Γερμανία: Οδηγείται σε black out εάν η Ρωσία κλείσει τον Nord Stream 1

Με κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, απειλεί η Μόσχα επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα στις εργασίες επισκευής των τουρμπινών στον Καναδά.

Η Gazprom ανακοίνωσε την Τρίτη την μείωση του εφοδιασμού μέσω της Γερμανίας σε έως 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα, από 167 mcm, επικαλούμενη την καθυστερημένη επιστροφή του εξοπλισμού που είχε σταλεί για επισκευή.

Η δήλωση, δια στόματος του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντιμίρ Τσίζοφ, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti χαρακτηρίστηκε από δυτικά ΜΜΕ ως «απάντηση« της Ρωσίας στο κλείσιμο του Nord Stream 2 από τη Γερμανία.

«Περαιτέρω προβλήματα με την επισκευή των στροβίλων Nord Stream 1 στον Καναδά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοπή (σ.σ. της ροής του φυσικού αερίου στον αγωγό) κάτι που θα ήταν καταστροφή για τη Γερμανία.

Όσο για το Nord Stream 1, πρέπει να ρωτήσετε τη Siemens γιατί ο στρόβιλος πρέπει να σταλεί στον Καναδά για επισκευή.

Όταν όλοι αυτοί οι στρόβιλοι πάνε στον Καναδά για επισκευή, μπορεί να διακοπεί (σ.σ. ολοκληρωτικά η ροή φυσικού αερίου) κι αυτό νομίζω ότι θα είναι καταστροφή για τη Γερμανία», είπε ο Τσίζοφ στο περιθώριο Οικονομικού Φόρουμ SPIEF στην Αγία Πετρούπολη.

Απόλυτα εξαρτημένη η Γερμανία

Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο το οποίο χρησιμοποιείται ως βασική πηγή ενέργειας τα σε όλη τη Γερμανία τα τελευταία 50 χρόνια καθώς το Βερολίνο υπήρξε ένας από τους κορυφαίους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αυτό το ρωσικό αέριο μεταφέρεται στη Γερμανία μέσω των αγωγών Nord Streams. Το Nord Stream είναι ένα δίκτυο υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη που πηγαίνει από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Περιλαμβάνει τους δύο κλάδους του αγωγού Nord Stream. Ο πρώτος εκτείνεται από το Vyborg στη βορειοδυτική Ρωσία έως τη Φινλανδία, και ο δεύτερος που ταξιδεύουν από την Ust-Luga στην Εσθονία. Και οι δύο αγωγοί οδηγούν στο Lubmin, στο γερμανικό κρατίδιο Mecklenburg-Vorpommern, στα βορειοανατολικά της χώρας.

Η εισαγωγές LNG η μόνη λύση

Ωστόσο, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Δύση, ιδιαίτερα η Γερμανία, σέρνει τα πόδια της σε ένα προτεινόμενο ευρωπαϊκό ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, το ποσοστό του ρωσικού αερίου μειώθηκε από 55% σε 35% ενώ πριν από δύο μήνες η Γερμανία ανέστειλε τη λειτουργία των αγωγούς Nord Stream-2.

Τώρα, προχωρά η Ρωσία σε «διακοπή» λειτουργίας ισχυριζόμενη τεχνικά σφάλματα και καθυστερήσεις στις εργασίες επισκευής από τη γερμανική Siemens.

Το ενδεχόμενο αυτό αναμένεται να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη Γερμανία η οποία λαμβάνει όλο το φυσικό αέριο μέσω των αγωγών καθώς δεν διαθέτει ακόμη λειτουργικές εγκαταστάσεις εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.