Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Ιούνιο του 2022

Γεώργιος Σαμαρίδης

Updated on:

Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Ιούνιο του 2022

Από το εισιτήριο των 9 ευρώ και τη μείωση των καυσίμων μέχρι τις αργίες, τα φεστιβάλ και τις κάρτες τρένων, εξετάζουμε τις αλλαγές που πρέπει να γνωρίζετε στη Γερμανία αυτόν τον Ιούνιο.

Μηνιαίο εισιτήριο 9 ευρώ στη Γερμανία

Από την 1η Ιουνίου τίθεται σε ισχύ στη Γερμανία το πολυαναμενόμενο εισιτήριο των 9 ευρώ. Για τρεις μήνες, η χρήση των τοπικών και περιφερειακών μέσων μεταφοράς θα είναι πολύ φθηνότερη.

Οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το εισιτήριο σε λεωφορεία, τρένα και τραμ σε όλο το δίκτυο δημόσιων μεταφορών της Γερμανίας.

Γερμανία: Το εισιτήριο των 9 ευρώ κυκλοφορεί σε όλη τη χώρα

Το εισιτήριο δεν ισχύει στις υπεραστικές συγκοινωνίες, όπως τα ICE, IC ή EC και Flix, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα περιφερειακά τρένα.

Η προσφορά ισχύει μέχρι το τέλος Αυγούστου. Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν στα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, στα γκισέ ή ηλεκτρονικά από τις τοπικές εταιρείες μεταφορών καθώς και από την Deutsche Bahn.

Η προσφορά αποσκοπεί στην ανακούφιση κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους ζωής, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως δοκιμαστική εφαρμογή για επιλογές κινητικότητας φιλικές προς το κλίμα.

Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Ιούνιο του 2022
Μηνιαίο εισιτήριο 9 ευρώ στη Γερμανία | By SolStock

Οι τιμές των καυσίμων θα μειωθούν στη Γερμανία

Ταυτόχρονα με το εισιτήριο των 9 ευρώ στη Γερμανία, θα πρέπει να γίνουν φθηνότερα και τα καύσιμα. Από τον Ιούνιο έως το τέλος Αυγούστου, ο ενεργειακός φόρος στα καύσιμα θα μειωθεί στο ελάχιστο επιτρεπόμενο στην ΕΕ.

Για τη βενζίνη, ο φορολογικός συντελεστής πρόκειται να μειωθεί κατά σχεδόν 30 λεπτά, ενώ για το ντίζελ κατά 14 λεπτά.

Και ο ΦΠΑ δεν θα πρέπει πλέον να καταβάλλεται για το τμήμα του ενεργειακού φόρου που μειώνεται. Αυτό θα μειώσει περαιτέρω τη φορολογική επιβάρυνση.

Πότε θα τεθεί σε ισχύ η μείωση του φόρου στα καύσιμα στη Γερμανία;

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η συνολική φορολογική ελάφρυνση είναι 35,2 λεπτά ανά λίτρο βενζίνης και 16,7 ευρώ ανά λίτρο ντίζελ.

Οι επικριτές προειδοποιούν, ωστόσο, ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να μεταβιβάσουν την εξοικονόμηση φόρου στους πελάτες τους και θα μπορούσαν να κρατήσουν τις τιμές ψηλά και να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη.

Τότε οι καταναλωτές δεν θα επωφεληθούν από την αλλαγή.

Επίδομα κόστους θέρμανσης στα σκαριά

Τον Ιούνιο θα έρθει επίσης η οικονομική ελάφρυνση των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα για την αντιμετώπιση των δαπανών θέρμανσης.

Περίπου 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι θα λάβουν εφάπαξ επιδότηση για τις δαπάνες θέρμανσης βάσει του νόμου από την κυβέρνηση.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται φοιτητές που λαμβάνουν το επίδομα BAföG και δεν ζουν πλέον με τους γονείς τους, δικαιούχοι επιδόματος στέγασης και άτομα που λαμβάνουν επίδομα επαγγελματικής κατάρτισης.

Για τη λήψη της επιχορήγησης δεν απαιτείται καμία αίτηση – θα κατατεθεί απευθείας στον λογαριασμό των δικαιούχων.

Χαλαρώνουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί προς τη Γερμανία

Από την 1η Ιουνίου, τα άτομα που ταξιδεύουν στη Γερμανία δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανάρρωσης ή αρνητικού τεστ – γνωστός ως κανόνας 3G.

Μέχρι τότε τα άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών θα πρέπει να μεταφορτώνουν ή να επιδεικνύουν αυτά τα πιστοποιητικά πριν από την είσοδο στη Γερμανία.

Κανόνες Covid-19: Τι ισχύει όταν ταξιδεύετε στη Γερμανία;

Ο περιορισμός αυτός χαλαρώνει μέχρι το τέλος Αυγούστου λόγω της πτώσης των κρουσμάτων του Covid, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach.

Οι αυστηρότεροι κανόνες για την είσοδο από “περιοχές παραλλαγής του ιού” παραμένουν σε ισχύ – αλλά δεν υπάρχουν προς το παρόν περιοχές παραλλαγής.

Μια άλλη αλλαγή είναι ότι η Γερμανία θα αναγνωρίζει από τον Ιούνιο κάθε εμβόλιο που έχει εγκριθεί από τον ΠΟΥ και όχι μόνο τα εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Ιατρικό Οργανισμό (ΕΜΑ) εμβόλια, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Θερινό χρονοδιάγραμμα δρομολογίων

Το θερινό πρόγραμμα δρομολογίων της Deutsche Bahn και άλλων εταιρειών μεταφορών θα τεθεί σε ισχύ στις 12 Ιουνίου.

Ορισμένες από τις αλλαγές περιλαμβάνουν την απευθείας σύνδεση μεταξύ Βερολίνου και του νησιού Sylt της Βόρειας Θάλασσας από την Deutsche Bahn.

Επιπλέον, το Κέμνιτς θα συνδεθεί με το υπεραστικό δίκτυο μετά από μιάμιση δεκαετία – και θα αποκτήσει συνδέσεις με το Βερολίνο και στη συνέχεια με τη Βαλτική Θάλασσα χωρίς την ανάγκη αλλαγής τρένου.

Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Ιούνιο του 2022
Θερινό χρονοδιάγραμμα δρομολογίων στη Γερανία | Canva.com

Η Aldi αυξάνει τον κατώτατο μισθό

Ενώ ο θεσμοθετημένος κατώτατος μισθός πρόκειται να αυξηθεί στα 10,45 ευρώ την 1η Ιουλίου 2022 και να φθάσει τα 12 ευρώ φέτος, ο γίγαντας των σούπερ μάρκετ Aldi αυξάνει τον κατώτατο μισθό για τους εργαζομένους του τον Ιούνιο.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι της αλυσίδας θα κερδίζουν τουλάχιστον 14 ευρώ την ώρα αντί για 12,50 ευρώ.

Αυτό ισχύει τόσο για το Aldi Süd όσο και για το Aldi Nord.

Δημόσιες αργίες στη Γερμανία

Η 6η Ιουνίου – Δευτέρα της Πεντηκοστής – είναι εθνική αργία στη Γερμανία, οπότε πολλοί εργαζόμενοι θα πάρουν ρεπό και τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι της Βάδης-Βυρτεμβέργης, της Βαυαρίας, της Έσσης, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της Ρηνανίας-Παλατινάτου και του Σάαρλαντ έχουν την τύχη να έχουν άλλη μια αργία τον ίδιο μήνα – την Πέμπτη 16 Ιουνίου – για το Corpus Christi ή το Fronleichnam.

Πότε κλείνουν τα σχολεία στη Γερμανία

Λάβετε υπόψη σας ότι και ορισμένα κρατίδια έχουν σχολικές διακοπές αυτή την εποχή. Η σχολική χρονιά τελειώνει και για τους νέους στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, οι οποίοι είναι οι πρώτοι στη Γερμανία που ξεκινούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η τελευταία ημέρα του σχολείου τους είναι η 24η Ιουνίου.

Η Βαυαρία είναι το τελευταίο κρατίδιο που ξεκινά τις καλοκαιρινές διακοπές – στις 29 Ιουλίου.

Επιδόματα ανεργίας για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία θα δικαιούνται το επίδομα ανεργίας ΙΙ της Γερμανίας – γνωστό ως Hartz IV – από την 1η Ιουνίου. Αυτό μπορεί να χορηγηθεί για έξι μήνες το πολύ.

Μέχρι τώρα, οι πρόσφυγες από την Ουκρανία λάμβαναν χαμηλότερα επιδόματα βάσει του νόμου για τις παροχές σε αιτούντες άσυλο.

Οι αλλαγές σημαίνουν ότι οι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και έφτασαν στη Γερμανία θα μπορούν στο μέλλον να λαμβάνουν συμβουλές και υποστήριξη για αιτήσεις εργασίας.

Rock on!

Οι φαν των συναυλιών μπορούν να προσβλέπουν σε ένα καλοκαίρι πλούσιο σε φεστιβάλ. Μετά από δύο χρόνια διακοπής λόγω της πανδημίας, πολλά φεστιβάλ ροκ και ποπ έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν και πάλι.

Τα δίδυμα φεστιβάλ Rock im Park στη Νυρεμβέργη και Rock am Ring στη Ρηνανία-Παλατινάτο θα κάνουν την αρχή από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου.

Πρωταγωνιστές θα είναι οι Volbeat, Green Day και Muse.

Και τα δύο φεστιβάλ – όπως και τα περισσότερα στη χώρα – ακυρώθηκαν το 2020 και το 2021 λόγω των περιορισμών του Covid. Οι κανόνες αυτοί έχουν πλέον χαλαρώσει σημαντικά.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μπορεί να λήξουν

Όσοι δεν έχουν κάνει ακόμη την τρίτη δόση του εμβολίου – αναμνηστικό εμβόλιο Covid, θα πρέπει να έχουν το νου τους στις 14 Ιουνίου: την ημερομηνία αυτή λήγουν ορισμένα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι ψηφιακές εκδόσεις του πιστοποιητικού εμβολιασμού που εκδόθηκαν στα φαρμακεία στις 14 Ιουνίου 2021 ισχύουν μόνο για ένα έτος.

Οι χρήστες της εφαρμογής Corona Warning ή της εφαρμογής CoV Pass θα λάβουν ειδοποίηση 28 ημέρες πριν από τη λήξη του πιστοποιητικού.

Οι εμβολιασμοί εξακολουθούν να ισχύουν – είναι απλώς θέμα τεχνικής ημερομηνίας λήξης.

“Για να συνεχίσετε να μπορείτε να αποδεικνύετε την κατάσταση εμβολιασμού σας, τα αντίστοιχα πιστοποιητικά πρέπει να επικαιροποιούνται”, αναφέρει το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI).

Σύμφωνα με το RKI, προγραμματίζονται αναβαθμίσεις για την εφαρμογή Corona Warning και την εφαρμογή CovPass, οι οποίες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σύντομα.

Ωστόσο – να έχετε κατά νου ότι γενικά χρειάζεστε ένα αναμνηστικό εμβόλιο για να θεωρηθείτε πλήρως εμβολιασμένοι όταν εισέρχεστε στη Γερμανία από το εξωτερικό σύμφωνα με τους τελευταίους κανόνες της ΕΕ για τα πιστοποιητικά (αν και μπορεί να μην χρειάζεται να παρουσιάσετε πιστοποιητικό εμβολιασμού σύμφωνα με τις αλλαγές στους ταξιδιωτικούς κανόνες που αναφέραμε παραπάνω).

Αυτό συμβαίνει επειδή τα πιστοποιητικά εμβολιασμού της ΕΕ λήγουν μετά από εννέα μήνες, εάν δεν έχει γίνει τρίτο εμβόλιο.

Μπορεί επίσης να χρειαστείτε αναμνηστικό εμβόλιο για να θεωρηθείτε πλήρως εμβολιασμένοι για να επισκεφθείτε άλλες χώρες, οπότε ελέγξτε το ξανά πριν ταξιδέψετε.

Κατάργηση του προγράμματος μπόνους BahnComfort

Οι τακτικοί επιβάτες τρένων στη Γερμανία θα πρέπει να προετοιμάζονται για αλλαγές τον Ιούνιο. Ο φορέας εκμετάλλευσης Deutsche Bahn καταργεί το πρόγραμμα μπόνους BahnComfort στις 13 Ιουνίου.

Από τότε, η Deutsche Bahn θα τρέχει μόνο το πρόγραμμα BahnBonus, αλλά και αυτό θα αλλάξει λίγο.

Από τα μέσα Ιουνίου, θα υπάρχουν τρία διαφορετικά επίπεδα κατάστασης. “Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο, τόσο πιο ελκυστικά είναι τα οφέλη”, λέει η Deutsche Bahn.

“Στα διάφορα επίπεδα – από 1.500, από 2.500 και από 6.000 πόντους – μπορείτε να προσβλέπετε σε πολλά προνόμια, όπως είσοδο στο DB Lounge, αποκλειστικές θέσεις, προνομιακή εξυπηρέτηση στο ταξιδιωτικό κέντρο, καθώς και ορισμένα νέα προνόμια”.

Πλήρεις λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα μπόνους θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της DB από τον Ιούνιο.

Αντίο Internet Explorer

Το πρόγραμμα περιήγησης Internet Explorer της Microsoft θεωρήθηκε το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης κατάλληλο για τις μάζες και, για πολλούς, το σημείο εισόδου στο Διαδίκτυο.

Μετά από 27 χρόνια, ωστόσο, θεωρείται ξεπερασμένος. Για το λόγο αυτό, δεν υποστηρίζεται πλέον από διάφορα προγράμματα από πέρυσι.

Στις 15 Ιουνίου, ο Internet Explorer θα διακοπεί εντελώς. Η εταιρεία έχει αντικαταστήσει το πρόγραμμα περιήγησης με το Microsoft Edge.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης