της χώρας εξακολουθούν να είναι αξιοσημείωτα φθηνά.

Αν σκέφτεστε να αγοράσετε το δικό σας σπίτι στη Γερμανία με περιορισμένο προϋπολογισμό, μπορείτε να ξεχάσετε τις μεγάλες πόλεις.

Ακόμη και οι μητροπολιτικές τους περιοχές είναι πιθανώς εκτός των δυνατοτήτων σας.

Αποφασίσαμε να εξετάσουμε πού στη Γερμανία θα μπορούσατε να αποκτήσετε ένα ακίνητο με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ.

Για να βεβαιωθούμε ότι δεν παίρνετε απλώς ένα κουτί παπουτσιών για αυτά τα χρήματα, διευκρινίσαμε επίσης σε μια αναζήτηση στον ιστότοπο ακινήτων Immobilienscout24 ότι το ακίνητο θα πρέπει να έχει τουλάχιστον πέντε δωμάτια και επιφάνεια τουλάχιστον 130 τετραγωνικών μέτρων.

Ο ιστότοπος, ο οποίος εμφανίζει προσφορές από μεσίτες ακινήτων καθώς και από ιδιώτες, εμφάνισε 134 ακίνητα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αγορά σε όλη τη Γερμανία.

“Κρυμμένα διαμάντια” στη Γερμανία

Αυτό που αποκαλύφθηκε ήταν ένα μικρό σύνολο ακινήτων μέσα και γύρω από το μικρό κρατίδιο του Σάαρλαντ στα γαλλικά σύνορα, ενώ σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ακίνητα βρίσκονταν στην ανατολική Γερμανία.

Σε μεγάλες εκτάσεις της πλουσιότερης δυτικής Γερμανίας δεν υπήρχε απολύτως τίποτα σε αυτό το εύρος τιμών.

Τόσο η Βαυαρία όσο και η Βάδη-Βυρτεμβέργη, δύο από τα πλουσιότερα κρατίδια της Γερμανίας, δεν είχαν σχεδόν τίποτα να προσφέρουν σε αυτά τα χρήματα.

Αυτό ισχύει επίσης για μια περιοχή της δυτικής Γερμανίας που εκτείνεται από την Κολωνία μέχρι τα σύνορα με τη Δανία.

Ακόμα και το Βρανδεμβούργο, κάποτε ένας παράδεισος φθηνών ακινήτων, είναι τώρα μια “άγονη γη” όσον αφορά τις προσφορές σε τιμές ευκαιρίας, λόγω της πρόσφατης αύξησης του ενδιαφέροντος των Βερολινέζων για σπίτια στη γύρω ύπαιθρο.

Ένα μικρό σύμπλεγμα κατοικιών “κρυμμένων διαμαντιών” θα μπορούσε να βρεθεί στα δυτικά, στο μικρό κρατίδιο του Σάαρλαντ.

Ως πρώην περιοχή εξορύξεων, το Σάαρλαντ είναι ένα από τα φτωχότερα μέρη της δυτικής Γερμανίας, αλλά φημίζεται επίσης για τον όμορφο ποταμό Σάαρ και βρίσκεται κοντά στις αμπελουργικές περιοχές του Μοσέλ.

Όποιος επιθυμεί να αγοράσει ένα ακίνητο σε απόσταση αναπνοής από τα γαλλικά σύνορα θα πρέπει να προειδοποιηθεί, ωστόσο.

Από τα εννέα ακίνητα που διατίθενται αυτή τη στιγμή στην αγορά στο φίλτρο μας, σχεδόν όλα συνοδεύονται από λέξεις όπως “renovierungsbedürftig” (χρειάζονται ανακαίνιση) ή “für den Handwerker” (για τους λάτρεις του DIY) – και τα δύο αποτελούν σαφείς ενδείξεις ότι θα πρέπει να επενδύσετε αρκετά περισσότερα χρήματα και χρόνο στο ακίνητο προτού βρεθεί σε κατάσταση που θα μπορούσατε να σκεφτείτε να μείνετε.

Για όσους από εσάς δεν σας αρέσει τίποτα περισσότερο από το να περνάτε το απόγευμα του Σαββάτου στο τοπικό Baumarkt, αυτά τα ακίνητα θα μπορούσαν να είναι ακριβώς τα κατάλληλα για εσάς.

Τα υπόλοιπα ακίνητα ήταν κατανεμημένα σε μια ζώνη της χώρας που ξεκινά από την Κάτω Σαξονία και εκτείνεται νοτιοανατολικά μέχρι το σημείο όπου η Σαξονία εφάπτεται με τα σύνορα της Τσεχίας.

Δώδεκα από τα ακίνητα εμφανίζονται μόνο σε μία περιφέρεια – Vogtlandkreis στη νότια Σαξονία.

Όσον αφορά το επίπεδο των μισθών, η Vogtlandkreis είναι ένα από τα χειρότερα μέρη της Γερμανίας, οπότε είναι λογικό η αγορά ακινήτων της να είναι επίσης στην προσιτή πλευρά.

Επίσης η συγκεκριμένη περιφέρεια είναι φωλιασμένη μέσα στα Όρη Ore. Το εθνικό του πάρκο θα μπορούσε να προσφέρει ιδανικό καταφύγιο σε όσους επιθυμούν να μετακομίσουν σε ένα μέρος που προσφέρει χιόνι το χειμώνα και μεγάλες καλοκαιρινές πεζοπορίες.

Σε γενικές γραμμές, τα ακίνητα που προσφέρονται είναι σε μικρά χωριά, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Ένα ασυνήθιστο ακίνητο που εμφανίστηκε ήταν μια “βίλα της πόλης” με 13 δωμάτια στην πόλη Zeitz στη Σαξονία-Άνχαλτ.

Προσοχή στην ενεργειακή απόδοση του σπιτιού στη Γερμανία

Ένα άλλο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζετε όταν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα σπίτι σε πολύ χαμηλή τιμή είναι το υπέρογκο ενεργειακό κόστος που είναι πιθανό να έρθει στο δρόμο σας μόλις μετακομίσετε.

Σχεδόν όλα τα σπίτια που εμφανίστηκαν στο φίλτρο μας, πάνω από τα μισά από αυτά (70) είχαν κατηγορία ενεργειακής απόδοσης H, η οποία είναι η χειρότερη δυνατή κατάταξη για την ενεργειακή απόδοση στη Γερμανία.

Οι παρατηρητές καταναλωτών προειδοποίησαν ήδη από το 2019 ότι είναι πιθανό να πληρώσετε κόστος ενέργειας άνω των 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για ένα σπίτι της ενεργειακής κλάσης Η.

Αυτό ισοδυναμεί με λογαριασμούς κοινής ωφέλειας ύψους τουλάχιστον 1.690 ευρώ κάθε χρόνο. Συγκριτικά, ένα σπίτι στην ενεργειακή κατηγορία D έχει εκτιμώμενο ενεργειακό κόστος 6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Και ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερος τώρα λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Μόνο τέσσερα από τα ακίνητα της έρευνάς μας είχαν ενεργειακή κατηγορία C ή μεγαλύτερη.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.